Donald Trump får ställa upp i presidentvalet efter seger i Högsta domstolen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Donald Trump, 2022. Pressfoto: Donaldjtrump.com

Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump kan inte förbjudas att ställa upp i presidentvalet 2024 och kommer därför att finnas med på valsedeln under tisdagens primärval i Colorado. Det har USA:s högsta domstol beslutat.

Högsta domstolens beslut är en stor seger för Trump som förväntas ta hem den republikanska nomineringen under Super Tuesday-tävlingen, skriver brittiska The Telegraph.

Domstolen upphävde idag den tidigare domen i Colorado ”eftersom konstitutionen gör kongressen, snarare än delstaterna, ansvarig för att genomdriva avsnitt 3 mot federala ämbetsinnehavare och kandidater”.

Avsnitt 3 är en bestämmelse i det 14:e tillägget som antogs efter det amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Avsnitt 3 ska hindra tidigare ämbetsinnehavare som ”deltagit i uppror” från att kunna inta Vita Huset igen.

Colorados högsta domstol påstod att Trump uppviglat till upploppet den 6 januari vid Capitolium 2021. I januari 2023 förklarades Trump olämplig som kandidat i Colorado. Trump överklagade beslutet.

Högsta domstolen finner i sitt nya beslut att delstaterna inte har befogenhet – enligt konstitutionen – att tillämpa avsnitt 3 med avseende på tex presidentämbetet.

Måndagens beslut är specifikt för Colorado, men det blir ett prejudikat för andra stater inklusive Illinois och Maine som också försökt stoppa Trump i de primära omröstningarna.

Anti-Trump-krafter har försökt diskvalificera honom i mer än två dussin andra stater – en mestadels misslyckad ansträngning – över Capitol-attacken.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq