Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

15-åriga Islam Khalilov hjälpte 100 personer i säkerhet under terroristattacken i Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 mars 2024
- NewsVoice redaktion
Islam Khalilov. Foton: privat och Ruptly.com
Islam Khalilov

Islam Khalilov, en 15-årig ung man, som arbetade i garderoben på Crocus City Hall i Moskva, dirigerade en grupp på 100 personer bort från de fyra terrorister som den 22:a mars dödade minst 137 och skadade 180 personer.

Konserthuset utanför Moskva var fullsatt inför en spelning av det ryska rockbandet Picnic, när fyra terrorister beväpnade med automatkarbiner och knivar trängde sig in i byggnaden. De sköt urskillningslöst mot flyende människor och satte sedan eld på konsertlokalen, skriver RT.

I en video på Telegram som spelats in av en av terroristerna, och är allt för skrämmande för att visa, framgår med tydlighet hur målmedvetna terroristerna är med att döda och skada så många som möjligt. Videon visar hur besökare i konserthuset dödas med automatvapen på nära håll och hur en skjuten man som ännu lever får sin hals uppskuren.

Enligt garderobskötaren visste ingen vad de skulle göra och vart de skulle ta vägen.

Khalilov berättade för Ruply att han agerade på “instinkt” och använde sin grundliga kunskap om lokalerna för att snabbt ordna besökarnas evakuering mot en annan byggnad i komplexet. Khalilov sprang bakom hela gruppen för att se till att han inte hade lämnat någon kvar.

“Jag började ropa över hela foajén. Folk, det är skottlossning! Alla måste springa till mässan! Jag visade vart de skulle ta vägen”, förklarar han.

Han berättade för Ruptly att han vid ett tillfälle fick en skymt av en av terroristerna. “Jag såg en man, skäggig och i gröna kläder, han gick runt med ett automatgevär”, berättade tonåringen. Han såg en man bli dödligt skjuten av en av angriparna och att han “inte kan sluta tänka på det”.

Khalilov:

“It’s better to sacrifice yourself than to let a hundred people die.”

Khalilov hyllas som en hjälte. Ryssar har redan skänkt pengar och gåvor till honom. Ledaren för ryska muslimer, Ravil Guynutdin, meddelar att Khalilov ska få en speciell medalj för sitt mod, skriver RT.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq