Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Irans vedergällningsattack mot Israel förväntas inom 24 timmar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2024
- NewsVoice redaktion
Iranska missiler
Iranska missiler. Montage: NewsVoice.

Olika källor har senaste dygnet hävdat att Irans vedergällningsattack mot Israel kommer att ske inom timmar eller denna helg. CBS och CNN rapporterar med hänvisning till två underrättelsekällor att USA observerat att 100 drönare och kryssningsrobotar förflyttas inne i Iran under natten mot lördagen.

Iran har upprepade gånger lovat att landet ska hämnas den israeliska attacken mot ambassadområdet i Syrien den 1 april. Då dödades tre generaler och fyra ledare inom Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds.

Wall Street Journal hävdar också att amerikanska underrättelsetjänster uppgivit att Iran kommer att angripa israeliska intressen i Mellanöstern under helgen, “möjligen på israelisk mark”.

Israel Defense Forces (IDF) förbereder sig för en direkt attack mot antingen södra eller norra Israel.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei lovade att ge Israel ett “slag i ansiktet” som svar.  Iranska källor sa till Wall Street Journal att Khamenei har fått ett antal militära alternativ presenterade för sig, inklusive attacker mot israeliska kraftverk och infrastruktur med ballistiska medeldistansrobotar.

Fler än 100 drönare och dussintals missiler kan komma att avfyras mot Israel, sa två anonyma amerikanska tjänstemän till CBS News.

“Vi tror att detta är ett livskraftigt hot”, sa John Kirby, Vita husets talesman för nationell säkerhet, till reportrar på fredagen. “Jag kan inte tala om vad underrättelsebilden säger oss när det gäller storleken, omfattningen, omfattningen av hur denna attack kan se ut, förutom att säga att vi tar detta på allvar.”

USA tror att Irans vedergällningsattack kommer att vara “större än vanligt”, men inte tillräckligt omfattande för att provocera fram en reaktion från Washington, uppger amerikanska tjänstemän till Politico på tisdagen. Iranierna är “ute efter att kalibrera det, så att de i princip inte överspelar sin hand”, sa en källa.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade på torsdagen att Israel skulle svara med samma mynt på eventuella iranska vedergällningsaktioner. “Den som skadar oss kommer vi att skada”, sa han. “Vi är beredda att tillgodose alla säkerhetsbehov för staten Israel, både defensivt och offensivt”, skriver RT.

Iran har missiler som är utformade för att träffa “ockuperat territorium”, sa Reza Talaei, talesperson för det iranska försvarsministeriet. Talaei förklarade att missilerna uppkallade efter general Qassem Soleimani, hjärnan bakom revolutionsgardets (IRGC) externa operationer, som dödades i ett amerikanskt flyganfall i Bagdad 2020. Det skriver den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat i september.

USA skickade krigsfartyg för att skydda Israel och de amerikanska styrkorna i regionen, i hopp om att avvärja en direkt attack från Iran mot Israel, skriver Wall Street Journal.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq