Irans vedergällningsattack mot Israel förväntas inom 24 timmar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2024
- NewsVoice redaktion
Iranska missiler
Iranska missiler. Montage: NewsVoice.

Olika källor har senaste dygnet hävdat att Irans vedergällningsattack mot Israel kommer att ske inom timmar eller denna helg. CBS och CNN rapporterar med hänvisning till två underrättelsekällor att USA observerat att 100 drönare och kryssningsrobotar förflyttas inne i Iran under natten mot lördagen.

Iran har upprepade gånger lovat att landet ska hämnas den israeliska attacken mot ambassadområdet i Syrien den 1 april. Då dödades tre generaler och fyra ledare inom Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds.

Wall Street Journal hävdar också att amerikanska underrättelsetjänster uppgivit att Iran kommer att angripa israeliska intressen i Mellanöstern under helgen, “möjligen på israelisk mark”.

Israel Defense Forces (IDF) förbereder sig för en direkt attack mot antingen södra eller norra Israel.

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei lovade att ge Israel ett “slag i ansiktet” som svar.  Iranska källor sa till Wall Street Journal att Khamenei har fått ett antal militära alternativ presenterade för sig, inklusive attacker mot israeliska kraftverk och infrastruktur med ballistiska medeldistansrobotar.

Fler än 100 drönare och dussintals missiler kan komma att avfyras mot Israel, sa två anonyma amerikanska tjänstemän till CBS News.

“Vi tror att detta är ett livskraftigt hot”, sa John Kirby, Vita husets talesman för nationell säkerhet, till reportrar på fredagen. “Jag kan inte tala om vad underrättelsebilden säger oss när det gäller storleken, omfattningen, omfattningen av hur denna attack kan se ut, förutom att säga att vi tar detta på allvar.”

USA tror att Irans vedergällningsattack kommer att vara “större än vanligt”, men inte tillräckligt omfattande för att provocera fram en reaktion från Washington, uppger amerikanska tjänstemän till Politico på tisdagen. Iranierna är “ute efter att kalibrera det, så att de i princip inte överspelar sin hand”, sa en källa.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu varnade på torsdagen att Israel skulle svara med samma mynt på eventuella iranska vedergällningsaktioner. “Den som skadar oss kommer vi att skada”, sa han. “Vi är beredda att tillgodose alla säkerhetsbehov för staten Israel, både defensivt och offensivt”, skriver RT.

Iran har missiler som är utformade för att träffa “ockuperat territorium”, sa Reza Talaei, talesperson för det iranska försvarsministeriet. Talaei förklarade att missilerna uppkallade efter general Qassem Soleimani, hjärnan bakom revolutionsgardets (IRGC) externa operationer, som dödades i ett amerikanskt flyganfall i Bagdad 2020. Det skriver den arabiska tidningen Asharq Al-Awsat i september.

USA skickade krigsfartyg för att skydda Israel och de amerikanska styrkorna i regionen, i hopp om att avvärja en direkt attack från Iran mot Israel, skriver Wall Street Journal.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • OM Iran hade varit smarta, hade de sagt “vi förlåter er för ert misstag om ni accepterar en tvåstatslösning och återuppbygger allt ni förstört. Då hade
  de fått hela världen på sin sida och Israel hade bundits vid skampålen.
  Men så smarta är de tydligen inte.

 • Israeliskt fraktfartyg bordat av Iran
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lwgEmG/fraktfartyg-bordat-iran-anklagas

  Samtidigt har Israel plötsligt dragit tillbaka sina trupper från södra Gaza. Aftonbladets reporter presenterar i ett annat videoklipp olika spekulationer om varför, men nämner inte att Israel förmodligen inte klarar av ett trefrontskrig i Gaza och mot Libanon och Iran. Israel måste prioritera.

  Detta förutsätter dock att israeliska marktrupper kan anses behövas mot Iran och/eller Libanon.

 • Ja, här har globalisterna onekligen en långt mycket större möjlighet att dra igång något med många inblandade parter. Kan ju till och med bli så att svensk trupp i slutänden får chans att dö för det heliga landet.

 • Iran verkar vara separerat från resten av arabvärlden, pratar ofta eskalering och går direkt i konfrontation utan att använda ekonomiska sanktioner eller andra mindre aggressiva drag.
  Händelseförloppet förnimmer Agenda2030 och känns som att målet är en Armageddon förplanerat av flera parter.

  • Snarare resten av den muslimska världen. Iran är inget arabland. Språket är indoeuropeisk och sålunda besläktat med svenskan på långt håll. Likadant med språket (eller språken) i Afghanistan.

 • Undrar varför alla dess förväntade attacker från Iran presenteras av USA ? Av “någon” anledning verkar de veta mycket (för mycket) av vad som skall ske ? Är det vad de drömmer om och har i lönndom planerat ?
  Mvh Sjöström

  • Jo, det är märkligt! USA påstod ju efter ca 15 minuter att ISIS låga bakom attacken i Moskva och även varnat för en attack en vecka tidigare? Hur kunde de veta detta om man inte hade kännedom om vilka som organiserade terrordådet? Så, jo nog visste man om i USA att Ukraina låg bakom organiserandet av terrordådet och startade direkt en desinformationskampanj man spred via MSM-fulmedia.

  • Ja allt är planerat av USA eller snarare Free Masons enligt Albert Pikes Morals & Dogma försöker man framkalla ett tredje världskrig.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *