RT om Japans atombombsgnäll på Ryssland – Det var faktiskt USA som bombade er

publicerad 13 april 2024
Shino Mitsuko, biträdande ständig representant för Japan vid Förenta Nationerna
Shino Mitsuko, biträdande ständig representant för Japan vid Förenta Nationerna.

Japan har fördömt Ryssland för vad man uppfattar som “kärnvapenhot” och påminner om att Japan är det enda landet i historien som utsatts för en atombombning. Japan nämnde dock inte att det var USA – dess nuvarande allierade – som fällde atombomberna över Japan.

Vid fredagens briefing i FN:s säkerhetsråd fördömde Japans biträdande ständiga representant vid FN, Shino Mitsuko, Moskvas agerande mot Ukraina samtidigt som hon slog ner på vad hon kallade “upprepad kärnvapenretorik från Rysslands sida”.

“Som det enda land som någonsin har drabbats av atombombningar under krig kommer Japan aldrig att acceptera Rysslands kärnvapenhot, än mindre någon användning av kärnvapen. Katastroferna i Hiroshima och Nagasaki får aldrig upprepas”, betonade hon, utan att namnge det ansvariga landet.

USA sprängde två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i början av augusti 1945 och dödade mellan 129.000 och 226.000 människor, varav de flesta var civila. Bombningen är det enda exemplet i mänsklighetens historia där kärnvapen använts i strid. I årtionden har amerikanska presidenter vägrat att be om ursäkt för tragedin.

På ett liknande sätt talade Japans premiärminister Fumio Kishida inför den amerikanska kongressen på torsdagen och kritiserade Ryssland för att “fortsätta hota med att använda kärnvapen, vilket har bidragit till den globala oron att ännu en katastrof genom kärnvapenanvändning är en verklig möjlighet”. Han nämnde inte heller USA:s kärnvapenattack mot Japan.

Dmitry Polyansky, Rysslands förste vice ambassadör vid FN, svarade på Kishidas kommentarer genom att säga: “Vilken skam och vanära”.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sa samtidigt att de uppenbara försöken att tona ned USA:s roll i atombombningen av Japan och att felaktigt blanda in Ryssland i berättelsen var “ett klassiskt exempel på falska nyheter och desinformation”.

Trots spekulationer i väst om att Ryssland eventuellt skulle kunna använda kärnvapen mot Ukraina, har tjänstemän i Moskva upprepade gånger sagt att Ryssland endast skulle använda sin kärnvapenarsenal om dess existens står på spel, och betonat att ett kärnvapenkrig aldrig får utkämpas.

Samtidigt sade Rysslands president Vladimir Putin förra månaden att Ryssland är “redo för ett kärnvapenkrig ur militär och teknisk synvinkel”. Han fortsatte med att utesluta användningen av taktiska kärnvapen mot Kievs styrkor och konstaterade att det aldrig har funnits något behov av sådana drastiska åtgärder.

Text: RT.com, “Japan uses Hiroshima and Nagasaki to chide Russia”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Den stora vinsten – för västoligarkernas massmord på 100000-200000 civila japaner (atombombningen av Hiroshima och Nagasaki 1945) och 79 års USA-ockupation av landet efter det – är att man fått japanska ledare att överge sin heder och bli lika vidrigt lögnaktiga och folkförrädiska som de i västvärlden.

  • Efter kriget så var Japan starkt influerat v kommunismen , hade socialisterna tagit makten i Japan så vore risken enormt stor att Japan skulle bli något som liknar gamla Sovjet som de hade kontakter med !

   Det gamla Japan med en sluten och militant kultur är inget världen har behov av , ej heller har världen nytta av islam som har vissa gemensamma paralleller med det !

   Det moderna folket i dagens Japan är sannolikt lyckligare än de var i gamla feodala Japan !

   • Efter kriget var USA förfärade över hur fort Japanernas befolkning växte så att förlusterna under kriget togs igen.
    Kvinnor som arbetande har överallt i väst försvagat familjebanden och i Japan lär många män ha fått svårare att finna en partner.
    Jag påstår inte att kvinnor ska beskyllas för det utan det är planerat så av väst-oligarkin. Dvs i själva verket av anglosaxerna.
    Detta har fått till en följd en kraftig befolkningsminskning i Japan och det var USAs avsikt. På 90-talet angreps Japan med ekonomisk krigföring av USA och det satte stopp för Japans ekonomiska tillväxt.
    På senare tid har en del av väst’s finansaktörer gjort investeringar i Japan som sades vara långsiktigt avsedda.

 • Om nu kärnvapen existerar…
  Smutsiga bomber finns men det är inte kärnvapen.
  Bomberna över Hiroshima och Nagasaki var smutsiga bomber med napalm.

  • Hiroshimabomb 15kiloton TNT ~ 63Terajoule
   Bensin ger max 46MJ/kg Napalm eventuellt 43MJ/kg
   Mängd som skulle krävas 1.37 Megaton bensin
   En B-29a kunde ha 9 tons last

   Med andra ord helt omöjligt

   Dessutom är temperaturen för Hiroshimabombenm 7700 grader
   medan Napalm har 800-1200 grader
   Skillnaden i strålvärme blir (7700/1200)^4 >1700 gånger
   Den skillnaden gör att luften värms mer och materian stiger snabbare och högre och man får det höga svampmolnet 18km

 • Efter att ha blivit besegrat för ca 80 år sedan är Japan fortfarande ockuperat. Bara en japan som är själsligt död kan kalla USA för “allierad”.

 • Japan är så långt under USA:s stövel så att de i praktiken förintat sig själva som nation! Hur är det ens möjligt att de förr så stolta japanerna blev USA:s menlösaste vasaller helt i paritet med Sverige?

  • Står upp för dina meningar med kepsen vid min midja.
   Det borde inta ha varit svårare än så.

   All heder till dig.

 • Kärnvapenhot? Med missilramper utmed hela gränsen, riktade mot Moskva?
  Vet Japan inte vilka som är experter på civila dödsoffer?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *