Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

RT om Japans atombombsgnäll på Ryssland – Det var faktiskt USA som bombade er

publicerad 13 april 2024
Shino Mitsuko, biträdande ständig representant för Japan vid Förenta Nationerna
Shino Mitsuko, biträdande ständig representant för Japan vid Förenta Nationerna.

Japan har fördömt Ryssland för vad man uppfattar som “kärnvapenhot” och påminner om att Japan är det enda landet i historien som utsatts för en atombombning. Japan nämnde dock inte att det var USA – dess nuvarande allierade – som fällde atombomberna över Japan.

Vid fredagens briefing i FN:s säkerhetsråd fördömde Japans biträdande ständiga representant vid FN, Shino Mitsuko, Moskvas agerande mot Ukraina samtidigt som hon slog ner på vad hon kallade “upprepad kärnvapenretorik från Rysslands sida”.

“Som det enda land som någonsin har drabbats av atombombningar under krig kommer Japan aldrig att acceptera Rysslands kärnvapenhot, än mindre någon användning av kärnvapen. Katastroferna i Hiroshima och Nagasaki får aldrig upprepas”, betonade hon, utan att namnge det ansvariga landet.

USA sprängde två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i början av augusti 1945 och dödade mellan 129.000 och 226.000 människor, varav de flesta var civila. Bombningen är det enda exemplet i mänsklighetens historia där kärnvapen använts i strid. I årtionden har amerikanska presidenter vägrat att be om ursäkt för tragedin.

På ett liknande sätt talade Japans premiärminister Fumio Kishida inför den amerikanska kongressen på torsdagen och kritiserade Ryssland för att “fortsätta hota med att använda kärnvapen, vilket har bidragit till den globala oron att ännu en katastrof genom kärnvapenanvändning är en verklig möjlighet”. Han nämnde inte heller USA:s kärnvapenattack mot Japan.

Dmitry Polyansky, Rysslands förste vice ambassadör vid FN, svarade på Kishidas kommentarer genom att säga: “Vilken skam och vanära”.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sa samtidigt att de uppenbara försöken att tona ned USA:s roll i atombombningen av Japan och att felaktigt blanda in Ryssland i berättelsen var “ett klassiskt exempel på falska nyheter och desinformation”.

Trots spekulationer i väst om att Ryssland eventuellt skulle kunna använda kärnvapen mot Ukraina, har tjänstemän i Moskva upprepade gånger sagt att Ryssland endast skulle använda sin kärnvapenarsenal om dess existens står på spel, och betonat att ett kärnvapenkrig aldrig får utkämpas.

Samtidigt sade Rysslands president Vladimir Putin förra månaden att Ryssland är “redo för ett kärnvapenkrig ur militär och teknisk synvinkel”. Han fortsatte med att utesluta användningen av taktiska kärnvapen mot Kievs styrkor och konstaterade att det aldrig har funnits något behov av sådana drastiska åtgärder.

Text: RT.com, “Japan uses Hiroshima and Nagasaki to chide Russia”. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq