Ukraina använder amerikanska ATACMS-långdistansmissiler som nästan når Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 april 2024
- NewsVoice redaktion
ATACMS-missil
Amerikanskt ATACMS Army Tactical Missile System.

Ukraina har börjat använda ballistiska långdistansmissiler av typen ATACMS som i hemlighet tillhandahållits av USA, skriver Associated Press. Ukraina använde missilerna mot ett ryskt militärflygfält på Krim i förra veckan och mot ryska styrkor i ett annat område den 23 april, enligt amerikanska tjänstemän.

De nya missilerna ger Ukraina nästan dubbelt så stort slagavstånd – upp till 300 kilometer, uppger AP. Det betyder att Moskvas närområde potentiellt kan anripas från Ukraina.

“Vi har redan skickat några. Vi kommer att skicka fler nu när vi har ytterligare befogenheter och pengar”, sa Jake Sullivan, nationell säkerhetsrådgivare i Vita huset. ATACMS-missiler ingick i ett nytt enormt militärt stödpaket som undertecknades av president Joe Biden på onsdagen.

Amerikanska tjänstemän ville inte uppge det exakta antalet missiler som gavs förra månaden eller i det senaste stödpaketet, som totalt uppgår till cirka 1 miljard dollar.

NewsVoice skrev i februari att Ryssland kan behöva skapa en stor “demilitariserad zon” i Ukraina, en zon som är tillräckligt stor för att säkerställa att inga långdistansvapen kan slå till mot ryska städer.

RT skriver att Ryssland har uppgraderat sitt luftförsvar för att kunna fånga upp ATACMS-missiler och därför uppges missilerna “inte att ha någon större inverkan på stridsoperationerna” och kommer bara att “förlänga Ukrainas lidande”, förklarade Putin.

Det USA-ledda kollektiva Väst kan orsaka ett potentiellt katastrofalt krig mellan globala kärnvapenmakter på grund av sin öppet fientliga inställning till Ryssland och sina ansträngningar att undergräva befintliga vapenkontrollavtal, varnade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov på måndagen.

 

Relaterat och källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq