Bojkotta stater istället för hela länder

Debatt

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 19 maj 2024
- Christian Pavón, jurist
Christian Pavón - Pressfoto: Ekström Garay (ekstromgaray.se) fotoägare
Christian Pavón

Under kriget mellan Ryssland och Ukraina iscensattes det bojkotter av allt från ryska produkter till ryska idrottsmän och artister. Exakt samma sak upprepades när den stora konflikten mellan Israel och Palestina under senaste tidens gisslandrama intensifierades.

Redaktionen: Denna artikel refuserades av bla Expressen

Personer inom allt ifrån etablerade politiker till media, till massor med privatpersoner kräver en bojkott av Israel och Ryssland i allt från produkter till artister och idrottsmän. Som både privatperson och jurist finner jag personligen något väldigt unket i detta.

Varför ska ett helt land få betala för vad en stat gör eller inte gör?

Det är här viktigt att differentiera land från stat. Ett land är ett helt folk med hela dess kultur och medborgare. I begreppet land ingår naturligtvis staten som en del, men det är inte hela delen utan bara ett segment av landet.  Är det med denna vetskap i bakhuvudet verkligen vettigt att bojkotta israeliska, ryska idrottsmän, artister och företag?

Jag har tränat judo länge, inte tävlat på elitnivå, men jag har sett andra göra det. Personer som tränat hela sina liv för att vinna VM och OS. Ska sådana personer tvingas avstå sitt livs dröm enbart för att ländernas stater som dessa tillhör har gjort saker som omvärlden starkt ogillar? Att bestraffa helt oskyldiga idrottsmän och artister för vad deras stater gör är väldigt ologiskt och orättvist.

När dock länder bestraffas på ett rikstäckande plan d.v.s. ekonomiskt, via handelssanktioner blir inte bara sanktionerna tveksamma på ett etiskt plan utan direkt kontraproduktiva. Studie efter studie har visat på att handelsbojkotter oftast får effekten att befolkningarna i de drabbade nationerna sluter upp bakom sin ledare.

Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru
Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru

Bojkotta stater

Så om ett land t.ex. vill få bort Benjamin Netanyahu eller Putin från makten blir resultatet ofta det motsatta. Ledarens makt blir större då folket sluter sig samman med ledaren för att bekämpa de orättvisa sanktionerna. För folket är det just orättvisa sanktioner och det blir aldrig ledarna som får lida av handelssanktionerna, utan vanligt folk.

Vad som dock har effekt är att bojkotta stater som bryter emot internationell rätt från diverse säkerhetssamarbeten och militära upphandlingar. Det påverkar i betydligt högre avseende statens anseende och respekt, men lämnar befolkningarna, den vanliga människan relativt oberörd.

Bojkotter emot korrupta stater ska ske på staternas men inte på folkens bekostnad!

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq