Hörselpatienter nekas remittering till lasermedicinsk vård trots att den finns i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Lasermedicinsk prob
Lasermedicinsk prob. Montage: NewsVoice och Zazzio

Michael Zazzio på AudioLaser-kliniken i Hovmantorp nära Växjö har arbetat med lasermedicinsk vård sedan år 1980 och har drivit sin privata hörsel- och balansklinik i 26 år.

Han har främst specialiserat sig på behandling av hyperakusi (överkänslighet för ljud/sänkt toleranströskel för ljudvolym), tinnitus, Ménières sjukdom och balansrubbningar. Dessa patientgrupper är mycket stora.

Enligt Hörselskadades Riksförbund lider 2 miljoner svenskar av tinnitus, och omkring 200.000-300.000 svenskar har svåra tinnitussymptom.

Omkring 800.000 svenskar lider av hyperakusi, och cirka 200.000-300.000 av dem har en svår hyperakusi. Hyperakusipatienter får smärta av relativt låga ljudnivåer, ett tillstånd som ofta omöjliggör både arbete, studier, sociala kontakter och utövande av fritidsintressen.

Bland dem som lider av både tinnitus och hyperakusi anser en majoritet att överkänsligheten är det som är svårast, eftersom patienterna aldrig vet när ljud blir så pass höga att de framkallar smärta i öronen – smärta som sticker som nålar.

Detta sjukdomstillstånd leder till att drabbade patienter helt enkelt isolerar sig från omvärlden för att inte behöva  utsättas för smärtframkallande ljud. På skolbarn har Michael Zazzio har mätt upp smärtnivåer vid så pass låga nivåer som 10-15 dB HL (decibel hearing level).

Dessa barn kan alltså inte vistas i skolmiljö, och den offentliga sjukvården kan inte heller hjälpa de sjuka barnen.

Sjukvården har tillstått att deras behandling (samtalsterapi) inte förbättrar patienternas hyperakusi utan att terapin i stället har för avseende att göra patienterna medvetna om sina sjukdomstillstånd, och trots att Michael Zazzios behandling klart förbättrar dessa patienters tillstånd, så fortsätter regionerna med sin verkningslösa terapi.

Internationellt intresse

Sedan år 2004 har Michael Zazzio varit inbjuden talare vid internationella medicinska symposier, seminarier och konferenser. Han har även utbildat läkare i lasermedicinsk vård och i och från flera länder. Michael Zazzios behandlingsmetod har i vetenskaplig forskning uppvisat de absolut bästa resultat som någonsin har publicerats.

Att behandlingen reparerar innerörat bevisas av mätbart förbättrad hyperakusi, mätbart minskad tinnitus och mätbart förbättrad hörsel.

För 16 år sedan fick Michael Zazzio sin kliniska studie om behandling av hyperakusi publicerad i en internationell referentgranskad medicinsk tidskrift som är indexerad på MEDLINE. I långtidsutvärdering var den genomsnittliga förbättringen mer än 200 gånger, och alla 48 patienter i studien erhöll förbättringar.

lasermedicinsk vård
Michael Zazzios publicerade hyperakusisstudie

De metoder som Michael Zazzio använder sig av i sin kliniska verksamhet är biostimulerande laserljus, ett pulserande elektromagnetiskt fält samt analys och kontroll av fria radikaler i blodet. Denna behandling är ofarlig, och den stimulerar cellerna till uppbyggnad och läkning, och Michael Zazzio är ensam om att utföra denna typ av behandling i Sverige.

Svenska regioners ointresse

Den svenska hörselsjukvården har dock inte intresserat sig för vare sig Michael Zazzios forskning, erfarenheter, kunskap eller kompetens, trots att hans publicerade hyperakusisstudie uppvisar mer än 30 gånger bättre behandlingsresultat än den svenska universitetsforskning som fortfarande ligger till grund för regionernas egen terapi, vilken i huvudsak går ut på att sjukvårdspersonal samtalar med patienterna.

Det kan låta som ett skämt, att patienter som har organskador erbjuds samtal i grupp eller med en psykolog i stället för att få sådan behandling som reparerar det skadade organet (innerörat/snäckan), men så går det till på våra sjukhus, och det gäller även för andra sjukdomsgrupper.

NewsVoice har i många artiklar beskrivit hur illa ställt det är med den offentliga sjukvården i Sverige.

I ett skriftligt yttrande, för drygt 20 år sedan, påstod professor Per-Gotthard Lundqvist att ”laserljuset inte tar sig in i innerörat”. År 2006 genomförde Michael Zazzio därför ett djurförsök på grisöron (grisars anatomi liknar människors anatomi). Med hjälp av det djurförsöket visade Michael Zazzio att rött laserljus formligen dränker grisarnas inneröron i ljus, när laserljuset riktas mot innerörat via hörselgången.

Därmed var Per ”Gotte” Lundqvist påstående motbevisat. Bilderna bevisar att den okunnige professorn hade helt fel. Han gissade i stället för att veta. Han var, liksom så många önh-läkare, okunnig och mycket dåligt påläst.

Bildtext: Den första bilden i bildserien visar hur laserproben (svart) riktas mot trumhinnan. Laserproben är placerad där ytterörat normalt sett sitter, men i detta försök var grisarnas ytteröron bortskurna. Bild två och tre fotograferades från insidan av ett sådant vävnadskomplex, och de bilderna visar hur en del av laserljuset tar sig igenom innerörat och dess omgivande benvävnad. Benvävnad har en god genomsläpplighet för rött laserljus.

En kvinnlig tinnituspatient i Stockholm har berättat att när hon ifrågasatte sjukvårdens patientgruppsamtal och om den skulle kunna ha någon effekt på hennes tinnitus, så blev hon av läkaren rådd att lämna samtalsgruppen, eftersom han inte trodde att samtalsterapi var något för henne och, underförstått, eftersom hennes inställning till regionens terapi kunde skapa olust bland de andra patienterna i patientgruppen – olust inför den uppenbart okunniga sjukvårdspersonal som ledde gruppsamtalen.

Att endast erbjuda samtalsterapi är ett tydligt bevis på att den offentliga sjukvården har misslyckats med sin hörselvård. De specialiserade hörselläkarna kan inte mycket när det gäller läkning av skadad hörsel och balans, och de spelar helt enkelt teater när de tar emot patienter.

De patienter som har god kunskap om behandling av hörsel- och balanssjukdomar punkterar enkelt hörselläkarnas argument och okunskap.

En av Michael Zazzios tidigare patienter besökte i månadsskiftet april/maj 2024 önh-läkaren Ursula Jungers klinik på Riddargatan i Stockholm. Patienten berättade då om Michael Zazzios behandling och hur den år 2006 hade lett till att patientens tinnitus hade minskat till att knappt höras och att hennes hyperakusi/överkänslighet för ljud hade försvunnit helt.

Ursula Junger blev då så pass upprörd att hon överöste patienten med varningar om Michael Zazzio och om att patienten ”skulle akta sig för Michael Zazzio, så att hon inte lät sig luras av honom”. Under patientbesöket blev Ursula Junger så pass agiterad att hon glömde bort att undersöka patienten för det som patienten hade remitterats för.

En annan läkare som hade sin mottagning på Östermalm i Stockholm var Louise Widemar. Hon sade till en annan av Michael Zazzios tidigare patienter att hans laserbehandling av innerörat kunde vara farlig.

När den patienten ställde Louise Widemar mot väggen och krävde ett svar om på vilket sätt som Michael Zazzios laserbehandling av innerörat kunde vara farlig, så svarade Louise Widemar att ”den kunde vara farlig för själen”…

En läkare som led av Ménières sjukdom och som behandlades av Michael Zazzio med lasermedicinsk vård blev av med sin hyperakusi, blev nästan helt av med sin tinnitus och fick en hörselförbättring som var större än 23,2 dB HL. När han frågade sina läkarkollegor i Region Kronoberg varför de inte samarbetade med Michael Zazzio och hans klinik, så svarade de att de ”inte trodde på metoden”.

De tror alltså inte på sådant som är befäst genom vetenskaplig forskning. I stället hänger de sig åt sådan pseudovetenskap som de själva tror på men som inte har något som helst stöd i vetenskapen.

Patienter som drabbas av plötslig dövhet ordineras fortfarande kortison trots att en översikt av alla studier på området inte visar på några förbättringar alls, men bakom sina skrivbord sitter öronläkarna och lurar i dessa akutpatienter att kortisonet kan hjälpa dem att få tillbaka hörseln.

När Anders Haglund och Jukka Pekkanen intervjuade professor Ulf Rosenhall, så sade denna professor att ”laserbehandling av hörsel- och balanssjukdomar var humbug”. Alla publicerade studier som visar att denna behandling fungerar skulle alltså vara ”humbug”.

Regionerna vill inte samverka

Michael Zazzio har i över två decennier försökt att få till stånd en samverkan med de 21 svenska sjukvårdsregionerna, men hörselvården och regionernas sjukvårdsledningar vägrar att samverka med Michael Zazzios och hans klinik, och det gäller alltså samtliga 21 svenska sjukvårdsregioner.

Motiveringen till regionernas beslut är att de inte anser att de skulle vara skyldiga att samverka med just Michael Zazzio och AudioLaser-kliniken trots att det av hälso- och sjukvårdslagens 11 kapitel framgår att:

i planeringen och utvecklingen av hälso- och sjukvården ska regionen samverka med samhällsorgan, organisationer och vårdgivare”, och eftersom det i Sverige är likhet inför lagen som gäller, så gäller denna lag alla privata vårdgivare, det vill säga de kliniker som har legitimerad sjukvårdspersonal.

Regionerna vägrar att remittera patienter till lasermedicinsk vård

Regionernas motstånd resulterar i att svensk hörselsjukvård inte remitterar vårdbehövande patienter till AudioLaser-kliniken för lasermedicinsk vård, utan patienterna måste själva betala för behandlingen, om de ens hittar kliniken. Regionerna informerar nämligen inte patienterna om att AudioLaser-kliniken finns.

ÖNH-läkaren Christer Carenfelt anmälde i september år 2000 Michael Zazzio till Socialstyrelsen. I en intervju år 2005 förklarade Christer Carenfelt att han:

”anmälde Michael Zazzio därför att det inte fanns någon sådan laserbehandling för hörselrubbningar när han själv, flera decennier tidigare, genomgick läkarutbildningen”.

Svensk hörselvård är uppenbarligen inte till för alla patienter. Hälso- och sjukvårdslagen föreskriver dock i kapitel 9, § 2 att:

om regionen inte uppfyller vårdgarantin, så ska regionen se till att patienten får vård hos en annan vårdgivare utan extra kostnad för patienten”.

Denna lag struntar regionerna konsekvent i när det gäller ett flertal hörsel- och balansrubbningar.

Hörselskadades Riksförbund agerar inte heller för de patienter som är drabbade av tinnitus och hyperakusi. Förbundets inriktar främst sin verksamhet på patienter med nedsatt hörsel. När det gäller tinnitus och hyperakusi så sträcker sig förbundets insatser till att informera om dessa sjukdomstillstånd. Några önskemål eller krav på behandling med lasermedicinsk vård för sina medlemmarna framför förbundet inte till sjukvården.

Efter det att Michael Zazzio till Örebro universitet år 2004 hade lagt fram bevis för att Professor Erik Borg inte hade varit vetenskaplig i sitt utredningarbete om Michael Zazzios behandlingsverksamhet, så valde Erik Borg att frånträda sin professur, något som han själv berättade i en intervju år 2005. Förutom kritik från Michael Zazzio fick Professor Erik Borg även kritik från de kända laserforskarna Jan Tunér och Lars Hode.

Vetenskapligt underlag

Michael Zazzio kombinerar flera metoder för behandling av hörsel- och balansrubbningar. Till stöd för dessa metoder finns det en mängd positiva dubbelblinda studier som är publicerade i internationell vetenskaplig litteratur, men den offentliga sjukvården struntar i detta vetenskapliga underlag.

Det verkar som om den offentliga sjukvården inte har någon kunskap alls om lasermedicinsk vård på AudioLaser-kliniken.

Det verkar även som om den offentliga sjukvården inte heller har någon kunskap om framgångsrik behandling av tinnitus, hyperakusi Ménières sjukdom, plötslig dövhet, kronisk hörselnedsättning och balansrubbningar samt hur stora förbättringar som patienterna kan få om de får lasermedicinsk vård som finns för behandling av dessa sjukdomstillstånd, och sådan behandling har alltså varit tillgänglig på AudioLaser-kliniken i över 25 år.

Många hörsel- och balanssjukdomar är vad man skulle kunna kalla folksjukdomar. Det är många svenskar som är drabbade. Omkring 2 miljoner svenskar lider av hörselnedsättning. Cirka 2 miljoner svenskar har tinnitus. Omkring 800.000 svenskar lider av hyperakusi, och cirka 50000 svenskar är drabbade av Ménières sjukdom, vilken leder till kraftigt nedsatt hörsel/dövhet, kraftig yrsel, tinnitus och i många fall även hyperakusi.

De sjukdomstillstånd som behandlas på AudioLaser-kliniken

  1. tinnitus
  2. hyperakusi (överkänslighet för ljud)
  3. diplakusi (tonförvrängning)
  4. distorsion (oren ljuduppfattning)
  5. plötslig dövhet (sudden deafness)
  6. plötslig hörselnedsättning
  7. akut hörselskada
  8. åldersrelaterad hörselnedsättning
  9. perforerad trumhinna
  10. hörselgångsinflammation
  11. inflammation i mellanörat
  12. Ménières sjukdom
  13. yrsel och balansrubbningar

Exempel från behandling på AudioLaser-kliniken

  • Ljudtoleransen vid hyperakusi/överkänslighet för ljud har för alla mätfrekvenser på ett helt öra förbättrats med i genomsnitt upp till 40 dB HL (decibel hearing level).
  • Tinnitus har eliminerats i och med denna behandling.
  • Tinnitusvolym har förbättrats med upp till 40 dB HL.
  • Vid kronisk hörselnedsättning har hörseln för alla mätfrekvenser på ett helt öra förbättrats med upp till 42,73 dB HL.
  • Vid plötslig dövhet har hörseln för alla mätfrekvenser på ett helt öra förbättrats med upp till 52,27 dB HL. Enskilda frekvenser har förbättrats med upp till 80 dB HL.
  • Vid Ménières sjukdom har hörseln för alla mätfrekvenser på ett helt öra förbättrats med upp till 30,45 dB HL Enskilda frekvenser har förbättrats med upp till 55 dB HL.
  • Ménièrepatienter som har haft ofta återkommande kraftiga Ménièreanfall (yrselanfall) har blivit fria från sina yrselanfall i över tio år.
  • Trumhinnor som det har varit hål i i tiotals år har läkt ihop.
  • Patienter som i tiotals år har dragits med kroniska inflammationer i öronen har blivit av med sina inflammationer.
  • Patienter som har haft så pass allvarliga andra typer av balansrubbningar så att de har haft ständig yrsel och ett ständigt illamående samt dagliga kräkningar har blivit fria från sina problem, sitt illamående och sina kräkningar.

Regionerna bortser från patienternas rättigheter

Hyperakusi verkar vara det tillstånd som är enklast att behandla. I stort sett alla patienter får mätbara förbättringar. Denna sjukvård struntar dock de svenska regionerna i att remittera patienterna till, trots att regionsjukvården inte har någon annan verksam och organreparerande behandling att erbjuda.

Regionerna snålar med sina finansiella tillgångar, vilket är en anledning till att patienter som lider av hörsel- och balansrubbningar inte remitteras till lasermedicinsk vård.

Dessa patientgrupper prioriteras inte trots att de enligt den fastställda nationella prioriteringsordningen ska prioriteras för behandling, och eftersom regionerna inte kan erbjuda någon verksam behandling, så ska patienterna remitteras till sådana vårdgivare/kliniker som kan ge patienterna verksam behandling.

AudioLaser-kliniken är den enda vårdgivare i Sverige som kan ge lasermedicinsk vård.

I ett skriftligt yttrande påstod professor Mats Bende år 2012 att Michael Zazzios behandlingsverksamhet inte baserades på vetenskap, något som Mats Bende hävdade trots att det redan då fanns flera publicerade dubbelblinda studier till stöd för laserbehandling av tinnitus och Michael Zazzio vid den tiden själv hade haft sin forskningsstudie om behandling av hyperakusi publicerad i fem år.

Mats Bende var en av de läkare som år 2006 anmälde Michael Zazzio till Socialstyrelsen. I anmälan, vilken underteckandes av Mats Holmgren, stod det att Michael Zazzio inte arbetade utifrån ”vetenskap och beprövad erfarenhet” (ett icke definierat begrepp) samt att verksamheten var oseriös.

Socialstyrelsen gav därefter Mats Bende i uppdrag att utreda Michael Zazzios kliniska verksamhet. I sin jävsdeklaration underlät Mats Bende dock att uppge att han själv hade varit med om att anmäla Michael Zazzio, och när Michael Zazzio uppdagade Mats Bendes jävsbrott, så bortförklarade Mats Bende det hela med att i en intervju Sveriges radio säga att han ”inte kom ihåg att det handlade om samma klinik”.

I sammanhanget är det viktigt att känna till att i Sverige har det under de senaste 26 åren endast funnits en sådan klinik som Michael Zazzios AudioLaser-kliniken. Utredningen av Michael Zazzios kliniska verksamhet pågick i över sju år men ledde inte till någonting.

De svenska sjukvårdsregionerna bryr sig helt enkelt inte om de vårdbehövande patienterna. Sjukvården verkar i stället vara till för de regionanställda och för att de ska ha det så komfortabelt som möjligt på jobbet, och lasermedicinsk vård inom audiologi verkar vara något som sticker i ögonen på hörselläkarna

Hörselklinikerna är så pass odugliga att de skickar tillbaka tinnitus- och hyperakusipatienter till vårdcentralerna/primärvården för ett omhändertagande där, men inte heller primärvården kan göra något för dessa patienter.

Svenska sjukvårdsregioner har även yttrat att de inte anser inte det finns något behov av lasermedicinsk vård för dessa patienter trots att det är hundratusentals patienter som lider av svåra sjukdomstillstånd och som har ett akut behov av verksam behandling.

När Michael Zazzio vid ett tillfälle ringde upp professor Claes Möller i Örebro, och berättade för honom att önh-sjukvården bröt mot lagen, så svarade Claes Möller ”Ja, jag vet det”.

 

Länkar


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Det ska vara billigt, billigt billigt för sjukvården, desto dyrare blir det för samhälle och medborgare.
    När någon styrande greppat detta kanske vi kan diskutera än förändring, för detta gäller inte bara denna behandling.
    Vi har många medeltida insatser och icke vård numera. Ett i-land som vill ligga i framkant? Vi nekas vård inom EU trots att det är en förordning, och förundras över varför vi inte har tillströmning från övriga EU till den svenska sjukvården( åtminstone lobbar för den).
    Men när billigt, billigt, billigt regerar blir den en sjuk vård som inte hjälper någon i princip.

  • Jag har läst på en hel del, du kan aldrig skada patienten överhuvudtaget med laserbehandling.
    Det är klart att alla läkare som är köpta av BIGPHARMA gör allt för att stopp dessa behandlingar.
    Jag har alltid sagt, om skolmedicinen kunde samsat på ett vettigt sätt, skulle det vara den största besparingen i sjukvården, PLS att mycket onödigt lidande kunde undvikas.
    Blivit också nyfiken på frekvensbehandlingar
    Jag tror faktisk att dessa kommer vara framtidens sjukvård.
    Det finns mycket i naturen som fungerar bättre än BigPharmas gifter
    Min bekantskap med Luesbehandling har varit magisk, jag viste att det kunde hjälpa, men att det hjälpte så fort var för mig en glad överraskning
    Jag har själva jobbat ca 30 år med hudproblem och giftfria naturpreparat, engång kund har blivit alltid kund. Problemet är att du aldrig kan skriva fakta, du går ständigt en katt och råtta lek med myndigheterna.
    Anmälningarna kommer från läkemedelsindustrin
    Du kan inte ha kundrecensioner på hemsidan för då åker du på vite och böter
    Den dagen vi alla får skriva fakta kommer vara dödsstöten för BigPharma och gudagåva för folket

    • Dödsstöten för Big Pharma får ju också konsekvenser för statens och många utbildade och välbetalda människors privatekonomi.
      Inte bara inom den direkta medicinska delen utan även mängder av tekniska produkter och service.
      Om och när världen övergår till att prioritera hälsa försvinner en del av de ekonomiska sammanhang som nu har betydelse.

      För att det ska bli som du vill att det ska bli en befrielse behövs en genomtänkt planering för hur övergången ska ske.

      Sjukvård blir mindre behövlig när sjuklighet förebyggs.
      Många arbeten och utbildningar kommer att behöva ändras.

      Forskning behöver prioriteras om.
      Den i väst härskande oligarkin behöver om möjligt övertalas att satsa på win-win och motivation för att reorganisera.

      Det är ett komplicerat pussel som behöver läggas om det ska bli en harmonisk övergång till det nya bättre tillståndet.

  • Min hörsel och tinnitus förbättrades drastisk efter bara en behandling, tror att min tinnitus berott av strålning
    Luktsinnet som varit helt bortta i flera år, kom direkt tillbaka
    Tycker att luktsinnet är nu bättre än den någonsin varit, det öppnades en helt fantastisk ny värd.
    Haft ordentliga besvär med ett knä, gått med stöd av kryckor
    Gick in med krycka, kom ut utan krycka, smärtan var bortta.
    Kändes som trolleri, ingen tvekan det fungerar

  • Ett tips som verkar mot kristallsjuka. Testa att skaka på huvudet som en hackspett. Flera fall plus eget har fått bort eländet direkt.

  • Hos “Svenska regioner” tycks det allt mer som att vård är störande för någon verksamhet. 1177 är den nya barriären mot att få vård.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *