Tinnitus- och hyperakusipatienter – får de den vård som de behöver?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 maj 2015
- NewsVoice redaktion
Michael Zazzio - Foto: Canal 2:nd Opinion

Ungefär 1½ miljon svenskar har tinnitus och ca 750 000 personer i Sverige lider av hyperakusi som är överkänslighet för ljud. Detta är ett utbrett hälsoproblem i samhället och behovet av hjälp är stort. Men vad säger vårdapparaten? Får dessa patienter adekvat vård?

Text och video: Canal 2:nd Opinion

Den oberoende medicinske forskaren Michael Zazzio har under många år behandlat tinnitus- och hyperakusipatienter med bra resultat. Hans behandling är ett koncept som bygger på laserbehandling i kombination med kontroll av fria radikaler. I sitt arbete har Michael Zazzio sett mirakulösa fall av tillfrisknande.

Internationellt sett finns det många länder som erbjuder denna typ av behandling och det finns både publicerad forskning på området såväl som vetenskaplig evidens.

Med detta i bagaget är det naturligt att man vill att fler sjuka ska få tillgång till behandling som kan göra de friska, men här blir det stopp. Ingen auktoritet i Sverige tror på behandlingsformen. Ingen i Sverige har förutom Michael Zazzio har ens närmat sig metoden för att bedriva forskning, trots att det finns många mätbara exempel att utgå ifrån.

ArcanumSkolan 2024

Vad beror denna skepsis på? Varför nekas sjuka människor vård som skulle kunna göra dem friska?

I inslaget ser du Michael Zazzio, AudioLaser-Kliniken, Serge Padoan, öron näsa hals läkare Kristianstad och Claes Möller, verksamhetschef för Audiologiskt forskningscentrum i Örebro.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Orsaken till min tinnitus är mångårig tvångsbehandling med neuroleptikan Cisordinol, vilket förstör min förmåga att höra vad folk pratar om. Man rekommenderar mig att skaffa hörapparat, men det tror jag inte på. Det som zecharia påtalar håller jag fullständigt med om; psykiatrin skor sig på mig och otaliga andra med sitt såväl makt- som penningbegär.

 • Som vanligt så finns det orsaker till tinnitus och Hyperakusi. Men dessa orsaker vill INGEN ta sig an. Det ger mer klirr i kassan att försöka bota symptomen är att utradera orsakerna.
  Girigheten har talat. Intelligensen fått stryka på foten.
  En frisk själ i en frisk kropp ger inga välbetalda läkare eller läkemedelsbolag eller sjukvårdsapparater.
  Begrep någon vad jag just skrev?

 • Intressant om denna behandling fungerar. Har själv tinnitus i bägge öronen – av
  den höga sorten – låter som sinnessjukdomar som skriker i falsett. Dygnet runt. Fick rådet att “tänka positivet”. Är det nåt jag inte tycket om så är det råd. Tvingas jag tänka positivet så slutar det enbart med att jag blir deprimerad. Låter det bero.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *