World Economic Forums grundare Klaus Schwab lämnar chefsposten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Klaus Schwab (WEF). Foto: Ben Hider för World Economic Forum - Schwab Foundation Social Entrepreneurs Summit
Klaus Schwab

Ledaren och grundaren av World Economic Forum, Klaus Schwab, lämnar sin verkställande roll och övergår till en ”icke-verkställande ordföranderoll” 2025.

Schwab som är 86 år meddelade sitt beslut på tisdagen, enligt ett uttalande på WEF:s webbplats. Norrmannen Børge Brende, ordförande för World Economic Forum leder sedan en tid den dagliga verksamheten.

”Organisationen har genomgått en planerad styrningsutveckling från en organisation som leds av en grundare till en organisation där istället en president och en styrelse tar fullt verkställande ansvar”, meddelade WEF på tisdagen.

Schwab har hamnat i blåsväder, både för sin lön på 1 miljon schweizerfranc och för att ha gått en fin linje mellan forumets arbete som välgörenhetsorganisation och de privata företag som är kopplade till dess grundare och hans familj som verkar nära forumet, skriver Financial Times.

Børge Brende, President, World Economic Forum
Børge Brende, President, World Economic Forum. Foto: WEF

Schwab har inte utsett sin efterträdare, men säger att under det senaste året har koncernens styrelse, ”under ledning av VD Børge Brende, tagit det fulla verkställande ansvaret”, skriver Semafor.

Robert Mallone skriver på Substack att Brendes engagemang i Bilderberggruppen och roll som ordförande i FN:s kommission för hållbar utveckling (2003-04), vittnar om hans förmåga att konsolidera makt och inflytande.

En annan möjlig efterträdare är Klaus Schwabs dotter Nicole Schwab.

Nicole Schwab, World Economic Forum
Nicole Schwab, World Economic Forum. Foto: Weforum.org, CC BY-NC-SA 2.0

Klaus Schwab valde Davos i Alperna för att få gästerna att känna sig avslappnade och tala fritt, enligt den Genèvebaserade ideella organisationens webbplats. Med en slogan som lyder ”engagerad i att förbättra tillståndet i världen” väcker forumet global uppmärksamhet och kritik, skriver Bloomberg.

Schwabs organisation som grundade 1971 har ofta anklagats för att vara elitistisk, men Schwab har hela tiden betonat behovet av den typ av globalt samarbete som organisationen erbjuder.

”Stora utmaningar – miljö, fattigdom – kan inte lösas av regeringar ensamma, eller av företag ensamma, eller av civilsamhället”, sa Schwab till Financial Times till försvar för konferensen 2020.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Klaus Schwab