Dagens USA: Porrskådisrättegång fäller Trump på alla punkter

USA - den unipolära västvärldens ledarnation visar vägen...

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Porrskådisen Stormy Daniels och Donald Trump
Porrskådisen Stormy Daniels och Donald Trump.

Juryn fällde expresident Donald Trump. Han ansågs vara skyldig på alla 34 punkter av bokföringsbrott efter elva timmars överläggningar. Trump kallade rättegången för ”riggad” och en ”skam” vid sin presskonferens.

Det var en spänd stämning i rättssalen när domaren Juan Merchan meddelade att juryn var klar med sitt beslut. Trump, som tidigare skrattat och pratat, satt plötsligt med korslagda armar och viskade allvarligt med sina advokater.

Donald Trump blev den första amerikanska expresidenten att dömas för brott.

Bakom rättegången låg anklagelser om pengar till porrstjärnan Stormy Daniels för att hålla tyst om ett påstått sexuellt möte. Pengarna, som betalades ut av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen, bokfördes som juridiska utgifter, vilket kan bryta mot New Yorks kampanjfinansieringslagar och utgöra ett skattebrott.

Med över 20 vittnen som har trätt fram, blev detta en av de mest dramatiska och offentligt bevakade rättegångarna i USA. Straffet, som kan bli upp till fyra års fängelse, kommer att meddelas den 11 juli.

Trump förklarade att den riktiga domen kommer i november när han möter Joe Biden i det amerikanska presidentvalet. Han tillade att han är oskyldig och att landet är ”på väg åt helvete”. Kampanjsidan kraschade kort därefter men var snabbt tillbaka online. På Truth Social proklamerade han i versaler: ”SEGER DEN 5 NOVEMBER. RÄDDA USA!”.

President Joe Biden svarade med att påminna om att det enda sättet att hålla Trump borta från Ovala rummet är via valurnorna.

CNN kallade händelsen för ett ”extraordinärt ögonblick i amerikansk historia”.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq