Sverige pausar planerna på att skicka Jas Gripen till Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 maj 2024
- NewsVoice redaktion
JAS 39 Gripen C/D. Foto: Johan Lundahl, Försvarsmakten
JAS 39 Gripen C/D.

Sverige uppmanas att tillfälligt pausa sina planer på att skicka Jas Gripen till Ukraina, enligt försvarsminister Pål Jonson (M) som talat med TT.

“Det beror på att fokus nu ligger på att införa F-16-systemet”, säger Jonson till TT.

Uttalandet gjordes i Bryssel efter att Pål Jonson haft “intensiva samtal” med övriga länder inom den luftförsvarskoalition som stöttar Ukraina med både flygplan och luftvärnssystem.

“Vi har blivit uppmanade av de andra länderna som leder koalitionen att avvakta med Gripensystemet. Det beror på att fokus nu ligger på att införa F-16-systemet”, förklarar Jonson.

Belgien, Nederländerna, Danmark och Norge har alla lovat att leverera F-16-plan till Ukraina. De första planen förväntas levereras redan i år, vilket innebär att Gripen får vänta tills vidare.

“Vi utesluter inte att det kan bli aktuellt längre fram, men just nu ligger fokus för Ukrainas del på att implementera F-16-programmet”, säger försvarsministern.

Oppositionen i Sverige har krävt att Gripen-planen ska levereras till Ukraina så snart som möjligt – men det blir nu inte aktuellt.

“Det ligger inte i linje med hur koalitionen ser på införandet av två stridsflygplanssystem samtidigt”, konstaterar Jonson.

Förra året varnade den tidigare stridspiloten Fabian Fjälling att det är riskabelt att Sverige skickar ner JAS-plan med tillhörande svensk personal för att utbilda ukrainska piloter. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping, sa Fjälling.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq