Teknikmässan i Kista fokuserade på säkerhet inom IT och smarta miljölösningar

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 27 maj 2024
- Christian Pavón, jurist
Carl-Henric Svanberg

NewsVoice besökte den kombinerade mässan Stockholm Tech Show, Stockholm Smarta City och Nordic Mobility. Fokus låg på på säkerhet inom IT och smarta miljölösningar.

Sverige är ett land med många innovationer, men också ett land som attraherar fascinerande start-ups och företag som är pionjärer inom industrier och teknologier som allmänheten får reda på först långt efter de är kända i fackkretsar, men på mässan fanns även utländska företag

LMT solutions från Lettland specialiserar sig på både på civil och militär teknik som sammanflätar olika enheter och kan fjärrstyra processer med varandra. De har teknik som kan kommunicera dit radiovågor normalt inte kan nå eller har väldigt svårt att ta sig fram, som under mark och i havet.

LMT ska delta på en NATO-övning för att se hur väl deras teknik fungerar under skarpa lägen. Tekniken har dock funnits relativt länge i tex Kina och här märker man av att västvärlden laggar efter.

Slowly utvecklar nya betaltjänster som sägs vara billigare och smidigare än de som redan finns på marknaden. Företaget har hjälpt Finlands motsvarighet till SL med betaltjänster inom kollektivtrafiken.

Det fanns många företag med fokus på ransomware. En slutsats man kan dra är att dagens teknik öppnat upp dörrarna för exceptionellt många bedrägerier och att detta i sin tur öppnar upp möjligheterna för företag att kontra detta. AI är en av bovarna bakom nya bedrägerier, men AI kan också avhjälpa dessa, vilket jämnar ut styrkeförhållandena.

Carl-Henric Svanberg deltog på mässan med bland andra Erik Slottner, civilminister med ansvar för digitalisering. De undersöker Sveriges möjligheter inom AI.

MTU-solutions, en underavdelning till Royce Rolls, sysslar med snabb energisparning i stora batterier för backup till kraftverk och batterier åt nödgeneratorer.

Det nya svenska företaget Jord sysslar med C4-gräs vilket växer oerhört snabbt, runt 3 meter på 3 månader. Gräset blir biobränsle. C4-gräs kan växa i jord som inte kan användas för grödor och kan på sikt göra marken fruktbar, en process som tar 10-12 år.

Mässan bjöd även på bilsimulatorer och klassiska arkadmaskiner. En sak är klar och det är att Sverige trots allt tillhör den absoluta spjutspetsen i världen när det kommer till miljöteknik och hållbara lösningar.

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq