Amerikansk kongressledamot fördömer attacken mot Krim som dödade fem civila

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Marjorie Taylor Green
Marjorie Taylor Green.

Ukrainas militär har med amerikanska ATACMS-missiler attackerat en rysk militär flygplats på Krim på söndagen. Ryska medborgare har lagt ut mobilfilmer som visar flera skadade på en badstrand nära flygplatsen i Sevastopol som träffades av USA:s klusterbomber.

”I dag genomförde de ukrainska väpnade styrkorna ett exakt anfall mot ockupanterna i Dzjankoj, på ett flygfält”, sa Zelenskyj i en kommentarer, skriver SVT.

Dagens Nyheter skriver att Zelensky ska ha sagt att Ukraina bör attackera flygbaser långt in på rysk mark.

Alla är dock inte med på denna strategi. Den amerikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene säger att den amerikanska militären inte bör vara inblandad i ett krig som dödar ryska civila.

Den ryska federationen hyr en militär flottbas på Krim i ett 50-årigt avtal som löper ut 2042. Befolkningen på Krim röstade med överväldigande majoritet för att återansluta sig till Ryssland 2014, efter den USA-stödda kuppen i Kiev. Västmedier och västpolitiker kallar samtliga röstningar som är till fördel för Moskva för Putin-propaganda eller liknande.

Ukrainaattacken mot Krim 23 juni 2024. Privata bilder
Ukrainaattacken mot Krim 23 juni 2024. Privata bilder

Västmedier lägger skulden på Ryssland för de minst fem civila ryska dödsoffren (bland annat barn) eftersom ryssarna försökte skjuta ner de inkommande amerikanska ATACMS-missilerna som Ukraina fått från USA.

En skadad missil ska ha kraschat på en strand full med badande ryska turister. Över 150 civila skadades.

Den ryska kanalen RT skriver i artikeln US lawmaker condemns attack on Crimea:

”Medan ryska luftförsvarssystem förstörde fyra av projektilerna i luften, skadades den femte, vilken ändrade kurs och detonerade sin klusterstridsspets över en fullsatt strand, dödade fem civila och skadade mer än 150. Tre av de döda var barn.”

Taylor Greene på X:

”Det här borde inte få hända. Tänk om Ryssland, med hjälp av en rysk satellit, avfyrade klustervapen mot en strand i Florida.”

”Den enda gräns som vår amerikanska militär borde försvara är vår egen gräns”.

Global Hawk på Flightradar
Global Hawk på Flightradar

Greene refererade till tjänsten Flightradar som visade att en amerikansk militär drönare av typen Global Hawk cirkulerade runt i Svarta havet under den ukrainska attacken och verkade hjälpa Kievs styrkor med att använda de missiler som USA levererat.

En annan person på X skriver:

”Is the fact that the USAF is using its Global Hawks to direct the fire of US-provided cluster bombs on Russian civilians in Sevastopol provocatory? Are winning hearts and minds? How hard will Biden continue to poke the bear ahead of the November elections?”.

Moskva anser att attacken var en terrorhandling och att USA är lika ansvarigt för den som Ukraina. Moskvas ambassadör i Washington påpekade att ATACMS ”inte kan avfyras” utan målinformation och underrättelser från USA, och att sådana attacker sker närhelst amerikanska drönare flyger över Svarta havet som omger Krimhalvön.

Det ryska utrikesministeriet kallade på måndagsmorgonen upp USA:s ambassadör Lynne Tracy för att svara på Washingtons roll i attacken. Enligt ett uttalande från ministeriet berättade ryska tjänstemän för Tracy att söndagens attack inte skulle ”passera ostraffad”.

RT skriver att Zelenskys rådgivare Mikhail Podoliak hävdat att det inte finns några civila på Krim, bara ryska ”ockupanter”.

Snart Sveriges tur?

Sverige deltar snart på samma sätt som USA med avancerad satellit-kopplad stridsledningsteknik i och med att den svenska regeringen beslutat att skicka ner två toppmoderna stridsledningsplan av typen ASC 890 som ska dirigera attacker mot ryska mål.

Den ryska ledningen har antytt att dessa plan kommer att skjutas ner.

NewsVoice: Vad händer om det svenska stridsledningsplanet dirigerar kärnvapenbestyckade F-16 in över Ryssland?

Den svenska luftburna stridslednings- och luftbevakningsplattformen ASC 890. Till höger: planets tre operatörer.
Den svenska luftburna stridslednings- och luftbevakningsplattformen ASC 890. Planets tre operatörer (th). Kreml (tv). Foton: Försvarsmakten och Kremlin.ru, CC BY 4.0


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq