Frankrike skickar stridsflygplan av modellen Mirage 2000 till Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 juni 2024
- NewsVoice redaktion
Mirage 2000. Foto: Bob Sommer, Public Domain
Mirage 2000-5

Macron meddelar att Frankrike kommer att leverera stridsflygplan av modellen Mirage 2000 till Ukraina och även utbilda ukrainska piloter i Frankrike. Beslutet innebär att Ukraina får tillgång till avancerade franska stridsflygplan.

“I morgon kommer vi att inleda ett nytt samarbete och tillkännage överföringen av Mirage 2000-5 stridsflygplan till Ukraina, tillverkade av den franska tillverkaren Dassault, och utbilda deras ukrainska piloter i Frankrike”, sa Macron på torsdagen.

Macron nämnde inte hur många plan som ska levereras eller när de förväntas anlända.

Kiev har länge efterfrågat Mirage 2000-plan, vilka anses vara mer manövrerbara än de USA-tillverkade F-16-planen som också har utlovats till Ukraina. Befälhavaren för det ukrainska flygvapnet uttryckte i januari att dessa jetplan ökar stridspotentialen för Ukraina.

Enligt Flight Internationals har Frankrike cirka 26 stycken Mirage 2000-5 och 65 exemplar av äldre Mirage 2000-D-flygplan i aktiv tjänst. Det är ännu oklart om Macron planerar att använda flygplan från den aktiva flottan eller återaktivera de som har tagits ur tjänst.

Flera europeiska länder som Belgien, Danmark, Nederländerna och Norge har lovat att förse Ukraina med F-16-stridsflygplan, men inga av dessa har hittills levererats.

Förra månaden meddelade Ukrainas president Vladimir Zelensky att Belgien lovat att leverera 30 stycken F-16-plan från 1980-talet, vilket innebär att det totala antalet utlovade plan uppgår till 85. Hur stridsdugliga dessa 40 år gamla plan är i jämförelse med ryska moderna stridsflygplan återstår att se. Normalt brukar länder som stödjer Ukraina militärt primärt skicka de äldsta vapnen de har.

Macron, som initialt var försiktig med att skicka tunga vapen till Ukraina, har blivit en av de mest interventionistiska NATO-ledarna, skriver ryska RT. Tidigare i år sa han att idén om att skicka västliga marktrupper mot Ryssland “inte kan uteslutas”.

Ukrainas arméchef Aleksandr Syrsky nämnde i förra veckan att franska militära instruktörer snart skulle placeras i Ukraina. Trots detta har det ukrainska försvarsdepartementet snabbt backat från dessa påståenden, medan Frankrikes premiärminister Gabriel Attal sa att frågan om att skicka franska instruktörer inte är tabu.

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov har varnat för att franska instruktörer i Ukraina utgör ett “absolut legitimt mål” för Rysslands väpnade styrkor. Macron å andra sidan uttryckte ingen oro för att konflikten ska eskalera. Han meddelade också att han stödjer bildandet av en 4500 man stark “fransk brigad” och att Ukraina kan använda franska missiler för långdistansangrepp djupt in i Ryssland.

“Vi står på ukrainarnas sida. Ukraina har rätt att slå till mot mål där missiler har avfyrats”, sa Macron till TF1.

Ryssland varnar skarpt igen

Rysslands president Vladimir Putin varnade i onsdags för att Moskva kan överväga att beväpna fiender till de västländer som attackerar Ryssland. Putin varnade också att Ryssland kan placera ut konventionella missiler inom stridsavstånd från USA och dess europeiska allierade om de tillåter Ukraina att slå till djupt in i Ryssland med västliga långdistansvapen, skriver Epoch Times.

Han menar att västvärlden har fel i att anta att Ryssland aldrig kommer att använda kärnvapen och att Kremls kärnvapendoktrin inte bör tas lätt på.

På en fråga om NATO-chefen Jens Stoltenbergs uppmaning att låta Ukraina använda västliga vapen för att slå till mot ryskt territorium, gjorde Putin skillnad på olika missiler. Han varnade igen för att det är en allvarlig upptrappning att låta Kiev slå till mot Ryssland med allt mer kraftfulla vapen.

 

Relaterat: Blivande riksbankschef Jens Stoltenberg vill att svenskarna ska ställa upp i ett krig mot Ryssland


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Mirage 2000