Flödesbaserad kapacitetsberäkning – Den 29 oktober 2024 stiger elpriserna kraftigt i hela Sverige

Svindyr el vintern 2024-2025?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 10:54
- NewsVoice redaktion
"Het" vinter i stad. Foto: Şahin Sezer Dinçer. Licens: Burst.shopify.com

Flödesbaserad kapacitetsberäkning är en ny modell för kapacitetsberäkning av elnäten som införs 29 okktober. Den syftar till att optimera elnätens kapacitet, men för svenska elkonsumenter innebär det kraftigt ökade kostnader.

Elåret 2022 steg elpriserna på den nordiska elbörsen med 128 % jämfört med 2021. Kronofogden såg en dramatisk ökning av ärenden relaterade till obetalda elräkningar, skriver Expressen.

Under 2022-krisen varnade energiministern för en hård vinter, men trots situationen nådde Sveriges elexport rekordnivåer. Svensk el strömmade från svenska kärnkraftverk till den tyska industrin.

Även 2021 var ett tufft år. Den 29:e november 2021 skrev NewsVoice att elpriserna ökade med extrema nivåer. Det kunde då kosta 30 kr att duscha vissa timmar.

Relaterat: Villaägare bör bunkra 50.000 kr eller ta snabblån för att klara elchocken vintern 2022-23

Enligt EU:s konkurrensregler måste länderna inom EU koppla ihop sina elmarknader. Det innebär att om utländska konsumenter är villiga att betala mer för svensk el, måste de få köpa den. Resultatet blev att elpriserna även steg i södra Sverige.

29 oktober 2024 höjs elpriserna kraftigt – Flödesbaserad kapacitetsberäkning

Anledningen är införandet av en ny modell för kapacitetsberäkning av elnäten, kallad ”flödesbaserad kapacitetsberäkning”. Modellen syftar till att optimera elnätens kapacitet, men för svenska elkonsumenter innebär det ökade kostnader.

El-experten Mats Nilsson – som påratat med Dagens Nyheter – varnar för att den nya modellen kan kosta svenska elkonsumenter 200 miljoner kronor i veckan, eller tio miljarder kronor om året. Priset för el i elområde 3, där Stockholm och Göteborg ligger, förväntas därför öka med nästan 20 %.

Trots detta är inte ens elbolagen nöjda. Branschorganisationen Energiföretagen menar att det nya systemet gör det svårare att förutse priser och ifrågasätter nyttan med förändringen. Ingen, förutom Svenska kraftnät, verkar vilja ha denna förändring, skriver Energiföretagen i en debattartikel.

Energiminister Ebba Busch har lovat att kalla Svenska kraftnät till ett möte, men hittills har inget konkret skett. Den 29:e oktober börjar flödesbaserad kapacitetsberäkning att implementeras och de svenska elkonsumenterna får förbereda sig på betydligt högre räkningar.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq