Valet 2022 – En ämbetsmannaregering bör ersätta vår inkompetenta ledning i Sverige

publicerad 3 juni 2022
- av Gästskribent
Magdalena Anderssons regering, 2021. Foto: Frankie Fouganthin. Licens: CC BY-SA 4.0

OPINION. “Sverige står inför en djup kris. Det finns dock en möjlighet att inför valdagen den 11 september komma till rätta med detta”, skriver Lennart Ljungqvist en av tre debattörer som föreslår att Sverige inför en ämbetsmannaregering som ersätter den nuvarande och i stora drag inkompetenta ledningen i Sverige.

Text: Ingemar Ljungqvist (fd V, numera Knapptryckarna), John Bouvin (fd Ny Demokrati) och Dick Jonefelt (fd KD, numera Knapptryckarna) | #valet2022

Sverige lever farligt – och så gör invånarna. För varje månad sker det märkvärdigheter i vår vardag och folkets förtroende för såväl regering som Riksdag sjunker alltmer.

Ökande dödsskjutningar, ökande elpriser, ökande bränslepriser och så till råge på allt en regering med Magdalena Andersson i spetsen försöker genomföra en statskupp både mot stora delar av sitt parti, men framför allt försöka sig på ett NATO-medlemskap där hon inte ens läst in sig på regeringsformens reglemente och grundlagen.

Sverige har faktiskt de senaste 20 åren deltagit i strider tillsammans med NATO. ISAF – styrkan i Afghanistan fick lämna det landet efter mer än tio års strider där.

Under 2011 bidrog Sverige med halvdussinet JAS- plan i Libyen. Det innebar att den fred Sverige haft sedan frederna 1814 och 1815 avbröts. Det blev inte 200 år av fred för Sverige, men vad blev utgången av dessa två krig? Vem tjänade och vem förlorade?

I båda fallen ledde det till massiva flyktingströmmar, död och förstörelse i de två länderna. Folket fick bära umbäranden och i fallet med Libyen ledde det till en destabilisering av stora delar av norra Afrika då såväl soldater som militärt material spreds över flera länder.

I vissa fall gynnade detta tillväxten av våldsextremistiska organisationer. Den enda stora vinnaren verkar vara Saab, och dess ägare, som kunde demonstrera inför en världspublik hur effektiva deras JAS-plan för att fullständigt eliminera en motståndare.

Afrikas mest välmående land [Libyen], med den högsta levnadsstandarden, smulades sönder under bomber och sedan ledde interna stridigheter till rena kaoset.

Läs mer: Vad du behöver veta om Krim, Assad, NATO, IS och Libyen innan du kan bilda dig en åsikt

För att Sverige på grund av inre strider och anpassning till oligarker på andra sidan Atlanten inte ska gå Libyens öde till mötes krävs att våra folkliga institutioner återupprättas.

De senaste 20 åren har också visat att Riksdagen inte haft förmåga – det verkar rentav som dess ledamöter blivit hypnotiserade av den rädsla som sprids från WHO och WEF att debatt och beslut ligger långt ifrån Folkets intressen.

Ett utslag av den rädsla som smetades på under den värsta coronahysterin betydde att Stefan Löfven satte Sverige i skuld med miljardlån hos den europeiska centralbanken, sommaren 2020. Lån som ska vara återbetalda 2058. Sveriges barn är alltså satta i pant.

Flera har uppmärksammat detta och bildat nya partier en masse: vilket bara betyder att dessa sinsemellan konkurrerar ut varandra i jakten att klara fyra-procents spärren.
Inget samlande större alternativ finns.

Inga-Britt Ahlenius. Foto: EFN Ekonomikanalen
Inga-Britt Ahlenius. Foto: EFN Ekonomikanalen

Ämbetsmannaregering

Därför föreslår vi som undertecknat denna opinionsartikel att Sverige snarast bestämmer sig för att upprätta en expeditionsministär, synonymt med en ämbetsmannaregering bestående av de människor vars främsta meriter är att de har personlig integritet, livserfarenhet och gedigen kunskap inom sina områden.

De personer vi föreslår till de olika ämbetena behöver inte vara tillfrågade, än mindre att de accepterat en sådan roll, men deras roller som debattörer eller skribenter tyder på att de inte skulle tacka nej.

Detta skulle också vara en vitalisering av demokratin om man på olika röstmotorer ger dessa en röst som stöd för deras medverkan skulle kunna ersätta en gängse regeringsbildning, där de senaste årens överenskommelser förskräcker. Riksdagen har ju tillfälligt varit rena JÖK-boet.

Detta måste ersättas med något helt annat. Det kräver vi för vi känner starkt att dagens parlamentarism har förlorat sitt förtroende hos svenska folket – speciellt den äldre generation som vuxit upp under ett helt annat ledarskap. Då skulle också denna ministär ha en stor folklig förankring

Det förslag som vi nu kommit fram till är att en kvintett bestående av Inga-Britt Ahlenius, Elsa Widding, Leif Östling, Lars Bern och Ann-Marie Pålsson utgör ledningen för denna ministär. Dessa skulle sedan i sin tur kunna välja som medarbetare i sin ministär.

Text: Ingemar Ljungqvist, John Bouvin och Dick Jonefelt

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Nej tack! Om et är några som har ännu mindre kontakt med verkligheten och vanligt folk än vad politikerna har, så är det våra ämbetsmän. De skulle fullständigt förstöra landet på ett år eller två!

  • Mats . Nu har du bara läst rubriken. Vi har t.o.m namngett de fem ledande personerna som skulle sitta i toppen på en sådan ministär. Läs igen och kom igen med en ny kommentar.

   • Visst Ingemar, låt dem ställa upp en och än och låt SVENSKA FOLKET tala!
    Sverige har fått nog av ”icke” FOLKVALDA BYRÅKRATER.
    Det är en terrororganisation som SVENSKA FOLKET tvingas hålla under armarna med hjälp av utplundrade skattepengar.

 • Om man skulle köpa upp en del land och producera sin egen energi och producera sin egen mat. Och ha egna skolor och egen sjukvård och ha en egen ordningsmakt men möjligen inte egna domstolar. Kanske egen valuta parallellt med den gamla.
  Att man bevarar kontanter. Kort sagt tar vara på det som fungerar och är till för individen och hennes frihet.
  Skulle man kunna “knoppa av” den delen och kalla den “Det nya Sverige” eller är det en omöjlighet?
  Eller skulle man kunna skriva en bok i “Civil olydnad i dagens Sverige. Konkreta råd för att kanalisera framtidens energi”
  Min underliggande fråga är om det går att “rädda” det som är eller som det är möjligt att bygga upp något nytt parallellt?
  Man avgör ju ofta någontings rätt och fel genom jämförelse. Man jämför skolor mellan länder och smaken på tomater genom att testa olika.
  Om allt är lika dåligt så finns inte längre idén om att något kan bli bättre.
  Orsaken till att de som vill kontrollera allt vill ha en grå likriktning med centralstyre och ytterst litet individuell frihet.
  Så går det att skapa differentieringar – skillnader – decentraliseringar – och visa på att det är fördelaktigt.
  Eller är det bara en “shitty pipedream” från drömmarnas opiumträsk

 • För att en tjänstemanna regering ska fungera så ska personerna vara helt oberoende från nåt parti. En sån regering ska bestå av “vanliga” människor från alla samhälls kategorier, bytas ut efter max två mandat, då slipper vi lobbyism och korruption. Lovar, det kan inte bli sämre.

 • Det poppar upp allt fler sunda reaktioner i alla möjliga sammanhang på allt det sjuka vi konforteras med. Mycket glädjande, nästan oavsett innehåll, bara det är en reaktion!

  Svenska regeringen är kraftigt dysfunktionell, det var dess föregångare också och innan dess, men insjuknandet har eskalerat. Magdalena Andersson är en hycklare som företräder en samling rövhål som enbart har till intresse att bibehålla sin makt och fullfölja sina mörka uppdrag som sänker landet och i slutänden ger dom belöning från WEF eller dess systerorganisationer. Hon är tydligt inkompetent, precis som svetsaren, och vet ofta inte ens vad hon talar om. Hade svenskarna fått se hur det går till i kulisserna tror jag inte regeringen hade överlevt. “Maggan, nu ska du säga ditt och datt, förstår du? Öva på det! Betala si och så mycket hit och dit. Se till att gå med i Nato och släpp in 100 000 flyktingar till så ska du få lika fin post som Reinfeldt, som tjänat WEF och ondskan väl. Oops, glöm det sista, men vi är ju tvungna att berätta vilka vi egentligen är”

  Arma svenska folk, ni är nedmonterade och nedgjorda, ni har fått lära er att ni saknar värde och ska ge upp allt för någon annan, inte minst de avskum ni enträget väljer att rösta på. Det krävs mer än att välja rätt röstsedel för hela systemet är korrupt och gagnar inte Sverige.

 • Är den nuvarande
  Socialistiska byråkratin inte avskräckande nog.
  Personval i enmansvalkretsar och roterande ordförandeskap i en minimal regering.
  Initiativrätt för FOLKET att sparka politiker som ljuger.
  Finns det sådana som inte ljuger?
  Hoppsan!

 • Javisst. Fascism är självklart lösningen, att vi inte tänkt på det tidigare? Varför ha demokratisk parlamentarism, när diktatur är så mycket effektivare, som Kanadas Trudeau beundrande sade om slaktarregimen i Kina?

  Att sedan alla ämbetsmännen går i Schwabs och oligarkernas strypkoppel, behöver vi förstås inte bekymra oss om…

  • Jag tror Ladulås missuppfattat hela artikeln – eller är det satir.
   Den expeditionsministär som vi ställt upp ska förutom att den vilar på ett stort folkligt förtroende också godkännas av Riksdagen som ett reservalternativ om de andra inte förmår åstadkomma en regering. Sedan vi skrev den har ju till och med Magdalena hotat att avgå om Morgan Johansson avsätts med ett misstroendevotum. Tänk om vi mötte Magdalenas hot med en applåd – och lägger expeditionsministären som ett förslag redan nu. Se till att talmännen får se förslaget.
   Annars var det tänkt att detta förslag ska föras fram efter valet den 11 september. av ett eller flera småpartier som automtiskt hamnar i en vågmästarställning. Först faller S-alternativet, sedan fälls M-SD alternativet. Ingen förmår samla majoritet. Sedan kan vågmästaren- /na lägga vårt förslag . Man kan ju dock först knapptrycka om alla kandidaterna så att de verkligen har folkets förtroende.

   Kommer Ladulås med denna förklaring att stödja vårt alternativ?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *