Ryssland kan bomba NATO-länder som ger långdistansmissiler till Ukraina

Analys

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 september 2024
- Torbjörn Sassersson
Långdistansmissilen JASSM avfyras från ett F-16-plan. JASSM har en räckvidd å upp till 800 km.
Långdistansmissilen JASSM avfyras från ett F-16-plan. JASSM har en räckvidd å upp till 800 km.

NATO förklarar att alliansen godkänner den ukrainska arméns framryckning in i Kurskregionen i Ryssland och menar att de ryska styrkorna och baserna är legitima mål enligt internationell rätt. Det sa Stoltenberg i en intervju med den tyska tidningen Welt am Sonntag.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky syftar Ukrainas Kursk-operation till att upprätta en buffertzon för att förhindra Ryssland från att inleda ytterligare attacker över gränsen. Detta är Ukrainas svar på att Ryssland inrättar motsvarande buffertzoner inne i Ukraina för att förhindra att ukrainska missiler når djupt in i Ryssland.

NATO-chefen säger att  Ukraina inte samordnade sin planering för Kursk-offensiven med NATO, men Kreml uppger att västvärlden hjälper Ukraina med data från amerikanska satelliter för att designera mål inne i Ryssland.

Ukrainska styrkor ryckte i början av augusti 2024 in i det ryska administrativa distriktet Kursk nära gränsen till Ukraina. Enligt överbefälhavaren Oleksandr Syrskyj hade den ukrainska armén fram till den 27 augusti erövrat cirka 1300 kvadratkilometer ryskt territorium.

Welt am Stontag skriver att västliga vapen, såsom tyska Marder infanteristridsfordon, brittiska Challenger-stridsvagnar och det amerikanska missilystemet Himars med en räckvidd på upp till 480 kilometer används.

För att Ukraina i slutändan ska vinna kriget krävs mer stöd från de allierade, menar Stoltenberg. ”Detta är avgörande för att Ukraina ska kunna avvärja den ryska invasionen”, sa Stoltenberg, som lämnar sin 10-åriga NATO-post i början av oktober 2024 för ett preliminärt annonserat jobb som riksbankschef i Norge.

Hans efterträdare blir Nederländernas tidigare premiärminister, den liberala politikern Mark Rutte.

Trots varningar från Ryssland som befarar att Västalliansen med Ukraina som ombud kommer att använda långdistansvapen mot Ryssland, där Moskva är det ultimata målet, fortsätter NATO-länderna att ta kontinuerliga steg mot en full konfrontation med Ryssland.

NewsVoice skrev i april 2024 att Ukraina börjat använda ballistiska långdistansmissiler av typen ATACMS som i hemlighet tillhandahållits av USA, enligt Associated Press. Ukraina har bla använt missilerna mot ett ryskt militärflygfält på Krim. ATACMS-missilerna kan nå 300 kilometer in i Ryssland, uppger AP. Det betyder att Moskvas närområde kan anripas från Ukraina.

Reuters och Politico skriver i september 2024 att Kievregimen även kan (eller ska) få leveranser av amerikanska kryssningsmissiler av typen JASSM (Lockheed Martin) för attacker djupt in på ryskt territorium.

Washington har under ukrainakonflikten upprepade gånger visat att det inte finns några ”röda linjer” för dem. Tidigare hävdes ”tabut” för överföringen av HYMARS, Abrams-stridsvagnar, ATACMS-missiler, klustervapen och F-16-flygplan, konstaterar den ryska kanalen Topwar.

Ryssland har länge varnat NATO för att leverera långdistansvapen till Ukraina. I maj 2024 föklarade Putin under en presskonferens att precisionsangrepp med lång räckvidd kräver satellitstöd som Ukraina inte har, men som USA har. Eftersom inte Ukraina har egna militära satelliter är landets stridskommando beroende av ”högt kvalificerade specialister” från Väst.

Putin tog vidare upp NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenbergs kommentarer om potentiella angrepp och sa att Stoltenberg borde erkänna den oumbärliga roll som rymdbaserad spaning spelar för att kunna använda långdistansvapen med hög precision mot Ryssland.

JASSM kan avfyras från amerikanska F-16-jaktplan, som redan används i Ukraina. JASSM har en räckvidd på upp till 800 km att jämföra med distansen mellan Ukraina och Moskva på cirka 500 km. Sträckan mellan ryska Kursk och Moskva ligger på cirka 400 km. Ukraina kan till och med nå Moskva från Kiev, en sträcka på 756 km.

Strategiska kärnvapen kan användas mot NATO-länder som ger Ukraina långdistansmissiler

Sergey Karaganov
Sergey Karaganov, rysk statsvetare leder Council on Foreign and Defense Policy. Foto: HSE University

Sergei A. Karaganov som är en rysk statsvetare, säkerhetsanalytiker och som leder rådet för utrikes- och försvarspolitik svarade i en exklusiv intervju i juli 2024 med Ukraina.ru om huruvida Ryssland kan använda kärnvapen mot NATO:

”Om [väst] blocket och dess legosoldater i Kiev fortsätter att kasta in nya hundratusentals människor i köttkvarnen och förser dem med nya vapen, då måste vi röra oss snabbare uppför stegen mellan upptrappning och avskräckning.

I detta fall kan vi tvingas att genomföra kärnvapenangrepp mot länder som hjälper dem, men naturligtvis kommer det att finnas andra preliminära steg först, inklusive kanske icke-nukleära attacker.”

Redan i maj 2024 beordade Putin trupper baserade nära Ukraina att öva ”kärnvapenscenarier”. Militärövningarna omfattar förberedelser för och utplacering av icke-strategiska kärnvapen, enligt Rysslands försvarsdepartement, skriver Daily Mail.

 

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: JASSM