BRIX Sweden: Skuldfälla-narrativet om Kinas BRI är ekonomisk mytbildning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra eller annonsera.
publicerad 15 december 2024
- NewsVoice redaktion
Hussein Askary
Hussein Askary

I en analys från Belt & Road Institute in Sweden (BRIX) ifrågasätts det så kallade ”skuldfälla-narrativet” gällande Kinas Belt and Road Initiative (BRI). Artikeln, publicerad på hemsidan Brixsweden.org, föreslår en radikal omvärdering av hur BRI beskrivs i Väst.

Enligt BRIX Sweden har det blivit populärt att framställa BRI som ett verktyg för Kina att ”fånga” mindre utvecklade länder i en ”skuldfälla” (debt trap), men enligt artikeln är denna bild både överdriven och vilseledande.

Artikeln på organisationsn hemsida förklarar att skuldsättning är en del av global ekonomi och att många utvecklingsländer traditionellt har lånat från väst eller internationella institutioner som IMF och Världsbanken, vilket inte alltid har gynnat dem.

”Faktum är att Kinas strategi att ge ut produktiva krediter till dessa länder kommer att hjälpa dem att ta sig ur den skuldfälla som de har suttit fast i under lång tid.”

”Vår analys av den finansiella och ekonomiska utvecklingen i länder som Sri Lanka, Pakistan, Zambia, Kenya och Montenegro under det senaste decenniet visar på ett genomgående mönster. Detta mönster tyder på att deras finansiella problem beror på en kombination av interna och externa faktorer, varav ingen är direkt hänförlig till Kina eller BRI.”

BRIX Sweden presenterar tre steg för att förstå det vilseledande narrativet:

  • Först, hävdar de, måste man se till den historiska kontexten där skuldsättning är en del av global ekonomisk utveckling, inte en ny strategi från Kina.
  • Utöver det måste man förstå de ekonomiska realiteterna där BRI-projekt ofta är ömsesidigt fördelaktiga och bidrar till infrastruktur som kan främja ekonomisk tillväxt även i mottagarländerna.
  • Slutligen påpekar artikeln på att den negativa narrativet kan ha mer att göra med politiska agendor för att begränsa Kinas globala inflytande än med ekonomiska sanningar.

Hussein Askary och Li Xing, som skrev analysen, uppmanar till en mer nyanserad diskussion om BRI, där både möjligheter och risker tas i beaktande, istället för att förenkla komplexa ekonomiska relationer till en uppdiktad berättelse om ”skuldfällor”.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq