Sponsra NewsVoice

Läs och skrivsvårigheter ökar monumentalt i västvärlden

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 28 februari 2025
- Christian Pavón, jurist
Skola

Enligt flera rapporter som bygger på vittnesmål av lärare inom svenska universitet så har läs & skrivförståelsen sjunkit drastiskt i Sverige.

Jeanna Wennerberg som är lektor vid svenska på Stockholms universitet säger att läsförståelsen blivit så dålig att många elever inte ens klarar av att ta till sig enklare texter. Enligt Jeanna så har även elever som varit högpresterande på gymnasiet problem med läsning och skrivning på högskolenivå.

Enligt henne så beror det bland annat på att enbart 14% av alla gymnasielärare har tillgång till det förberedande materialet som krävs för att kunna läsa och skriva på en adekvat hög nivå på högskola.

Läraren Mats Person på Handelshögskolan i Göteborg vittnar om att situationen är så illa att han får anpassa sitt språk till att bli mindre akademiskt för att eleverna ens ska kunna tillgodogöra sig det.

Enligt en del lärare på universiteten så beror det på att Skolverket är för dåliga på att ge lärare bedömningsramverk av vad en elev ska kunna och att det därmed blir en kalldusch när den kommer in på Universitetet och inte kan studera på den nivån.

Enligt de intervjuade personerna på Stockholms universitet så ber ofta studenter där om Power Points eller andra förenklade sammanfattningar för att de inte klarar av att tillgodogöra sig långa textmassor och analysera dessa.

Även Läkarprogrammet har sänkt kraven. Läraren Ellinor Kenne på läkarprogrammet vid Karolinska institutet i Solna säger följande:

”Vi har bytt ut en textbok för termin tre för att den innehåller mindre text. Vi sänker vår ambition gällande hur mycket studenterna ska läsa. Det är ingen idé att skjuta för högt, för då tappar man vissa studenter!”

Inte bara Sverige har dessa problem. Flera västländer rapporterar om sjuknande läs & skrivförståelse och lyfter fram det som ett hot emot samhället. Till exempel i  Australien så har 14% av befolkningen väldigt allvarliga problem med läs och skrivförståelse och hela 30% har så pass stora problem att de riskerar att hamna i socialt utanförskap och arbetslöshet.

Cathrine Norberg på Umeås universitet menar att dessa problem är direkt systemhotande:

”Om du inte kan tillgodogöra dig en text kan du heller inte vara en del av ett demokratiskt samhälle.”

 

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq