Regeringen säger upp värdlandsavtalet med Global Water Partnership Organisation (GWPO), en mellanstatlig biståndsorganisation med säte i Stockholm efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter och dålig intern styrning.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa kommenterade beslutet:
”Efter att anklagelser riktats mot GWPO om missförhållanden och dålig styrning har regeringen i dag sagt upp värdlandsavtalet mellan Sveriges regering och GWPO. Genomlysningen av svenskt bistånd har för länge varit för dålig och nu styr vi upp det.
Använder man inte skattepengar på ett ansvarsfullt sätt kommer regeringen att agera. Fokus är att stötta fungerande organisationer som levererar i linje med regeringens politik.”
Allvarliga anklagelser mot GWPO
En granskning av Svenska Dagbladet avslöjade flera allvarliga brister inom GWPO:
- Ekonomiska oegentligheter: Anklagelser om att biståndsmedel använts för dyra resor och att kostnader dolts under felaktiga budgetposter.
- Arbetsmiljöproblem: Tidigare anställda har vittnat om trakasserier och repressalier efter att ha slagit larm om missförhållanden. Flera visselblåsare uppges ha fått lämna sina tjänster efter att ha rapporterat problemen.
- Överdrivna partnerskapsuppgifter: Organisationen har uppgett att de har över 3500 partners, men en granskning visade att många av dessa inte existerar eller inte är aktiva.
Reaktioner från GWPO
GWPO har tillbakavisat flera av anklagelserna och hävdar att de har genomfört betydande reformer sedan 2022-2023 för att stärka styrningen och ansvarstagandet inom organisationen. De menar att personalneddragningar berodde på ekonomiska omstruktureringar och inte var riktade mot visselblåsare.
Internationella konsekvenser
Beslutet att säga upp värdlandsavtalet innebär att GWPO och dess personal inte längre kommer att åtnjuta immunitet och privilegier i Sverige när avtalet upphör att gälla om ett år. Detta kan påverka organisationens verksamhet och framtid i Sverige.
Flera andra länder har redan dragit in sitt bistånd till GWPO, medan den svenska biståndsmyndigheten Sida tidigare valde att fortsätta sitt stöd.
Det återstår att se hur detta beslut påverkar det fortsatta samarbetet mellan Sverige och GWPO.
Regeringens beslut markerar en tydlig vilja att stärka kontrollen över hur svenska biståndsmedel används och att säkerställa att de når avsedda ändamål.
DOGE står för Department of Government Efficiency och är en amerikansk ny myndighet skapad av Trump-administrationen inom den federala regeringen med det uttalade målet att modernisera informationstekniken, maximera produktiviteten och effektiviteten samt minska slösaktiga utgifter.
Initiativet uppstod ur diskussioner mellan Donald Trump och Elon Musk 2024 och inrättades officiellt genom presidentdekret 14158 den 20 januari 2025.
Källor: Regeringskansliet, SvD, GWP