HBTQ – Forskning visar att det inte existerar en “gay-gen”

publicerad 31 augusti 2019
- TV Hälsa
Foto: Joseph Costa. Licens: Unsplash.com (free use)
Foto: Joseph Costa. Licens: Unsplash.com (free use)
Att vara gay är inte genetiskt betingat. Foto: Joseph Costa. Licens: Unsplash.com (free use)

FORSKNING & LIVSSTIL. En ny studie visar att gener inte kan användas för att avgöra en individs sexuella läggning trots många HBTQ-aktivisters påståenden om motsatsen. Slutsatsen baseras på DNA-data från Storbritanniens UK Biobank och det amerikanska företaget 23andMe. Även data från Sverige finns med. 

Syftet med den internationella forskarinsatsen handlar om att försöka ta reda på om det finns en underliggande genetik bakom människans sexualitet. På den frågan är svaret nej, men författarna poängterar att resultaten ger starka belägg för sexuell mångfald och att man inte stödjer diskriminering baserad på sexuell preferens

Studien som inkluderade fler än 490,000 deltagare visar att människans sexualitet påverkas av en komplex blandning av genetiska och miljömässiga faktorer. Resultatet kunde replikeras med hjälp av det svenska tvillingregistret vid Karolinska Institutet.

Forskarna kan nu säga att män och kvinnors sexuella preferens påverkas av olika genetiska signaler, men den genetiska variationen hade begränsad effekt på sexuell preferens (8-25%).

Läs mer i TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: gaykultur