Vitt te minskar risken för cancer, artrit, högt blodtryck och infektioner

publicerad 1 oktober 2019
- TV Hälsa
Kinesiskt vitt te. Foto: Madeleine Lidman
Kinesiskt vitt te. Foto: Madeleine Lidman

Te har använts som medicin i århundraden. Även om grönt och svart te ofta är hälsosamt, är vitt te det minst bearbetade teet och har den högsta antioxidantnivån. Forskning vid Kingston University visar att det traditionella vita teet minskar risken för cancer, artrit samt bekämpar hudens åldrande, säger professor Declan Naughton.

Text: Birthe Storaker | Foton (ovan) och översättning: Madeleine Lidman

Vitt te är en gammal dryck som har glömts bort i takt med att läkemedelsindustrin vuxit fram och ändå är det ett av de mest kraftfulla naturliga antiinflammatoriska medlen, säger Kingston University forskare i London.

Vitt te tillverkas av växten Camellia sinensis. Blad och knoppar plockas precis innan de är helt öppna, när de är täckta av fint vitt hår. Det är härifrån som vitt te har fått sitt namn.

Grönt te och svart te tillverkas också av växten Camellia sinensis, men olika behandlingsmetoder ger dem deras unika smaker och aromer. Vitt te är det minst behandlade av de tre tesorterna. Teet torkas vid en temperatur strax under 40 grader Celsius innan det finsorteras.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Vitt te