Kanalprojektet Ben Gurion kan vara den egentliga orsaken till Gaza-Israelkriget

publicerad 10 november 2023
Offras 1000-tals människoliv i Gaza för kanalprojektet Ben Gurion?
Offras 1000-tals människoliv i Gaza för kanalprojektet Ben Gurion?

”USA och Israel har i över 50 år diskuterat planerna på att bygga en kanal som kan konkurrera med Suezkanalen. Vi måste titta på den senaste historien för att se motiven till det krig som pågår i dag”, skriver ekonomen Martin Armstrong.

Cirka 20 procent av all världshandel går genom Suezkanalen, som kontrolleras av Egypten. Suezkanalen kontrollerades till en början gemensamt av franska investerare och Egypten.

Isma’il Pasha tvingades sälja Egyptens aktier till Storbritannien i samband med en likviditetskris i Egypten. Egyptens tidigare president Gamal Abdel Nasser återtog den lukrativa handelsrutten 1956, vilket utlöste det andra arabisk-israeliska kriget, även känt som Suezkrisen.

Västvärlden vill inte förlita sig på Egypten, en nära allierad till Ryssland, när det gäller världshandeln. Ben Gurion-kanalprojektet, eller den israeliska kanalen, har varit den föreslagna lösningen sedan 60-talet, men var skulle denna kanal ligga?

En del av den skulle kunna flyta genom Gazaremsan. Passagen skulle i så fall börja vid hamnstaden Eilat i Israel, fortsätta genom Akababukten, korsa den jordanska gränsen och flyta genom Arabahdalen innan den rinner ut i Döda havet och sedan norrut runt Gazaremsan.

Sekretessbelagda dokument avslöjar att det amerikanska energidepartementet planerade att vidta extrema åtgärder för att göra denna kanal möjlig. Den 1 juli 1963 skisserades en plan för att skapa den israeliska kanalen genom att detonera 520 underjordiska kärnvapenexplosioner i hela Negevöknen.

”En sådan kanal skulle vara ett strategiskt värdefullt alternativ till den nuvarande Suezkanalen och skulle förmodligen i hög grad bidra till den ekonomiska utvecklingen i det omgivande området”, står det i de hemligstämplade dokumenten.

Dokumentet noterar att 130 av de 160 mil som är avsedda för kanalen är ”praktiskt taget obefolkad ökenmark”, men det primära problemet skulle vara att flytta bort de som bor i Gazaremsan.

”Ett annat problem som inte har beaktats är den politiska genomförbarheten, eftersom det är troligt att de arabländer som omger Israel skulle ha starka invändningar mot byggandet av en sådan kanal”, visar dokumenten.

Följ alltid pengarna. Västvärlden vill inte att Egypten, och därmed Ryssland, ska ha kontroll över världshandeln och varutransporterna. Planen genomfördes aldrig eftersom de visste att ingen arabisk nation skulle gå med på ett sådant maktövertagande, och de där 30 irriterande milen av tätbefolkat land [Gazaremsan] tillhörde till största delen Palestina [araber].

Allt detta beror på att de neokonservativa är fast beslutna att isolera Ryssland, men på bekostnad av att dela upp världen. Är det därför som Blinken säger att det inte kommer att bli någon fred i Israel och Ukraina?

Allt detta hänger ihop med Jemen, och det finns så mycket mer som pågår bakom ridån som skulle chocka människor på alla sidor. Vi kommer att ta itu med den verkliga komplexiteten i en särskild rapport för WEC 17-19 november.

 

Text: Martin Armstrong, ArmstrongEconomics.com. Översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor (varnings för skrämmande bilder på X)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq