NewsVoice besökte ledande kinesisk tankesmedja: Shanghais institut för internationella studier

publicerad 23 december 2023
- Kristoffer Hell
NewsVoice visited Shanghai Institutes for International Studies, Nov 29, 2023.
NewsVoice besökte Shanghai Institutes for International Studies, Nov 29, 2023. Även tidningen NyD var med på mötet.

NewsVoices grundare och chefredaktör Torbjörn Sassersson besökte den prestigefyllda kinesiska tankesmedjan Shanghai Institutes for International Studies (SIIS). Besöket ägde rum på inbjudan av den kinesiska ambassaden i Stockholm under en sjudagarstur i landet och som en del av en svensk mediedelegation.

Värd för mötet var Li Kaisheng PhD, tankesmedjans vice ordförande, och höjdpunkten var en historisk och nutida förklaring av professor Wang Gonglong på temat modernisering i kinesisk stil och dess betydelse i världen. Vid mötet deltog även bland annat Senior Research Fellow Jin Liangxiang PhD.

NewsVoice grundare Torbjörn Sassersson kommenterar mötet och tidningens framtida målsättningar:

”Vi hade ett rundabordssamtal om olika ämnen såsom hur västerländska medier fungerar och hur oberoende medier som NewsVoice kan fungera som en bro mellan folket i Sverige och Kina.

Jag vet att oberoende medier kan göra skillnad eftersom vi är fria från geopolitiska agendor. Vi är fria att söka sanningar och fakta om Kina och andra länder, fakta som verkar ha svårt att nå ut till allmänheten i västvärlden. Jag anser att detta är ett viktigt jobb för oss som oberoende journalister. Den här typen av arbete är mycket tillfredsställande”.

SIIS publicerade en egen artikel om mötet den 30 november där institutet nämner några av sina punkter under mötet.

Vad är Shanghai Institutes for International Studies?

Shanghai Institutes for International Studies ser en stadig ström av utländska besökare och delegationer och har tidigare välkomnat bland andra EU:s toppdiplomat Josep Borrell. Se lista över besökare.

SIIS-institutet grundades 1960 och är en regeringsanknuten tankesmedja som ger råd om regeringens beslutsfattande. Institutet syftar till att stärka den ömsesidiga förståelsen mellan Kina och det internationella samfundet.

Samarbetspartners till SIIS är andra tankesmedjor, forskningsorganisationer och institutioner för högre utbildning i Kina och runt om i världen. SIIS har under flera år rankats som en av de mest inflytelserika tankesmedjorna inom internationella studier och utrikespolitik i Kina, enligt sin hemsida.

SIIS består av sex institut och sex forskningscenter och har etablerat åtta interna forskningsplattformar. För att stärka kinesiska tankesmedjors internationella ställning har SIIS startat Center for International Communications. SIIS ger ut tidskrifterna The Global Review och China Quarterly of International Strategic Studies.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq