Fabrik utrymdes efter att en Tesla-robot attackerat en ingenjör

Torbjorn Sassersson is the founder of NewsVoice.se a news and debate channel that started in 2011. Sassersson (bachelor of science) has worked within media since 1995.
publicerad 27 december 2023
- T. Sassersson
Tesla robot attack 2021. Foto: Tesla-anställd
ArcanumSkolan

I en incident vid Teslas Giga-fabrik nära Austin 2021 attackerade en robot en Tesla-ingenjör. Felet inträffade när ingenjören, som höll på att programmera programvara robotar, föll offer för en robotarm utformad för att hantera bildelar.

Enligt Tesla var skadorna på ingenjörens vänstra hand lindriga. Vittnesmål från ögonvittnen målade dock upp en mer skrämmande bild. Två vittnen såg hur maskinen, som ursprungligen var programmerad för precision, klämde fast ingenjören och körde in sina metallklor i offrets rygg och arm.

Medan den skadade ingenjören kämpade med maskinen ingrep en annan snabbtänkt arbetare genom att trycka på nödstopp, vilket fick ett abrupt slut på attacken.

I 2021 års skaderapport, som lämnats in till Travis County och federala tillsynsmyndigheter, beskrivs händelsen som lämnade offret med ett “öppet sår” på vänster hand. En debatt om riskerna med automatiserad teknik väcker frågor om noggrannheten och transparensen i företagets skaderapporter, skriver Daily Mail.

Hannah Alexander, advokat för den ideella organisationen Workers Defense Project är kritisk till utelämnanden av skador, inklusive ett dödsfall, från de rapporter som Tesla är skyldigt att regelbundet lämna in.

Kanalen KVUE publicerade foton och en video från en Tesla-anställd som visa en panikslagen scen med människor som skriker och flyr från fabriken. Arbetarna “började springa” när polisen anlände till platsen och kommenderade alla att lämna fabriken, skriver Daily Beast.

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • För mig, som själv tidigare har arbetat med automation, pekar detta på tre orsaker. Det är heller inte första gången som en robot eller ”teknologi” attackerat människor.

    1. Teknologin är inte mogen för det tillämpningar de används för. Självkörande bilar är ett exempel.
    2. Människan är inte mogen för teknologin. Sverige är ett av de värsta exemplen där någon nyligen sa att alla skall respektera Sverige metoder och traditioner. Med andra ord, utveckling är inte tillåten i Sverige. Kina har däremot kommit mycket långt i detta fall.
    3. Beslutsfattarna är inkompetenta för uppgiften att leda teknologiska företag eftersom allt fler saknar teknisk utbildning.

    Det var annorlunda förr då alla tekniska företag alltid hade tekniskt välutbildade ledare och styrelser. Så är inte fallet idag. Jag hade själv oturen att arbeta under en VD i ett teknologiskt företag som var jurist, och var en överliggare som tagit tre gånger så långt som normalt att avlägga den examen. Han var helt enkelt teknisk idiot, och det fungerade inte.

    I ett fall jag känner till var VD ekonom, och han tyckte att en fyllningsmaskin borde köras dubbelt så fort så att den producerade dubbelt så mycket. Ingenjörerna varnade honom. Det struntade han i, och produkten förorenades med ett fungus. Kunderna övergav märket och företaget gick bankrutt. Lyckligtvis var funguset ofarligt, men kunder reagerade på det slemmiga vita funguset i drycken. I ett annat fall dog flera människor när dödligt clostridium botulinum hade förorenat produkten. Det svenska företaget betalade för tystnad.

  • Det här är ju inte konstigare än att någon fastnar i svarven eller dras in mellan ett par valsar i en maskin. Det mesta inom industrin kan orsaka stor skada om man som människa hamnar i vägen för processen.

    • Precis, blev också snopen när jag läste artikeln. Bara för att man kallar en maskin för “robot”, betyder det inte att det är en “Terminator” från framtiden som ska döda alla.
      Man programmerar rörelserna den ska göra i ett schema, som svetsrobotar.

      • Marianne skriver: 28 december 2023
        En robot som dessa kan inte veta skillnad på en sak, som en plåtbit, eller en människa. Det är inget tekniskt problem att konstruera den så att ska kunna göra det, men då kostar roboten lite mer, och då slår ekonomerna, som leder företaget och fattar besluten, bakut och vägrar betala. En människa är billig att skada eller döda för företaget, för staten, individen, eller försäkringsbolaget betalar kostnaden. Förr var det inte så för då var det ingenjörer som fattade besluten. Idag är det oligarker, jurister, ekonomer eller liknande som är beslutsfattarna.

  • Det här är rätt skrämmande. Jag tror inte det är robotens avsikt att skada mannen. Men såhär blir det när maskiner får för mycket makt. Arbetaren stod väl i vägen för maskinen och “behövde avlägsnas”.

    Robotar har ju ej förnuft så de ser inte nyanser. Detta är en fara med för mycket maskininlärning i samhället innan den utvecklats ordentligt..

  • Löjligt framställt av NewsVoice! T o m texten visar att det inte är en “attack”. Det handlar om att en idiot till människa går in i radien för maskinens rörelsemönster. En dylik maskin kan enbart göra vad den programerats till.

    Någon vill uppenbarligen skrämma västländernas gräsrötter. DÄR ligger nyheten som borde beskrivits!

    • Roland.

      Som AI.

      Någon har knappat in koden och allt utanför programmet gör att det stannar, eller inte kan svara/nonsens på frågan.
      —————
      ABB hade på 90 talet en manöverpanel på sladd, där du var tvungen att hålla in en knapp i ett mellanläge för att köra loss roboten(IRB) om något gått fel i cellen(givare m.m.)
      Den stoppas om du trycker in eller släpper knappen när du manövrerar roboten manuellt, typ du blir rädd och trycker in knappen i ren panik, eller tappar/släpper kontrollenheten om något ovanligt händer.
      Hur det är nu har jag inte koll på, men är nog liknande?
      ——–
      AI. är bara hittepå, ingen dator som kommer att lära sig något utanför progammeringen som gjorts.
      En dator är bra på att räkna ut snabbt och bästa kombinationen(som har lagts in i programmet), typ i Schack, och i ett givet drag.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *