Sveriges beredskap stärks i värsta fall för krig med Ryssland

Debatt om svensk säkerhetspolitik

publicerad 8 januari 2024
Acko Ankarberg-Johansson och Carl-Oskar Bohlin
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg-Johansson och Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
ArcanumSkolan

“Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut. Samtidigt har Sveriges civila försvar monterats ner under de senaste decennierna”, skriver ministrarna Carl-Oskar Bohlin (38) och Acko Ankarberg Johansson (59) i en debattartikel på Regeringens hemsida. NewsVoice återpublicerar.

Regeringen rustar nu Sverige för tidigare otänkbara scenarier som höjd beredskap och ytterst krig. Vi stärker beredskapen på flera områden. Som ett led i detta ger regeringen nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en försörjningsanalys avseende behov av och tillgång till sjukvårdsprodukter som behövs för att en god vård ska kunna ges.

Händelser i vår omvärld visar hur viktigt det är att ha en robust beredskap inom hälso- och sjukvården. Rysslands upprepade och riktade attacker på sjukvårdsinrättningar i Ukraina, helt i strid mot krigets lagar, åskådliggör att sjukvården inte förskonas från attacker, snarare tvärtom.

Under pandemin tydliggjordes även vikten av försörjningsberedskap under fredstida kriser. När Sveriges förmåga i det civila försvaret nu stärks ska vi således ta lärdom från såväl pandemin som Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina.

Försörjningsberedskap innebär förmågan att både upprätthålla samhällsviktiga funktioner och att förse befolkningen med de varor och tjänster som krävs för att upprätthålla liv och hälsa. I betänkandet “En modell för svensk försörjningsberedskap” konstateras att det saknas tillräcklig kunskap om Sveriges försörjningsförmåga.

Det är därför viktigt att identifiera vilka varor och tjänster som är nödvändiga i olika situationer, samt identifiera tillgången till dessa. Betänkandet har nyligen varit på remiss och nu vidtar analys av remissvaren inom Regeringskansliet.

Utifrån det rådande omvärldsläget med krig i Europa är det samtidigt angeläget att hitta snabbspår som säkerställer ett högt tempo parallellt med den långsiktiga uppbyggnaden av försörjningsberedskapen.

MSB och Socialstyrelsen ska därför genomföra en försörjningsanalys om behov av och tillgång till sjukvårdsprodukter som behövs för att en god vård ska kunna ges. Myndigheterna ska tillsammans även ta fram ett förslag på en modell för försörjningsanalys som ska kunna utgöra underlag för motsvarande arbete inom andra beredskapssektorer för att därigenom ge en samlad kunskap om Sveriges försörjningsförmåga.

Snabbspåret ska redovisas senast 12 december 2024.

Regeringen har även sedan tidigare gett Socialstyrelsen i uppdrag att köpa in och lagra sjukvårdsprodukter som behövs för traumavård. Inte minst coronapandemin visade på vikten av lagerhållning av sjukvårdsprodukter när vi inte längre kunde lita på de globala leveranskedjorna.

Regeringen har också gett ett utökat samhällsuppdrag till det statligt ägda bolaget Apotek Produktion & Laboratorier för att säkerställa tillverkning och lager vid fredstida kris och höjd beredskap.

Det finns sedan tidigare även beslut om att ta fram prioriteringsprinciper för sjukvården vid kris och krig samt ett statsbidrag till regioner för att höja driftsäkerheten på hälso- och sjukvårdens fastigheter.

I rapporten “Kraftsamling – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret”, som kom i december 2023 konstaterar Försvarsberedningen att det är tid för handling.

Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut. Samtidigt har Sveriges civila försvar monterats ner under de senaste decennierna.

Långsiktig planering måste nu säkerställas, parallellt med prioriteringar för att snabbt bygga förmåga och stärka samhällets motståndskraft. Regeringen arbetar skyndsamt för att stärka det civila försvaret och inte minst sjukvården som kommer vara en avgörande del i Sveriges motståndskraft.

Signerat: ministrarna Carl-Oskar Bohlin (M) och Acko Ankarberg Johansson (Kd)

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Det finns ett “vapen” som till stor del avväpnar de rädsle-skapande makterna till ingen kostnad alls och till mycket litet eget besvär.
    Kunskapen är att en låg emotion (rädsla) skingras till intet i ett jämförande med en hög emotion (beundran) i samma tidsenhet. Fungerar som elektrisk kondensator och det på sekunder.
    När man gör detta på några gamla rädslor, kan enormt jobbiga reaktioner uppträda, men kör igenom “eländet” för det avtar snabbt.
    Sedan blir skräckpropagandan en ren uttråkning.

  • Sovjet på rysk mark dog svältdöden för 50 års och dess politbyrå flyttade till Bryssel. Där samma svältdöd kommer att upprepas. Se Tyskland nu!

  • Krig är till största delen logistik. Ser man då en rysk kalkyl på ett krig med Sverige, till vad vinning? Knappast mätbart! Ryssen vill ha en buffertzon till sina gränser och vad kan vara bättre än Östersjön. Ryssen har provocerats några gånger av Wasa ättens monarker, men alltid backat hem igen. T o m Gotland har varit ryskt en vecka, men var inte värt besväret. Likaså med halva Norrland.
    Bakom Sveriges hets mot Ryssland måste ha ett dolt motiv?

    • Det är tyvärr samma tråkiga svar på den frågan varje gång:

      Sverige följer Washingtons planer som egentligen handlar om att försvaga EU som ekonomisk zon, utnyttja Europa och Ukraina för att bekriga Ryssland och sedan Kina med slutmålen att utöva romersk kontroll, plundra naturtillgångar och inrätta “demokrati” dvs storföretagsanpassade konsumtions- och kontrollsamhällen.

      NATO fungerar som en angreppshund.

      Lättlurade politiker och massmediajournalister ska skapa rädsla hos folken för att bereda väg för krig och exploatering. Dessa småaktörer styrs av västliga underrättelsetjänster, vilka i sin tur arbetar för megaföretagen.

      Om det skulle bli så att Europa fortsätter med det redan påbörjade Washingtonkriget mot Ryssland kommer USA att göra som under andra världskriget dvs vänta till dess att krigshökarna ser att kriget går att vinna och då kliva in i slutet för att “rädda” Europa.

      Därefter kommer “vinnarna” att skriva historieböckerna och Hollywood kommer att fortsätta producera hjältefilmer som utbildar samtida och framtida generationer om vilka som vann och vilka de onda besegrade krafterna var.

      Tillägg (kl 08:45):

      Naturligtvis kommer dessa predatoriska planer att misslyckas kapitalt och det bästa vore att så många som möjligt inser det redan nu så att en multipolär värld kan utvecklas på ett fredligt sätt, genom internationella samarbeten och dialog, etisk handel genom rättvis prissättning på råvaror, individuell frihet, transparens, förtroende istället för övervakning samt folkutbildande kulturutbyten.

      Varje individ och nation ska ha rätten att bestämma sina egna öden.

  • Först så tar de livet av de gamla med giftsprutor och sedan de unga genom att skicka dem till krig i främmande land, allt orkestrerat av den store Satan. (En benämning på USA i Arabländerna)

  • Kommer en svensk förstärkt bataljon i strid i Lettland, så är den utraderad personellt på typ 3 veckor om man jämför med förlustsiffror för Ukraina/Ryssland i kriget där. Då måste nästa vara på plats. Det är så USA omvandlar Sverige till leverantör av “kanonmat”.

  • Krig är inget annat än gruppdynamiskt väpnat rån. Här försöker man göra hela landet till en kriminell maffia.

  • Varför behövde ÖB ta i som han gjorde när han manade svenskar att “förbereda sig för krig”? Dramatiskt så det förslår!

    Jag läser på svt nyheter att en finsk korrespondent menar att finska politiker inte skulle uttrycka sig så där: “Det tolkas som att man hetsar mot krig eller att man är en krigsdåre. Man leker inte med ordet krig,” säger hon.

    Flera än hon har tydligen reagerat på ÖB:s dramatiska utspel. Men ibland känns det som svenska politiker och försvarsmakten vill ha krig. Har det varit något annat än dramatik och skrämsel sen 2020?

    Här lite motvikt och glatt humör
    🙂

    https://youtu.be/jxZU_RKzhho

  • Det är inte fråga om något ”försvar” utan att Sverige sätts på krigsfot materiellt och mentalt för att tjäna USAs krigs ambitioner.

    Glöm inte att ÖB Michael Bydén står idag under befäl av överordnade i Washington genom DCA avtalet. Han är militär, och säger och gör som han blir beordrad av sina överordnade i USA, och det märker vi mycket tydligt nu.

    Krigspropaganda går nu upp på högvarv. Det gäller att forma opinionen hos svenskarna för att förbereda USAs krig, där svenskarna kommer att spela samma roll som ukrainarna idag. Detta är inget nytt, så har krig alltid förberetts av krigsnationer genom tiderna.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-staten-betalar-utbyggnad-av-ammunitionsfabrik-exceptionellt
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ob-maste-forbereda-oss-pa-krigstider

  • Nu har det gått två år sedan Ukraina konflikten började, varför kan inte Ryssland bara släppa en STOR bomb över Kiev och få slut på detta massmördande som västvärlden både uppmuntrar, stöder och finansierar med våra skattepengar. Sedan kan man fråga sig hur bra detta krig är för den globala uppvärmningen???

    • Jonas skriver: 8 januari 2024
      Därför att Ryssland har inga ambitioner att erövra Ukraina, utan bara att befria de ryska områdena och ryska folket i Donbas från USAs förtryck och ambitioner på att att mörda, utföra etnisk rensning som förintelsen, och plundra. Snarare skulle bomben släppas över Washington.

  • Svenska politiker och ministrar är dumma i huvudet på riktigt.

    “Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut.”

    Om det är så beror det uteslutande på att Sverige tillsamman med EU och skithålet usa hetsar till krig mot Ryssland, det är inte Ryssland som hetsar till krig de försvarar bara sitt land mot västerländskt övertagande.

    Om dessa korkade politiker och ministrar tror sig kunna vinna eller ens stå emot ett krig mot Ryssland så kan de bara titta på Ukraina, hur bra har det gått för Ukraina??? Trots hela västvärldens mobilisering med krigsmaterial och miljarders miljarder i pengavärde så är Ukraina ett förlorat land där hela krigsmakten är decimerad.

    Rysslands motivation i ett krig med väst är att rädda sitt land, vår motivation är att kriga för att storebror usa säger till oss att göra det, vilka tror ni kommer att vinna???

  • Dessa prostituerade slempolitiker skulle leda det egna folket mot gaskamrarna så länge den handlingen inte riskerade att besudla den egna karriären.

  • Vi styrs av folkmördare och människohatare, de vill se oss alla sjuka, rädda och döda så att de, världens största psykopater, kan leda och kontrollera landet och världen mot dess förfall. Vakna folk och ta bort makten från psykopaterna!

  • Tja, från det hållet bara tomma floskler, för att dölja att de är tjänare i det AngloAmerikanska Imperiet.

    Oprovocerat, säger nickedockorna från de partier som – tillsammans med nickedockorna från vänsterblocket – arbetat hårt för att förstöra Sverige i ett halvt sekel. NATO-expansion till Rysslands gränser är inte provocerande? USA-finansierade statskupper i Rysslands gränsstater är inte provokationer? Handelsblockader mot Ryssland är inga provokationer? Att spränga NordStream var inte provocerande?

    Det är ju tur, för den härskande ‘eliten’ i Sverige, att majoriteten av svenskarna numera saknar kunskap, vett och mod – ja, till och med självbevarelsedrift.

    Men, visst! Det är ju bra att man åter börjar bygga upp en beredskap – den beredskap, som samma politiska partier för 2-4 decennier raserade grundligt. Tyvärr tyckte de inte att ett självständigt Sverige var värt en försvarsmakt och civil beredskap, men nu har deras nya herrar i det AngloAmerikanska Imperiet satt fart på dem. Imperiets världskrig drar snart igång och då behövs Sverige som en fungerande avskjutningsramp för amerikanska kärnvapenmissiler.

    • ”…….Imperiets världskrig drar snart igång och då behövs Sverige som en fungerande avskjutningsramp för amerikanska kärnvapenmissiler.”

      Kan väl sägas att norra Skandinaviens regeringar nu utan förbehåll utdelade basområden blir ytterligare en offeranoder till att diversifiera målbilden att bekämpa.
      Således ett skydd för USA.

      • “Således ett skydd för USA.” Men Ryssland hotar inte amerikanskt territorium, det säger väl allt vilken part som är krigshetsare.

  • ” Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina.”

    Hmm, i kontrast till USAs helt provocerade försvarskrig mot resten av världen då eller……

    Ja alla verkar de nu älska krig, även Nazgulen har varit framme.

    https://www.friatider.se/ob-alla-svenskar-maste-vara-redo-krig

    Ja om de alla kan få fram ett riktigt kärnvapenkrig, den enda naturliga slutdestinationen i att inte “provocera” Ryssland genom att omringa dem med kärnvapen, så verkar det som det enda som kan få dem riktigt lyckliga.

    Själv skulle jag vilja se samtliga svenskar i ett fackeltåg mot hönshuset rosenBAD för att få stopp på zombiernas krigspsykos. Vanliga människor har idag absolut ingenting att vinna på ett krig med någon.

  • Hur är det möjligt att dessa KRIGSHETSARE får framföra sina känslomässiga attityder OFFENTLIGT?
    Det är den verkliga skandalen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *