Pakistan hämndbombade mål i Iran

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Pakistanskt stridsflygplan med den pakistanska flaggan på buken.

Ett drygt dygn efter att Iran bombade en sunnimuslimsk extremistgrupp i Pakistan kom svaret, en serie flyganfall på iransk mark.

Pakistan har genomfört flyganfall mot en militant grupp som opererar från iranskt territorium, uppger en underrättelsekälla i Islamabad för AFP. Flera explosioner konstaterades i Irans sydligaste provins på torsdagsmorgonen.

“I morse genomförde Pakistan en serie mycket samordnade och specifikt riktade militära precisionsanfall mot terroristgömställen i provinsen Siestan-o-Baluchistan i Iran”, sa utrikesministeriet och tillade att ett “antal terrorister dödades”, skriver Times of India.

“Flera explosioner rapporterades från flera platser runt staden Saravan tidigt på torsdagsmorgonen, enligt en iransk tjänsteman via nyhetsbyrån IRNA.

Hindustan Times och andra indiska medier att “balochiska separatistläger belägna inom iranskt territorium” var måltavlor för räderna.

Den rapporterade gränsöverskridande militära aktionen kom strax efter att Teheran tog på sig en serie missil- och drönarattacker mot Pakistans västra Balochistan-region, som riktades mot medlemmar av terroristgruppen Jaish al-Adli.

Teheran insisterade på att operationen enbart var inriktad på “iranska terrorister” och att “ingen av medborgarna i det vänligt sinnade landet Pakistan var måltavla”, skriver RT.

Pakistans huvudstad Islamabad fördömde attackerna som en “oprovocerad kränkning av dess luftrum” och varnade för “allvarliga konsekvenser” som svar. Det pakistanska utrikesministeriet kallade senare hem sitt sändebud från Teheran.

“Gårdagens oprovocerade och flagranta brott mot Pakistans suveränitet av Iran är ett brott mot internationell lag och syftena och principerna i FN:s stadga”, sa utrikesministeriets talesman Mumtaz Baloch i ett TV-sänt tal på onsdagen och tillade: “Pakistan förbehåller sig rätten att svara på denna olagliga handling”.

Iran har anklagat militanta Jaish al-Adli för att ha stormat en polisstation i den södra provinsen Sistan och Baluchistan förra månaden, vilket enligt Tasnim News ledde till att 11 poliser dödades.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: IranPakistan
  • Jag trodde att Pakistan ville bli av med sina terrorister. Nu klagar man när Iran attackerar dem. Man förstår vilka som styr i Pakistan, egentligen.
    Samtidigt byggs flera väst- och Kina-stödda megaprojekt i landet.
    Världens krigsskådeplatser är bara kosmetika för att dölja lukrativ och västlig skattefinansierad vapenindustri.

  • RTSG: “There has been extensive amounts of fake news and rumors circulating surrounding Iran’s military actions and Pakistan’s supposed retaliation.

    It is similar to the false rumors that surrounded the Iran-Taliban border accident 6 months ago, which RTSG covered on our substack. Following that incident, relations continued as normal between Iran and Afghanistan, in which the two countries even boosted trade relations signing new deals.

    It is likely the same will happen with current Iran-Pakistan events, despite all the usual social media fearmongering.

    Anyhow, to set the events straight, lets cover the brief timeline, using previous examples as precedent.”

    https://twitter.com/rtsgtm/status/1747885439103517096

  • Nej men oj vad spännande. Kan någon vara vänlig och skicka mig popcornskålen? När Sverige sen börjar lägga näsan i blöt än mer så kommer även vi kunna få uppleva sånt här. Då kanske det går från misslyckade självmordssprängningar och lyckade lastbilsattacker till flyganfall mot utländska förortsgettoterrorbaser. Fördelen med den politiska katastrofen vi har är att verkliga problem bleknar i jämförelse.

    • Ja den där “misslyckade självmordssprängningen” den 11 december 2010 kom ju väldigt lägligt för Fredrik Reinfeldt. just då var medierna fulla av uppgifter om Julie Assanges avslöjanden, bl a om att FRA bröt mot FRA-lagen och övervakade Sveriges egna medborgare (vilket de inte skulle göra). Samma dag skulle Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask ställas till svar i något av televisionens granskande program (kommer inte ihåg vilket). Men bara några timmar tidigare skedde den “misslyckade självmordssprängningen” med påföljd av att innehållet i programmet ändrades och Reinfeldt fick bli landsfader i stället.

      Reinfeldt och Ask
      spann som en katt
      vid Abdulwahabs fnatt.

      Aldrig har jag sett en het debatt, i detta fall om övervakning och personlig integritet, dö så snabbt! Den har ALDRIG återkommit. Jag förstod direkt, när jag först såg nyheten, att här var något lurt.

      Samma kväll och också ett par månader senare, dök de upp uppgifter i MSM om att personer hade blivit förvarnade. Se t ex Svenska Dagladet och SvT, båda med rubriken “Statsanställd kände till bombhot”.

      En anledning till denna förkunskap kan ha varit att det från någon försvarsorganisation skall ha varit en skrivbordsövning på temat “självmordsbombning”, men det är inget jag kan bekräfta. Övningar förekom dock så det stod härliga till dagarna innan och även samma dag som den “lyckade lastbilsattacken” den 7 april 2017. Det vara alla militära och polisiära organisationer, sjukvård, journalister och t o m Svenska Kyrkan som övade terror i centrala Stockholm. Ovanstående bara lite pusselbitar som var och en får pussla ihop själv efter eget huvud.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *