SwebbTV i sparläge – Avslutar Ledarna och Nyhetsanalysen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 januari 2024
- NewsVoice redaktion
SwebbTV

“Det är ingen konspiration och inte heller någon påtryckning”, skriver kanalägaren Mikael Willgert som i veckan meddelade att SwebbTV måste dra ner på kostnaderna.

Förändringen drog igång spekulationer om att SwebbTV utsatts för påtryckningar efter att Willgert meddelat att Ledarna och Nyhetsanalysen med Magnus Stenlund ska läggas ner.

Willgert gick därför ut med ett uppföljande meddelande per mail där han skriver att orsaken är att SwebbTV måste dra ner på kostnaderna och därför tvingas ledningen ta en del tråkiga beslut.

“Vi har tidigare minskat antalet nyhetsändningar och vi gör ytterligare saker för att anpassa kostnaderna.”

“Står vi under påtryckningar från något håll? Jag kan helt avvisa dessa farhågor. Det handlar inte heller om att vi vill dölja något eller att innehållet i programmen har varit opassande.”

“Jag känner mig tvärtom väldigt tillfreds med att vi har kunnat komma ut med 320 Ledare och 114 Nyhetsanalyser med Magnus Stenlund under de senaste åren. Och dessutom Runkalendern och andra program. Han har genomfört en mycket beundransvärd insats som jag känner stor tacksamhet inför.”

Mikael Willgert tackar alla tittare och bidragsgivare. Han betonar att kanalen ska fortsätta sin verksamhet med att komma ut med “viktig och trovärdig information”.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: SwebbTV
  • Aktiebolag!

    Ja det föklarar väl en hel del? Trodde själv det bara var lite mer kapitalstarka grundare som drog igång det hela. Upp som en sol, och ner som en pannkaka……

    Själv är jag väl mer förlåtande och ödmjuk för att inte alla i den “alternativa” sfären har samma åsikt, och inte heller behöver ha det. Men man ser ju i kommentarerna osv att inte alla är lika glada åt SwebbTV.

    SJälv har jag väl sett deras daltande med industri Sverige som en liten kvarleva från förr. Kritiken av Hirdman blev väl en utmaning, men förstår själv att rena påhopp inte är så klädsamt. Men när censur och åsiktskorridor börjar leta sig in i “alternativmedia” så kommer vi möta samma sluttande plan som statspropagandan.

    Så länge olika röster får höras så korrigerar förhoppningsvis rörelsen sig självt. Alla har vi våra blinda fläckar och får jobba på dem, men vissa verkar inte vilja veta av dem.

    Magnus Stenlund var ju SwebbTVs vassaste hjärna, en av få som faktiskt gav hjärnan ett träningspass. Inget fel på de andra, och många intressanta interjuer med Wilgerts obotliga nyfikenhet. Men att ta bort det högsta kortet i leken tycker jag kräver sin förklaring.

    Kanske kosta Stenlund också i samma klass som hans hjärna prestera?

    Men mina funderingar är väl att de flesta inte vill betala något för det de konsumerar. Som sjukpensionär har jag pytsat in mycket lite, men lägger väl någon hundralapp i månaden på alternativmedia. Jag går ju back varje månad i “välfärdssverige”.

    Men generellt tror jag människor (liksom mig) konsumerar mer och mer information, som är gratis. Men den får mindre och mindre innehåll och värde eftersom förarbete kräver tid och pengar. Och människor vill inte betala för det de kan få gratis. Så blir det en nedåtgående spiral.

    Men synd på Stenlund. Tänkte sist jag lyssna på honom att jag aldrig betalat till Swebben, men kanske borde? Men alla ser så mycket mer välbärgade och mer välmående ut än mig, så tycker det blir lite bakvänt. Alla bidrar väl i kampen mot lögnerna på sitt sätt.

    Men fler verkar väl tycka som mig, så vi får väl se vad framtiden håller. Själv har jag sett SwebbTV lite som en bro mellan gammla Sverige, och den nya vågen av upplysning. Det har ju fått mer bekväma människor att våga kliva fram i ljuset och visa fötterna.

    Men i ljuset av ny kunskap och information så kan man inte dalta med det som är förlegat. Stenlund daltade inte, men behövde heller inte spotta. Analysen räckte. Men förmodar han förargade en del?

    Ett klart nerköp för SwebbTV.

    • Lite grann av Tucker Carlsens exit från sin tjänst!

      Bli inte förvånad om det senare visar sig att olika svenska und.organisationer dragit i trådarna indirekt.

      • Tucker Carlsens exit var nog inte så seriös, vilket väl har visat sig genom hans senare många offentliga framträdanden, som en som framställs som någon som druckit ymnigt ur vishetens brunn, trots sin gräddfilstillvaro. Denne extremt högt avlönade “sanningsförmedlare” har jag inte minsta förtroende för!

  • Verkar som om Willgert dricker själv all vin han importerar!

    Varje gång han suttit med Stenlund de senaste 6 månaderna har jag märkt att Willgert mage vuxit ännu mera!

    Verkligen synd att Stenlund lämnar! 🙁

    • Han har skrivit på facebook, att han ska på något sätt fortsätta ge världsanalyser, att vi får vara lugna, han ska inte tystna. Fint det. Jag har inte facebook, försök hitta honom där. Hans analyser var lysande. Hans raka språk blev till sist obekvämt för Swebbtv!

  • Det är väldigt viktigt nu att vi alla inom oberoende media stöttar varandra! Den kris som sker nu är i största del en ekonomisk kris frambringade av PK-folkets jakt på annonsörer och hot om att brunsmeta dessa om de väljer att sponsra vår media.

    Detta är ett gigantiskt hot emot vår demokrati då oberoende media idag är den enda garanten för att få politiskt oberoende och på andra sätt agenda-fri journalistik!

    Så det är av yttersta vikt att vår media kan fortsätta existera.

      • Men så här skriver den kloke Peter Krabbe i en kommentar till sin senaste krönika om detta:

        “Du har säkert rätt i att det var Stenlunds senaste Ledaren som fick vissa investerare att se rött, knappast svårt att föreställa sig vilka. Det sätter fokus på att SwebbTV är ett aktiebolag, vilket jag inte sett tidigare. Det innebär att uppstarten finansierats genom aktier, medan driften skall skötas via donationer. Det ger en tveksam struktur, eftersom tittarna luras att tro att verksamheten bedrivs på ideell och neutral basis och därmed stöttar driften ekonomiskt. I själva verket kan aktierna samtidigt ha hamnat hos i princip vem som helst som ser ett politiskt intresse i att äga kapitalet och därmed ta sig rätten att påverka innehållet därefter. På bolagsstämman kan man kräva styrelseplatser och därmed påverka innehållet i sändningarna – i påstått syfte att skydda sitt kapital. Behöver knappast påpekas att detta är en judisk specialitet som tillämpas flitigt i affärsvärlden och inte minst vad gäller forskning och universitet. Tragiskt om SwebbTV hamnat i samma fälla….”
        https://peterkrabbe.wordpress.com/2024/01/13/det-brinner-i-knutarna/

  • Jag tror inte på Mikael Willgert att Magnus Stensund fick sluta pga sparåtgärder. Kolla vad Magnus tog upp i sin sista Ledaren, kriget i GAZA. Märkligt, att direkt efter ska de dra in hans lysande analyser. Även Jesper försvann. Vi får se om Lars Bern får stanna, fast han också kritiserade kriget i GAZA. Garanterat får Katerina Janouch fortsätta. Tänk om Swebbtv är kontrollerad opposition som släpper genom bara vissa åsikter? Då har de inte åsiktsfrihet. Vi får se!

    • Jag är ganska säker på att dessa “försvinnanden” beror på olika saker, men en bakomliggande faktor är svårigheterna att bedriva media överhuvudtaget.

      Jag läser Journalistförbundets artiklar och varje vecka skriver de om hur vanliga medier lider av sämre tider. Nu kommer tidningsdöden bli ännu värre när presstödet förändras till det sämre 2024 och i och med att kampen mot påstådd desinformation ökar (läs oberoende perspektiv).

      Risken är att bara ett fåtal tidningar överlever både bland nya nätmedier och gamla pappersmedier.

    • Efter 8 minuter ger den ENORMT insiktsfulle Ole Dammegård sin syn på Hamas-attacken i oktober och Israels krigsmakts agerande.
      https://www.youtube.com/watch?v=UA4goH1eDck

      Hela den här intervjun är fantastiskt klargörande om situationen i världen och i slutet ger han sin syn på vad han anser vara bästa sättet för fred- och fridtörstande människor att gå segrande mot det onda som riktas mot oss på så många olika sätt.

      Intervjun är lång och på engelska, men man kan ta lite i sänder och ställa in automatisk svensk översättning genom följande steg:

      1. Klicka på den vita lilla fyrkanten nere i rutan så att ett rött streck framträder under den.

      2. Klicka sedan på hjulet alldeles till höger om fyrkanten.

      3. Klicka på “Automatisk engelsk översättning”.

      4. Klicka på “Automatisk översättning.

      5. Välj språk.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *