Amineh Kakabaveh: Varför ger Regeringen pengar till NATO-smedjan Atlantic Council?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 februari 2024
- Torbjörn Sassersson
Ann Linde och Amineh Kakabaveh
Tidigare Utrikesminister Ann Linde och tidigare Vänsterpartist Amineh Kakabaveh.
ArcanumSkolan

Amineh Kakabaveh, tidigare Vänsterpartiet, ifrågasätter att Utrikesdepartementet sedan 2013 ger bidrag till den amerikanska neokonservativa NATO-tankesmedjan Atlantic Council (AC) i Washington. Dåvarande utrikesminister Ann Linde avfärdade.

Så här skrev Amineh Kakabaveh till Ann Linde:

“Vissa hävdar att Atlantic Council i själva verket fungerar som NATO:s propagandagren. Utöver stödet från svenska UD finansieras Atlantic Council av NATO, en lång rad NATO-länder, flera oljediktaturer i Mellanöstern och vapenindustrin där svenska SAAB är en av de större bidragsgivarna.”

Kakabaveh konstaterar att Utrikesdepartementet bland annat finansierar löner och sociala avgifter för tre tjänster på Atlantic Council: en “Director”, en “Deputy Director” samt en “Senior Fellow”.

Vad som framgår av AC:s hemsida är att SAAB:s Nordamerikachef Michael Anderson fortfarande 2024 sitter i Atlantic Councils Executive Board med titeln “Board Director”.

Kakabaveh skriver att en annan tidigare SAAB-direktör, Anna Wieslander, som 2021 var AC:s Nordeuropachef, vilket borde ha korrelerat med “Deputy Director”. Anna Wieslander är ännu 2024 director for Northern Europe”, enligt AC:s hemsida.

Ekonomen Anders Åslund hade fram tills nyligen titeln “Senior Fellow” och finns 2024 med på AC:s hemsida som “Former Senior Fellow” med inriktning Eurasia.

Med andra ord verkar det som att Utrikesdepartementet finansierar två tjänster åt två “Wallenbergare” på Atlantic Council (Wallenberg Investment äger 39% av aktierna i SAAB).

Amineh Kakabaveh: varför ska Utrikesdepartementet stödja en amerikansk NATO-nära tankesmedja?

Kakabaveh ifrågasätter lämpligheten i att Utrikesdepartementet subventionerar en amerikansk NATO-nära tankesmedja med skattebetalarnas pengar och därmed även vapenindustrin.

Utrikesdepartementet har till och med under flera år finansierat Atlantic Councils Stockholmskontor.

Amineh Kakabaveh avslutar sin skriftliga fråga till utrikesminister Ann Linde om ministern vill:

“…tillsätta en grundlig revision av hur Utrikesdepartementet har använt skattemiljonerna till Atlantic Council och om dessa pengar har gått till att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och NATO-medlemskap?”

Ann Linde svarade 2021 bland annat:

“Bidraget har inte varit avsett att påverka svenskarnas syn på säkerhetspolitik och det har ingen koppling till regeringens beslut om att ansöka om medlemskap i NATO. I nuläget finns inga planer på att genomföra en revision av stödet till Atlantic Council.”

NewsVoice konstaterar att Atlantic Council  har en avgörande roll i den svenska regeringens arbete att så snabbt som möjligt bli en NATO-stat.

 

Källor och relaterat

 

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Här är en intervju med Zbigniew Brzezinski, arrangerad av Atlantic Council.
    Zbigniew Brzezinski framställs som en hjälte och en “Catcher in the Rye”:
    https://www.youtube.com/watch?v=YW3Yj5jLcOs

    Men vad har egentligen den här av Natos tankesmedja Atlantic Council så hyllade ideolog för budskap? Lyssna på hans budskap om hur man lättast kontrollerar befolkningarna:
    https://www.youtube.com/watch?v=GO2U9jJoWsM
    (Zbigniew Brzezinski It is infinitely easier to kill a million people than to control them)

    Hans uttalande för tankarna till massmorden i Gaza just nu, eller hur?

  • Varför inte återinföra tvåkammarsystemet med en kammare med full auktoritet att avgöra vart utgifter och skatter skall gå till.
    Samt få dömande makt att döma förräderi.

    • Visst, tvåkammarriksdagen – som vi hade här i drygt hundra år, men som lades ned 1971 – var ett bra system, som medförde en stabil politik i landet.

      Ungefär samtidigt lades Högerpartiet ned, av Gösta Bohman och hans falang, och det vänsterliberala partiet Moderaterna uppstod. Ett par år senare beslöt sedan enkammarriksdagen att Sverige skulle bli multikulturellt.

      Så förstörelsen av Sverige har långa anor.

  • Varför SKA inte Sverige bidra ekonomiskt till denna fantastiska organisation?
    Förstår ni inte att om Sverige inte går med i NATO kommer vi alla att dö och utrotas?:-(

    Senast våra folkvalda smörjde och böjde sig för Big Daddy var i samband med etableringen av amerikanska militärbaser i Sverige, och en majoritet av riksdagspolitikerna föredrog till och med att böja sig men inte använda glidmedel för att visa sin hängivenhet och lojalitet till Big Daddy.

    Nu har alla heroiska riksdagspolitiker böjt sig igen och återigen har majoriteten vägrat att använda glidmedel, böjt sig framåt, vänt huvudet med ett vackert leende bakåt och väntar på Big Daddy igen!

    Ett stort eloge till våra fantastiska och heroiska folkvalda, som utgör en representation av hela den svenska befolkningen, samhället och landet!

    Det är tack vare folkets röster och de folkvaldas engagemang och dedikation som vi kan fortsätta leva i fred och harmoni och inte behöver vara skräckslagna av demoniska krafter!

    Ahh, jag bara älskar svenskarna och svensk demokrati!

  • Förmodligen första gången jag diggar något som en vänsterpartist skriver. Föredetta förvisso.
    De har ju haft rätt i många storpolitiska frågor, som inte rör människors privatliv.

  • Mycket, mycket bra ifrågasättende av Amineh Kakabaveh! Precis som den fantastiska rikdagsledamoten Elsa Widding så har Amineh Kakabaveh blivit utesluten ur sitt tidigare parti, vilket visar på att även hon har civilkutage och vågar stå upp för det hon själv anser vara rätt.

    Systemet med att vi svenska medborgare röstar på toppstyrda partier istället för på personer som vi har förtroende för ser jag som orsaken till att riksdagen nog förvandlats till ett välbetalt knapptryckargäng, som gör precis som partiledningen säger åt dem, alltså då i stort sett inget annat än en politisk “attrapp”.

    Detta toppstyrda system är lätt infiltrerbart. Det skulle räcka med att några få personer i ledningen av varje parti kommer i händerna på annan makt för att sätta all demokrati ur spel.

    Sverige behöver återgå till personval och partierna bör skrotas. Jag hoppas att det blir så – och då skulle det vara jätteintressant att se hur många röster de nuvarande inom partiledningarna skulle få.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *