Svamlet om ”den oundvikliga klimatkatastrofen” – Mer värme ger lugnare väder!

Klimatdebatt

publicerad 1 mars 2024
- Tege Tornvall
Temabild: semester i varmt väder. Foto: Haveseen, Elements.envato.com
Temabild: semester i varmt väder
Inför en Ukraina-manifestation i Leksands kyrka varnade Bo Ekman i en krönika i Falu-Kuriren den 22 februari för ”den oundvikliga klimatkatastrofen som kommer att driva miljoner människor på flykt; undan missväxt, översvämningar, torka, värmeböljor, iskyla…”
 
Tyvärr blandar Bo Ekman samman effekterna av dels värme, dels kyla. Den marknära atmosfärens temperatur beror på hur mycket kortvågig solvärme som når jordytans land och särskilt hav. Den begränsas av moln och stoft i atmosfären, mörka dygns- och årstider samt minskande solvinkel mot polerna. 
 
Värme ger mindre temperaturskillnader mellan varma och kalla områden och minskar kraftiga vindar och oroligt väder. Kyla ger större skillnader och ökar risken för oroligt väder. 
 
Rådande oroliga väder orsakas av större temperaturskillnader mellan varma och kalla luftmassor i atmosfären. Kyla (under fryspunkten) vållar torka och missväxt. Värst var Lilla Istidens nödvinter 1697/98. Då svalt 100.000 människor ihjäl i Sverige och 80.000 i Finland.
 
Så sent som 1867/68 svalt 10.000 människor ihjäl i Norrlands inland sedan för små och sena hjälpsändningar fastnat i is och snö. Gripande skildrat i Magnus Västerbros bok ”Svälten”. 
 
Redan flyr hundratusentals klimatflyktingar kyla för varmare klimat söderut. Få flyttar till Kolahalvön för att få  uppleva mörker och kyla. 
 
Däremot gynnar mer värme och koldioxid sedan Lilla Istiden växtlighet och grödor. Åren 1930-2015 ökade världens skördar mer än fem gånger, medan befolkningen ”bara” ökade tre gånger (FAO). Fler fick det bättre. Färre lider nöd och svält. 
 
Detta betonade saknade läkaren Hans Rosling. Frånsett krig och oro fortsätter denna utveckling. 
 
Enligt tillgänglig statistik dör runt tio gånger fler av kyla än av värme. Livets och mänsklighetens stora fara är inte livsgynnande värme utan livshotande kyla.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • just det, ifall det kommer felmeddelande när ni startar videon, klicka på “Sverver Play “längst ner till vänster i videorutan, och välj “vidcloud”!

  • Jag har farit på de flesta haven och upplevt väder. Där det lugnast är vid ekvatorn. En och annan storm när tempen går ned.
    Grönlands sydspets ligger på ca samma LAT som Stockholm, och där är vädret något blåsigt med vågor upp 16 meter och det mesta måste vara fastskruvat. Dimma och horisontalt regn är tröttande.
    Tempen på vår LATITUD kan gärna höjas 7/8 gr. C.

  • Tucker Carlson gjorde en intervju med Dr Wille Soon, kristen kines som bor i Amerika.
    Dr Soon sveper bort alla lögner som gjorts kring klimatet sedan Norges Quisling Nr 2 Gro Harlem Brundtland i Rio med Maurice Strong (Rockefellers pitbull) för över 30 år sedan genomförde Agenda21 och senare Agenda30.
    Visste ni att Gro Harlem Brundtland förbjuder alla i sin närhet att ha mobiltelefoner?

  • Siffror är som en känd politiker en gång sade – lögn och förbannad dikt.
    Inga tabeller visa HELA bilden utan bara den som siffersnickaren vill visa
    upp för lyda sin herrar.

  • Det räcker med en felaktig uträknad eller antagen parameter i modellen för att ge ett helt felaktigt utslag under en längre period, tex 100 år. Även den minsta felaktighet kan ge ett helt missvisande resultat på sikt. Att ge dessa modeller någon som helst uppmärksamhet är ett slöseri med energi.

    • Vikingarna odlade ju vindruvor på Grönland!
      Så varför inte.
      Allt borde bara handla om att pungslå alla nationer.
      Penningen är lyckan för dom törstande.

  • Följande är vad den konkreta debatten bör handla om
    2018 IPCCs senaste prognos till 2300
    För den värsta modellen RCP8.5 det mest sannolika utfallet för medeltemperaturen.
    Grovt avläst ur diagrammet i Fig 12.5 röda linjen RCP8.5
    2100 +3.9
    2150 +5.4
    2200 +6.6
    2250 +7.5
    2300 +7.9 (min +2.5 max +12)

    Är detta ett problem eller inte, det är vad ni bör ta ställning till
    Jag har ingen bestämd uppfattning

    • Jag ställer mig lika frågande som du, Peter, men denna tvåhundraårsplan från IPCC kanske inkluderar några världskrig med en och annan brandbomb, fosforgranat, eldsvåda och eventuellt även några andra lite temperaturhöjande sentida, antropocena scenerier…?

    • Fascinerande! Vad är den nuvarande mängden olja, gas och kol som finns kvar?

      Enligt IPCC, finns det tillräckligt med olja, gas och kol för att utvinnas och användas i samma omfattning som idag fram till 2100, 2200 och 2300?

      Som om det inte vore nog, verkar IPCC antyda att hela mänskligheten betraktas som oförmögen och bristfällig eftersom den inte verkar kunna hitta en lösning på detta problem?

      Är det möjligt att svårigheten att hitta en lösning beror på att problemet eller krisen faktiskt inte existerar?

      Var har det logiska tänkandet tagit vägen?

      • Angående mängd CO2
        Letat runt på nätet efter data – det skiljer mellan olika källor
        Enhet Tt=Teraton=1000Gt CO2=(44/12)x mängden C

        Jordskorpan 367000 Tt (men det kan inte gasas ut för möjliga temperaturer)
        Djuphavet 139 Tt (CO2 är en vätska tyngre än vatten under 3km)
        Fossila resurser 18-37 Tt
        (Permafrost som ger CH4 och blir med tiden CO2 = 6.72Tt jag vet inte om det är inräknat i fossilt)
        Nuvarande atmosfär 3.5Tt (innebär 423ppm CO2)
        Om man litar på dessa siffror innebär fossilt 18Tt 2175 ppm CO2

    • Som sagt baserat på modeller och rena gissningar som redan slagit fel! IPCC är bara globalisternas lögnverkstad och har inget med verkligheten att göra. De ryska modellerna för klimatet som är mer sansade och bättre stämmer mycket bättre och borde användas i stället! Men då kan inte politikerna klå oss på CO2-pengar och klimatkapitalisterna går i konkurs.

    • Kolla sedan hur många miljarder som flyter in till media via “ägarbolag”? Ursprung för miljarderna tippas vara USA:s und.tjänster i en del fall UK som mellanhand. Sverige skall inte satsa “skattemedel” som är avsedda att understödja subversioner av Svenska samhället.

  • Igår såg jag hur aktivistiska Trafikverket, i en illa dold kritik av regeringens sänkta reduktionsplikt, lobbade för höjda bensinpriser för att klara “klimatmålen”. Medan SVT:s sluskiga reporter med en intresserad blick ställde de rätta frågor i en kostym han troligtvis sovit i. Det är ju inte konstigt att de behövde lägga den här uppenbara klimatkommunistiska propagandan på skatten.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *