Andrea Zhok professor i moralfilosofi varnar för en amerikanisering av Europa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Professor Andrea Zhok
Professor Andrea Zhok.

Andrea Zhok som är doktor i filosofi vid Università degli Studi di Milano och professor i moralfilosofi vid Universitetet i Milano skriver att Europa hamnat i Washingtons våld och förlorat normala relationer med Kina, Ryssland och den islamiska världen.

Zhok skriver att Europa har förlorat sin kulturella autonomi till amerikanska influenser och att det genomsyrar politik och ekonomi.

”Korruption och utpressning är inte det enda problemet. Det verkliga problemet är den totala kulturella dominansen från USA, vilket gör det svårt för människor att föreställa sig något annat. När man förlorar kampen om kulturell identitet, förlorar man alla andra strider innan de ens börjar”.

Zhok konstaterar att efter finanskrisen har Europas ledande klasser inte längre klarat av att stå emot USA:s dominans. Ledarna har därför inte kunnat föra en politik som ger de europeiska staterna verklig självständighet.

Andrea Zhok: Amerikaniseringen ökade under covid

Under covidpandemin samordnades hälsostrategierna under strikt ledning av USA:s myndigheter inkluderade NATO, Commonwealth och Israel. Detta visar på USA:s inflytande, menar Zhok och han fortsätter:

”Europa har också kompromissat i det rysk-ukrainska kriget, vilket har lett till att den europeiska produktionen har underordnats USA:s intressen. Förstöringen av North Stream 2 symboliserar detta. Även industrialiseringen, tidigare begränsad till södra Europa, har nu påverkat Tyskland.”

Europa har förlorat sin kulturella autonomi till amerikanska influenser. Ekonomisk teori och språk har amerikaniserats. Hollywoods modell dominerar filmindustrin. Humanistiska vetenskaper har blivit museala och en rad amerikanska politiska problem har importerats till Europa, skriver Andrea Zhok.

 

Originaltexten av Andrea Zhok (X) har tidigare publicerats i Arianna Editrices. Den översattes till svenska och publicerades först i Parabol. NewsVoice sammanfattade budskapet.

Andrea Zhok har skrivit böckerna: Värdebegreppet: från etik till ekonomi, Pengarnas ande och världens likvidation, Frihet och natur och Personens identitet och existensens mening.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Andrea Zhok