Globala IT-kaoset var en virusuppdatering från Crowdstrike

publicerad Idag 5:35
- Kristoffer Hell
Crowdstrike
Crowdstrike, skärmdump

Enligt experter var det en korrupt virusuppdatering från IT-säkerhetsföretaget Crowdstrike som slog ut datorer med operativsystemet Microsoft Windows. Det resulterade i att annat banker, sjukvård och flyg över hela världen fredagen den 19 juli 2024 slutade fungera.

Enligt experter blev effekten av den korrupta uppdateringen så omfattande på grund av det globala samfundets teknologiska ”monokultur” – att så många företag använder samma operativsystem och programvara för säkerhet vilket skapar en enorm sårbarhet för planeten som helhet.

Bedömningen är att det kommer att ta flera veckor att lösa problemet, då detta måste göras manuellt. Allra värst är det för företag som använder hårddiskkryptering såsom Bitlock, vilket kan leda till att datorerna måste byggas om från grunden, vilket kan ta flera timmar per maskin.

Just hur problematisk mänsklighetens teknologiska monokultur är bekräftas av att 8 av 10 finansföretag och 298 av företagen på Fortune 500s lista över världens största företag använder säkerhetsföretaget Crowdstrikes programvara.

En IT-expert:

”Händelsen är en påminnelse om hur komplex och sammanflätad våra globala datorsystem är och hur sårbara de är ifall någon begår ett misstag eller ett fel uppstår.

Många företag kanske inte har något alternativ till [att använda] Microsoft [operativsystem Windows], men de kan faktiskt välja vilken programvara för säkerhet de använder”

Enligt Reuters har Crowdstrikes aktiekurs redan börjat dyka.

Experter i samtal om IT-kaoset: ”CrowdStrike Windows patchpocalypse could take weeks to fix”

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Crowdstrike