BRICS-landet Brasilien kan även ansluta sig till Kinas ”Belt and Road”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 8:21
- NewsVoice redaktion
Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet och Lula da Silva Brasiliens president.
Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet och Lula da Silva, Brasiliens president.

Kina och Brasilien fortsätter att stärka sitt strategiska partnerskap, meddelade en talesperson för det kinesiska utrikesministeriet på torsdagen. Kina välkomnar BRICS-landet Brasilien att även ansluta sig till ”Belt and Road”-familjen så snart som möjligt, vilket markerar ett viktigt steg i den växande bilaterala relationen.

Under en nyligen genomförd intervju uttryckte Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sitt lands ambition att etablera ett nytt strategiskt partnerskap med Kina. Samarbetet kan omfatta områden som vetenskap, teknik samt produktion av chips och mjukvara, med målet att göra Brasilien-Kina relationerna ”oändligt större”.

Lula da Silva betonade att Kina är en avgörande partner för Brasiliens ekonomiska tillväxt och vetenskapliga och teknologiska utveckling. Han underströk också Brasiliens engagemang att samarbeta med Kina i kampen mot hunger.

Mao Ning, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, poängterade att Kina lägger stor vikt vid sina relationer med Brasilien och att dessa band alltid har varit en prioritet inom kinesisk diplomati. Hon nämnde också att Kina är redo att främja större synergi mellan ”Belt and Road”-initiativet och Brasiliens utvecklingsstrategier.

Lula da Silva kommenterade Kinas ekonomiska tillväxt under de senaste 40 åren och noterade att Brasilien har mycket att lära av den asiatiska landets utvecklingserfarenheter:

Kina är en stor partner för Brasilien. Kinas tillväxt är obestridlig. Ingen kan undgå att erkänna vad Kina har åstadkommit under de senaste 30 och 40 åren”.

Presidenten noterade vikten av att dra nytta av Kinas tillväxt för att främja Brasiliens ekonomiska utveckling och vetenskapliga och teknologiska framsteg. Förra året, under det första året av hans tredje mandatperiod, lyckades han lyfta 24 miljoner människor ur hunger.

Lula betonade vikten av att varje land arbetar för att eliminera hunger inom sina egna gränser och att världen sedan kan samarbeta i solidaritet. Han uttryckte hopp om att detta kan uppnås med Kina för att säkerställa ytterligare 50 eller 100 år av mycket produktiva relationer.

Deltagande i APEC och framtida perspektiv

Lula da Silva avslöjade också att han för första gången kommer att delta som gäst vid Asien-Stillahavs Ekonomiska Samarbetsforum (APEC), som hålls i november i Lima, Peru. Där kommer han att diskutera möjligheten för Brasilien att ansluta sig till ”Belt and Road”-initiativet.

”Jag vill veta var vi kommer att spela, i vilken position vi kommer att vara, för vi vill inte vara i reservlaget, vi vill vara startspelare. Så ett land som Brasilien behöver inte vara rädd för dessa saker”, sa han.

Han mindes även när Kinas bruttonationalprodukt (BNP) var lägre än Brasiliens och poängterade att det är viktigt att lära sig av erfarenheterna från ett stort land som Kina, eftersom inget land kan allt.

”Jag minns när Kina hade en lägre BNP än Brasilien, när Kina producerade mindre stål än Brasilien. Idag producerar Kina en miljard ton medan Brasilien fortsätter att producera 35 miljoner, med potential att nå 51 miljoner ton. Så det finns inget alternativ. Det finns inget annat alternativ för ett land av Brasiliens storlek än mångfald i sina relationer med hela världen”, avslutade han.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Brasilien