Ukraina-attack mot kärnkraftverket i Kursk kan ge radioaktivt nedfall i Sverige

Ryska försvarsmakten betraktar sannolikt en sådan attack likställd med en kärnvapenattack mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:02
- NewsVoice redaktion
Kursk powerplant

RT skriver att Ukraina kan orsaka en kärnkraftverkskatastrof som skulle påverka Skandinavien om den Sverigestödda Zelensky-regimen slår till mot kärnkraftverket i Kursk. Det varnade Stanislav Krapivnik, en före detta officer i den amerikanska armén.

Stanislav Krapivnik beskriver i en RT-intervju att en nukleär smutsig bomb (dirty bomb) i sig inte kan orsaka en storskalig kontaminering, men om den riktas mot ett kärnkraftverk kan resultatet bli en härdsmälta av samma typ som Fukushima eller Tjernobyl.

Ryska försvarsmakten betraktar sannolikt en sådan attack likställd med en kärnvapenattack mot Ryssland (redaktionens anmärkning).

En härdsmälta skulle påverka större delen av Europa, särskilt vid den här tiden på året ”när vinden blåser nordväst”, säger Krapivnik och han nämner att Skandinavien kan drabbas.

Krapivnik förutspår att ”om det finns tillräckligt med bevis” för hotet skulle det tvinga fram en mycket kraftig reaktion från den ryska regeringen, eftersom en härdsmälta vid Kursk-anläggningen skulle göra regionen i Ryssland obeboelig.

Ukraina har tidigare attackerat kärnkraftverket i Zaporosjye. Kristoffer Hell skriver att det var Zelensky-regimen som låg bakom attackerna med syftet att ”befria” det.

Säkerhetsanalytikern och ingenjören Mark Sleboda säger till RT att han inte tror att en smutsig bomb kan orsaka en omfattande radioaktiv katastrof, men att en attack kan utlösa social och politisk panik i Väst.

På fredagen rapporterade den ryska krigskorrespondenten Marat Khairullin, med hänvisning till sina källor, att Kiev förbereder sig för att detonera en smutsig atombomb riktad mot antingen Rysslands kärnkraftverk i Zaporozhye eller Kursk.

Kärnkraftverket i Zaporozhye, som är det största i Europa, har stängts ned, medan anläggningen i Kurskregionen är i drift, skriver RT.

Det ryska försvarsdepartementet svarade på rapporterna att en attack mot ett kärnkraftverk skulle bemötas med ”hårda militära och militärtekniska motåtgärder”.

Kiev har förnekat anklagelserna. Varken FN eller Internationella atomenergiorganet (IAEA) har tagit fasta på hotet.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Kursk