Massiv långdistansattack mot ryskt vapenlager i Toropets bara 35 mil från Moskva

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:21
- NewsVoice redaktion
Toropets
Ett illavarslande svampmoln utbreder sig efter en missil- eller drönarattack mot en stort vapendepå i Toropets, 35 mil från Moskva, 18 sep 2024.

Attacken mot Toropets under natten den 18 september utfördes med långdistansvapen. Sträckan mellan Toropets och Ukraina är cirka 460 km. Målet uppges ha varit en stor vapendepå.

Enligt en rapport från den statliga nyhetsbyrån RIA från 2018 byggde Ryssland en arsenal för lagring av missiler, ammunition och sprängämnen i Toropets, en stad med drygt 11.000 invånare. Ryska statliga medier antydde då att det rörde sig om en stor arsenal för konventionella vapen.

Platsen användes för att förvara Grad, S-300, S-400, Iskander- och KN23-missiler, enligt Andrii Kovalenko, chef för Ukrainas Center for Countering Disinformation (CCD), skriver RBC Ukraine.

Rysslands Iskander, en ballistisk missil
Rysslands Iskander, en ballistisk missil med kort räckvidd. En taktisk kärnvapenstridsspets i en Iskander-missil innebär att den inte kan särskiljas från en konventionell stridsspets. Foto: Ryska försvarsmakten

Reuters uppger att det handlade om en ukrainsk drönarattack som utlöste en brand och att det krävde en partiell evakuering av invånarna i den ryska Tver-regionen.


RIA skriver att regionguvernören Igor Rudenya beslutade att delvis evakuera befolkningen från den plats där luftförsvarsstyrkorna arbetar med att släcka bränderna. Den ukrainska försvarsmakten försöker nästan dagligen attackera objekt i Rysslands gräns- och centralregioner med drönare.

Relaterat: Ukrainska drönarattacker mot Murmansk i Ryssland – Finland och Norge pekas ut

DD Geopolitics skriver att sex ukrainska ”missiler” riktades mot en rysk militär enhet i Toropets, Tver Oblast, nordväst om Moskva. Tre sköts ner av ryskt luftförsvar, men de återstående träffade sina mål och orsakade en stor brand och explosion i en ammunitionsdepå.

Nu inväntar Ukraina och NATO ett svar från Ryssland.

Städerna Toropets och Tver i västra Ryssland. Karta: Google Maps
Städerna Toropets och Tver i västra Ryssland. Karta: Google Maps

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Toropets