Tchad vill inte ha tillbaka USA:s trupper

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 september 2024
- NewsVoice redaktion
Amerikansk fallskärmshoppare (US Air Force. Foto: Skeeze
Amerikansk fallskärmshoppare (US Air Force).

Tchad har inte godkänt omplaceringen av amerikanska trupper på sitt territorium. Den centralafrikanska nationens utrikesdepartement förnekade rapporter som citerade en högt uppsatt Pentagon-tjänsteman om att Washington och N’Djamena hade nått ett nytt avtal.

Det amerikanska försvarsdepartementet drog tillbaka cirka 70 personer från en flygbas nära Tchads huvudstad N’Djamena – den enda amerikanska militära anläggningen i landet – efter att myndigheterna där krävt ett stopp för deras aktiviteter i april, skriver RT.

Generalmajor Kenneth Ekman, chef för USA:s Afrikakommando (Africom), meddelade i en intervju med statliga amerikanska VOA som publicerades på torsdagen att ett begränsat antal soldater skulle återvända till landet efter en begäran från Tchads president Mahamat Idriss Deby Itno.

”Vi hade ett högkvarter där tidigare, men vi har nått en överenskommelse om att ett begränsat antal specialstyrkor ska återvända. Det är ett presidentbeslut”, citeras Ekman.

”Vi arbetar igenom detaljerna för hur vi ska återvända. Tchad är verkligen viktigt eftersom… det är en utifrån-och-in-strategi. Och inriktningen på strategin från Tchad är oerhört viktig. De har också varit en betydande bidragsgivare till säkerheten i Sahel”, tillade han.

Som svar förklarade dock Tchads utrikesminister och regeringstalesman Abdraman Koulamallah att inget beslut hade fattats om att de amerikanska specialstyrkorna skulle tillåtas få återvända.

”Republiken Tchads regering vill formellt dementera den information som förmedlats av vissa medier om ett påstått avtal som skulle tillåta att amerikanska specialstyrkor återvänder till Tchads territorium”, sa Koulamallah i ett uttalande som publicerades av lokala medier.

Enligt diplomaten är Tchad en suverän stat som behåller kontrollen över sina ”beslut i frågor som rör nationell säkerhet och militärt samarbete med sina internationella partner”.

Tidigare i år träffade president Deby sin ryske kollega Vladimir Putin i Moskva, och de båda ledarna enades om att utöka det bilaterala samarbetet.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq