Kina visar för första gången upp sin nya rymddräkt för månlandning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 0:17
- NewsVoice redaktion
CMSA space suit, 2024
CMSA:s nya rymddräkt för Månen, 2024.

China Manned Space Agency (CMSA) presenterade för första gången på lördagen sin nya rymddräkt, som anpassats för månlandning. Lanseringen ägde rum vid Spacesuit Technology Forum, som anordnades av China Astronaut Research and Training Center i Chongqing.

Enligt CMSA ska rymddräkten effektivt skydda astronauterna från den termiska miljön på månen och månens damm. Den är utrustad med en multifunktionell integrerad kontrollpanel och kameror för videoinspelning av närmiljö och av objekt på distans, skriver China Daily.

Rymddräkten har också flexibla handskar, ett bländfritt panoramavisir på hjälmen och dräktleder som är anpassade för miljöer med låg tyngdkraft. Rymddräkten är lätt och är särskilt lämplad för aktiviteter på månens yta.

Dräktens design är inspirerade av Dunhuang-konsten.

Astronauterna Zhai Zhigang och Wang Yaping demonstrerar dräktens egenskaper, som rörelsefrihet och gång samt hur dräkten klarar hukande, klättrande, knästående och böjande rörelser.

Enligt Li Meng från China Astronaut Research and Training Center inleddes utvecklingen av rymddräkten för månlandning 2020, med målet att ta fram lätta, kompakta, mycket tillförlitliga och säkra rymddräkter för månlandning. Utvecklingen har gjort många viktiga tekniska genombrott, skriver China Daily.

Kinas första och andra generation av Feitians så kallade extravehikulära rymddräkter har hjälpt 17 astronauter att genomföra 17 extravehikulära aktiviteter (tex rymdpromenader), vilket har säkerställt framtagning och den effektiva driften av landets rymdstation, enligt Liu Dongyue från centret.

Zhai skrev historia under Shenzhou-7-uppdraget som Kinas första person att genomföra en rymdpromenad. Han är också besättningsmedlem på Shenzhou-13.

Wang är besättningsmedlem på Shenzhou-10 och Shenzhou-13 och den första kvinnliga astronauten som har besökt Kinas rymdstation.

Kina har inlett månlandningsfasen av sitt bemannade månutforskningsprogram, med en plan för bemannad månlandning 2030.

 

Källor: ”China unveils moon-landing spacesuit for the first time,” China Daily och cmse.gov.cn


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq