Flykten från Florida och århundradets storm – Orkanen Milton kan ge 3 meter djupa översvämningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:54
- NewsVoice redaktion
Kategori-5 orkanen Milton kan ge tre meter djupa översvämningar.
Kategori-5 orkanen Milton kan ge tre meter djupa översvämningar.

Över en miljon människor i Florida har uppmanats att evakuera inför kategori-5 orkanen Milton. Det är fler människor än vad som finns i Stockholms kommun som bör lämna centrala Florida. Milton kan bli den värsta USA-stormen på över ett sekel.

Orkanen Milton beter sig inte som andra orkaner i regionen. Den har förstärkts från en tropisk storm till en kategori 5-orkan på bara två dagar. Den väntas nå land söder om Tampa sent på onsdagen svensk tid.

”Det här kan vara den värsta storm som drabbat Florida på över ett sekel ”, sa USA:s president Joe Biden till reportrar på tisdagen. Floridas guvernör Ron DeSantis uppmanar Floridaborna att lämna delstaten innan det är för sent.

Orkanen Milton oktober 2024
Orkanen Miltons möjliga framfart i oktober 2024. Donald Trump har en bostad i Mar-a-Lago, Palm Beach. Bildkällor: CNN och Jud McCranie, CC BY-SA 4.0

Det befaras en stormflod som kan bli 3 meter djup eller till och med mer beroende på Miltons kraft när den landar på västkusten, enligt Weather Channel. Orkanen har för närvarande vindbyar på över 320 km/h och blixtarna är osedvanligt talrika och kraftiga.

Milton är ”inte överlevnadsbar ”, sa Liz Alpert, borgmästare i Sarasota, till NBC News. ”Du måste evakuera.”

I slutet av september slog orkanen Helene till i sydvästra USA och arbetet att röja efter förödelsen är inte ens klart innan Milton nu kommer. Kategori 4-orkanen Helene nådde land i Big Bend-regionen nära delstatshuvudstaden Tallahassee, innan den orsakade stora översvämningar längre in i landet, i Georgia och North Carolina, vilket NewsVoice rapporterat om.

Fler än 1500 planerade flygningar till och från Florida för onsdagen har ställts in.

Katrina år 2005 var en kraftig tropisk cyklon som drabbade södra USA. Katrina anses vara en av de kraftigaste tropiska cykloner som registrerats på västra halvklotet. Över 1800 människor omkom.

Följ utvecklingen i regionala tidningar som Tampa Bay Times, Miami Herald eller ABC – Florida News.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq