CIS-stater från det forna östblocket vill cementera Europas riktiga historia i gemensamt uttalande

Noterat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 4:42
- NewsVoice redaktion
Representanter från CIS-samfundets medlemsländer.
Representanter från CIS-samfundets medlemsländer: Azerbajdzjan, Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Ryssland, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan. Foto: Kreml.ru och Commonwealth of Independent States (CIS)

Statsrepresentanter från det forna östblocket tog den 8 oktober ett oväntat initiativ som vänder sig direkt till Västs ledare, men även till världssamfundets alla länder och medborgare. Initiativet vill förtydliga hur nazismen föll under andra världskriget och påpeka att denna nazism återuppstått.

Syftet med det gemensamma ställningstagandet inom CIS är att stävja omfattande försök i Väst att historieförfalska av vilka som det dåvarande Tyskland, lett av en nazistisk ideologi, besegrades under andra världskriget. Väst har även infiltrerats av den nazistsiska ideologin och främlingskap mellan länder så till den milda grad att denna ideologi  och detta främlingsskap nu direkt påverkar EU:s internationella politik, menar CIS-länderans representanter.

CIS stå för Commonwealth of Independent States och här ingår medlemsländerna: Azerbajdzjan, Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Ryssland, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

CIS uppmuntrar till samarbeten i ekonomiska, politiska och militära frågor och har vissa befogenheter när det gäller samordning av handel, finans, lagstiftning och säkerhet, inklusive förebyggande av gränsöverskridande brottslighet.

Utspelet som först postades på Kremls hemsida har ett stort allmänintresse bland Europas politiker och medborgare. Därför publicerar NewsVoice uttalandet i sin helhet, enligt pressfrihetens och yttrandefrihetens principer. CIS-ländernas åsikter och uppfattning om Europas och Eurasiens egentliga historia har ett stort allmänvärde.

NewsVoice publicerar undantagsvis liknande uttalanden och pressmeddelanden i oredigerad form från tex den svenska regeringen, NATO och USA:s försvarsdepartement. Dessa publiceringar kan sedan bli föremål för en demokratisk debatt genom att läsare skickar in sina debattartiklar.

Redaktören


 

”Uttalande av statscheferna för medlemmarna i Commonwealth of Independent States riktat till folken i samväldet och till världssamfundet med anledning av 80-årsdagen av sovjetfolkets seger i det stora fosterländska kriget 1941-1945

Den 8 oktober 2024

Vi, statscheferna i Oberoende staters samvälde, uppmanar folken i Samväldet och världens folk att förhindra att fascism, nazism och militarism återuppstår och att stoppa försöken att utlösa ett nytt världskrig.

För 80 år sedan vann det multinationella sovjetiska folket en historisk seger i det stora patriotiska kriget. Detta krig, som blev det blodigaste i mänsklighetens historia, krävde livet av miljontals av våra landsmän som dog på krigsfronterna, i partisanenheter, under bombardemang, torterade i ockupations- och koncentrationsläger, dog av köld och hunger.

Det svåraste kriget i mänsklighetens historia slutade segerrikt i maj 1945, till stor del tack vare våra folks enighet, orubbliga ståndaktighet och heroiska självuppoffring. Kampbrödraskap och arbetsprestationer säkrade segern i det stora patriotiska kriget. Vi är stolta över att folken i våra stater, efter att ha genomgått alla prövningar, gav ett ovärderligt bidrag till att uppnå den slutliga segern över fascismen.

Vi noterar anti-Hitlerkoalitionens särskilda betydelse som en unik historisk förening av ansträngningarna från stater med olika politiska system för att motverka det universella hotet, och vi påminner om att de handlingar som utfördes av de främsta nazistiska brottslingarna, som bar det fulla ansvaret för att utlösa och föra andra världskriget, erkändes som brottsliga genom Internationella militärdomstolens dom.

Vi betonar att nazisternas och deras medbrottslingars fördrivning och utrotning av civilbefolkningen, som fastställdes i domen, måste betraktas som ett folkmord på Sovjetunionens folk. I dag får vi inte glömma de principiella bedömningarna av de nazistiska ledarnas brottsliga verksamhet, som gjordes av Nürnbergdomstolen och bekräftades av FN:s generalförsamling.

Försöken att lägga lika stort ansvar för krigets utbrott på Sovjetunionen och Nazityskland är omoraliska och hädiska i förhållande till minnet av dem som befriade världen från den ”bruna pesten”.

Vi fördömer starkt önskan att rättfärdiga de verkliga krigsförbrytarna, att förminska våra folks roll i besegrandet av nazismen, att rehabilitera medbrottslingarna till Hitlers bödlar och dem som kämpade mot anti-Hitlerkoalitionen, samarbetade med den nazistiska rörelsen och begick krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Vi, ledarna för OSS medlemsstater, vädjar till folken i länderna i samväldet och till världssamfundet att fördöma och förhindra historieförfalskning och att beslutsamt motsätta sig rättfärdigande och förhärligande av nazistiska, fascistiska och liknande nationalistiska rörelser och deras anhängare, inbegripet uppförandet av monument och minnesmärken som främjar rasism, religiös diskriminering, främlingsfientlighet och därmed sammanhängande intolerans i alla dess former och yttringar.

Vi uttrycker djup oro över det ökande antalet avsiktliga försök och incidenter med skändning eller förstörelse av monument som rests för att hedra dem som kämpade mot nazismen under andra världskriget, och uppmanar till respekt för minnesmärken och gravar oavsett var de är belägna, obehindrat tillträde till dem och förhindrande av vandalism och förstörelse av dem.

Vi uppmanar till fördömande och åtal av dem som förolämpar minnet av befriarna och glorifierar nazistiska brottslingar och deras hantlangare.

I detta avseende välkomnar vi FN:s generalförsamlings resolution om ”bekämpande av förhärligande av nazism, nynazism och andra metoder som bidrar till att underblåsa samtida former av rasism, rasdiskriminering, främlingsfientlighet och därmed sammanhängande intolerans” och uttrycker vårt engagemang för målen och principerna i den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering.

Vi ser det breda stödet för dessa viktiga dokument som en bekräftelse på det internationella samfundets beslutsamhet att förhindra en upprepning av det förflutnas tragiska misstag och att bygga framtiden på enande principer.

Det är vår gemensamma plikt att hedra minnet av dem som dog för frihet och fred på jorden, att med all vår kraft försvara den rättvisa sak för vilken de kämpade och gav sina liv, och att på alla möjliga sätt stärka enigheten mellan alla människor av god vilja i kampen mot alla yttringar av nazism och nynazism och hotet om ett nytt världskrig.”

 

Källa: Обращение глав государств – участников Содружества Независимых Государств к народам стран Содружества и мировой общественности в связи с 80-летием Победы советского народа в Великой Отечественной войне 1941–1945 годов (Kreml.ru) återspeglat på X

Relaterat: Commonwealth of Independent States (Britannica)

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq