Professor David N. Gibbs ska föreläsa om militarismen, ukrainakriget och den historiska bakgrunden

Annons

publicerad Idag 15:50
David N. Gibbs
Professor David N. Gibbs

Den 17 oktober 2024 gästas Stockholm av den amerikanske professorn i historia David N. Gibbs. Han ska bland annat föreläsa om USA:s expansiva utrikespolitik och den framväxande militarismen.

Gibbs håller ett anförande med utgångspunkt i sin aktuella bok ”Revolt of the Rich. How the Politics of the 1970s Widened America’s Class Divide” om de rikas revolt och hur 1970-talets politik ökade USA:s klassklyftor.

I sin nya bok, utkommen på ansedda Columbia University Press, analyserar Gibbs den massivt utökade ekonomiska ojämlikheten i USA, vilken accelererat från och med 1980-talet fram till idag. Gibbs gräver fram och visar oss de politiska rötterna till denna utveckling.

Gibbs är erkänd för sin rigorösa hantering av källor och sitt tålmodiga grävande. Det har har gett honom ett rykte som en av de verkligt betydande amerikanska historikerna i modern tid.

Som få andra lyckas Gibbs dessutom sätta sina fynd i ett politiskt samtidsljus, som exempelvis i genombrottsverket om krigen i det forna Jugoslavien, ”First Do No Harm. Humanitarian Intervention and the Destruction of Yugoslavia”, från 2009.

När Gibbs gästar Stockholm kommer han att tala med utgångspunkt i de mer internationella trådarna som i den senaste boken, med en jämförelse mellan kriget i Afghanistan 1979–1989 och den konflikt av global betydelse som just nu rasar i Ukraina.

Gibbs kommer att diskutera:

  • om den sovjetiska invasionen av Afghanistan 1979 var avsiktligt framprovocerad.
  • Finns det en parallell till den ryska invasionen av Ukraina?

Efter anförandet hålls ett samtal mellan David N. Gibbs och Henrik Petersen.
Avslutningsvis får även publiken ställa frågor till professor Gibbs eller panelen.

Konferencier: Håkan Julander
Plats: Nya Rågsveds Folkets Hus
Tid: Torsdagen den 17 oktober kl. 19
Entré: 100 kr
Arrangörer: Dissidentklubben i samarbete med Folket i Bild/Kulturfront

 

Relaterat: David N. Gibbs, University of Arizona


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq