Folkomflyttningar till svängstater kan avgöra USA-valet 2024

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 7:05
- NewsVoice redaktion
Foto: David Todd McCarty. Licens: Unsplash.com

Elon Musk uttryckte under en intervju med Tucker Carlson oro för att om Donald Trump inte vinner valet 2024 kan det bli det sista meningsfulla valet i USA. Han hävdar att demokraterna tar in ett stort antal papperslösa invandrare genom en hemlig, olaglig process, särskilt till så kallade svängstater, Swing States.

Musk föreslog att detta inflöde avsevärt skulle kunna förändra röstresultaten, eftersom många av dessa individer så småningom skulle få medborgarskap och rösta övervägande för demokraterna.

Han varnade för att detta skulle kunna leda till en permanent demokratisk majoritet och förvandla USA till ett enpartisystem, på samma sätt som Kalifornien blev starkt demokratiskt efter invandringsförändringar på 1980-talet.

Svängstaten Arizona

Newsweek skriver att Arizona, som länge betraktats som en vågmästarstat, har genomgått ett betydande demografiskt skifte som kan påverka resultatet av valet i USA 2024. En stor tillströmning av kalifornier, varav många har mer progressiva politiska åsikter, håller på att omforma delstatens politiska landskap.

Denna trend kan påverka de jämna loppen för både presidentskapet och viktiga kongressplatser, såsom den amerikanska senaten.

Inför presidentvalet 2024 har Arizona seglat upp som en viktig delstat, och inflyttningen av kalifornier kan visa sig vara avgörande. Enligt de senaste uppgifterna från US Census flyttade över 74 000 kalifornier till Arizona bara under 2022, och deras inverkan på delstatens politiska balans kan hjälpa vicepresident Kamala Harris att säkra en avgörande seger i Grand Canyon State.

År 2020 vann president Joe Biden knappt över Donald Trump i Arizona med mindre än 11 000 röster, vilket signalerade en förändring i en delstat som länge varit ett republikanskt fäste.

Arizona hade tidigare röstat på Trump framför Hillary Clinton 2016 och mot Barack Obama i båda hans presidentvalskampanjer. Men under de senaste åren har Arizonas politiska landskap förändrats dramatiskt, och demokraterna har gjort betydande vinster.

År 2010 hade republikanerna båda platserna i Arizonas senat, en supermajoritet i delstatens lagstiftande församling och alla delstatliga ämbeten. Idag innehar demokraterna posterna som guvernör, riksåklagare och statssekreterare. Båda delstatssenatorerna valdes in på demokratiska valsedlar, även om senator Kyrsten Sinema senare gick över till att kandidera som oberoende.

När Sinema kliver åt sidan kan migranter från Kalifornien också påverka Arizonas kommande senatsval. Opinionsundersökningar visar att demokraten Ruben Gallego leder över republikanen Kari Lake, och nykomlingarna från Kalifornien kan potentiellt ge demokraterna en fördel.

Mark Shanahan, expert på amerikansk presidentpolitik vid University of Surrey, anser att inflödet av kalifornier har spelat en nyckelroll i att göra Arizona mer konkurrenskraftigt för demokraterna. I ett samtal med Newsweek förklarade Shanahan hur det demografiska skiftet har påverkat röstningsmönstren.

”Inflödet av kalifornier till Arizona är inte homogent ”, konstaterade Shanahan.

”De går över åldersgränserna från unga teknikarbetare via jordbruksarbetare till pensionärer. Men de är mer benägna att ha en historia av att rösta på demokraterna, eller åtminstone vara anti-Trump, och villiga att påverkas mot Harris över Trump och Gallego över Lake.”

Shanahan påpekade också att de flesta nya invånare från Kalifornien tenderar att bosätta sig i Phoenix och Tucson, stadsområden som har blivit demokratiska fästen. Under tiden är landsbygden i delstaten fortfarande starkt republikansk.

”Relativt få tusen nya demokratiska röster kan göra hela skillnaden i ett mycket jämnt lopp ”, tillade han.

Dafydd Townley, som är lektor i amerikansk politik vid University of Portsmouth, betonade att även om migrationen kan spela en roll, så är det sannolikt att andra frågor – särskilt abort – har större inflytande.

”Det finns ett antagande om att de som migrerar till Arizona kommer att vara demokrater, men Kalifornien har fickor med starka republikanska väljare som kan ingå i dem som lämnar Golden State ”, sade Townley till Newsweek. ”Det är osannolikt att Arizonas elektorsröster kommer att avgöras av denna enda faktor.”

Väljarna i Arizona väntas besluta om aborträtten ska skyddas i delstatens konstitution, vilket skulle kunna mobilisera väljare på båda sidor i frågan.

En nyligen genomförd AARP-undersökning bland 600 troliga väljare i Arizona visade att Trump leder över Harris med bara två poäng, med 49 procent av de tillfrågade som stödde den tidigare presidenten mot 47 procent för vicepresidenten. Undersökningen, som genomfördes i slutet av september, har en felmarginal på fyra punkter, vilket tyder på att loppet fortfarande är upp till grepp.

Loppet om Arizona, en gång en republikansk bastion, är redo att bli en av de mest uppmärksammade tävlingarna i valet 2024. Huruvida migranter från Kalifornien eller angelägna sociala frågor kommer att påverka resultatet återstår att se. Delstatens nya politiska landskap garanterar dock att den kommer att bli ett avgörande slagfält för båda partierna.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq