Bel Habib föreslår att S och M gör en rationell ansats för att hantera Sveriges utmaningar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 15:09
- NewsVoice redaktion
Fiktiv bild: Politiker som äter popcorn.
Fiktiv bild: Politiker som äter popcorn.

Hedi Bel Habib argumenterar för att Sverige behöver systemlösningar snarare än tillfälliga lösningar. Han föreslår fem reformer.

Skatter bör vara systemproduktiva, inte ideologiskt drivna – Skatter ska utformas för att främja tillväxt och effektiv välfärd, inte baseras på ideologi. Bel Habib menar att både Moderaterna och Socialdemokraternas skattepolitik har misslyckats med att skapa tillväxt eller förbättra välfärden.

Privatiseringen är inte problemet utan statens ineffektivitet – Kritiken mot privatisering ifrågasätts; problemen med järnvägsunderhållet beror på statens dåliga upphandlingar och inte på privat ägande i sig.

Valfrihetssystem istället för välfärdsmarknad – Sverige har ett system där skattefinansierade tjänster är valbara för alla, inte en marknad där vinst är målet. Han betonar vikten av likvärdiga villkor för alla utförare oavsett om de är vinstdrivande eller ej.

Behov av statlig ägarstrategi för energisektorn – Endast en liten del av vindkraften i Sverige ägs av svenska intressen. Bel Habib ser ett behov av en mer strategisk ägarroll från statens sida för att säkra energiförsörjningen och hantera säkerhetspolitiska aspekter.

Migration som arbetsmarknadsinvandring – Migration bör ses som en demografisk och ekonomisk nödvändighet och omformas till att fokusera på arbetsmarknadsinvandring.

Han förespråkar en dialog för att omvandla asylpolitiken till demokratibistånd och arbetsmarknadsinvandring.

Bel Habib kritiserar både Socialdemokraterna och Moderaterna för att sakna systemtänkande i sina politiska förslag och förespråkar en mer rationell och systemisk ansats för att hantera Sveriges utmaningar.

Läs artikeln Sverige behöver systemlösningar – inte lagningslappar i Folkbladet


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq