Svensk åker förgiftas som den kinesiska

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 maj 2014
- Torbjörn Sassersson
Åkermark - Foto: Markinfo.slu.se

Åkermark

I Kina har den industriella förgiftningen gått så långt att åkermark måste tas ur bruk. Samma är på väg att ske i Sverige. Det framgår väl av remissvaret från föreningen Ren Åker – Ren Mat till Naturvårdsverkets förslag om tillåtna gränsvärden för innehållet av giftiga tungmetaller och kolföreningar i slam som sprids på åker. De skulle ge flera gånger högre halter än vad som bortförs med skörden. Till slut leder det till att marken blir obrukbar.

Det har blivit fråga om ett kvittblivningsproblem för industrisamhällets gifter som passerar avloppssystemet med bortseende från hälsan. Det har framkommit att bönder erbjuds 150 kronor per ton för att ta emot slam. En del av gifterna i slammet ansvarar reningsverken själva för med fällningskemikalierna, när man av kostnadsskäl använder industriavfall. Så kommer nästan all nickel i slammet den vägen.

Oroande är slam skulle tillåtas spridas på jordar med naturligt låga kadmiumhalter. De behövs för produktion av hälsosam barnmat.

Motiveringen till att lägga slam på åkern är att återföra näring. Men den mängd fosfor som finns i slammet är försumbar och dessutom hårt bundet, så att det inte är lättillgängligt för växterna. Fosforn håller inte på att ta slut som hävdas. Så finns det mycket i våra malmer.

Om man skall ha kvar vårt avloppssystem är det bättre att bränna slammet. Då kan man ta ut fosforn ren. Så görs alltmer i Tyskland. I Schweiz och och Nederländerna tillåts inte längre spridning av slam på åker.

Text: Hans Sternlycke | Foto: www-markinfo.slu.se, Åke Nilsson

Relaterat

Lantbruk.com: Tungmetaller stoppar kinesiskt lantbruk

”En tiondel av Kinas risskörd förgiftad av kadmium”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Axfood har en f.d. miljöpartist som produktansvarig. Hon stödjer NPK i jordarna trots att det resulterar i grav näringsbrist. Vilket hon vid ett möte med mig har medgett (2013). Axfood (Willys m.fl) tänker inte göra nåt åt saken. Så därav kan vi förstå att MP inte är intresserad av mat och hälsa, bara makt.
    Följden av grav näringsbrist är sjukdomar av alla upptänkliga slag, trötthet som ger överkonsumering av socker mm.

  • Jag har levt intill sommarängar större delen av livet och ibland blivit irriterad över störande insekter. När jag nu ser ut över sommarblommorna och har cyklat genom rapsfälten, syns inte en insekt. Lärkan är borta och de flockar med småmygg som slog en i ansiktet på cykelturen är väck.

  • Redhawk

    De sitter vid köttgrytorna nu, räkna inte med att de gör något för miljön. Då får de inte vara kvar vid köttgrytan.

    Var miljöpartiet nya idag tog de strid mot GMO, experimentvaccinet mot svininfluensa som alla svenskar kollektivt tog som ett av få länder i Europa och fick narkolepsi x +10.000, de skulle ifrågasätta denna sektliknande tro att vacciner fungerar när vetenskapen om vacciners förträfflighet lyser med sin frånvaro.

    De har sedan länge tappat stinget.

    Möjligen Sverigedemokraterna eller Partiet De Fria kan göra skillnad, SD har en del idioter som sakkunniga men man får väl hoppas att de vaknar och sparkar de sinnessvaga t.ex snubben som är sakkunnig för GMO, bara tagit intryck från Monsanto. huga.

    Verkar som att politiker och naturvetenskaparare lever på olika planeter..

  • Tack för den information. Varför är det tyst inom Miljöpartiet, är inte detta ett tema man borde ta opp? Det enda hopp som finns är att bönderna själv har vettet att inte använda slammet.Människan inser inte att vi utrotas oss själva genom att utrota jorden.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *