Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Europarådet: Svenska riksdagsledamöter måste bete sig bättre – domare bör tränas i antikorruption

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 november 2014
- Torbjörn Sassersson

EuroparådetTrots att Sverige uppfattas vara ett av de korruptionsfriaste länderna i världen menar Europarådet att Sverige bör införa en uppförandekod för riksdagsledamöter, tydligare regler för intressekonflikter, gåvor och deklaration av tillgångar. Rådet vill även att svenska domare ska få träning i etik och för att förebygga korruption och intressekonflikter.

NewsVoice kommentar

Det finns mycket att läsa mellan raderna som tex att Europarådet verkar anse att det finns en hög grad av naivitet i Sverige när det gäller medvetenheten om korruption, att vi inte beter oss så bra i rådet och att vi har problem med gåvor (mutor). Annars skulle inte Europarådet uppmana oss att förbättra oss på dessa punkter.

“Europarådet slår dock fast att Sverige redan är ett av de minst korrumperade länderna”, skriver Fredrik Haglund som är Europaportalens korrespondent i Bryssel.

Det betyder förmodligen endast att Europarådet är mån om det svenska ryktet. Rättelserna pekar ju i en riktning som vittnar om att Sverige måste skärpa sig.

Läs mer på Europaportalen | Foto: av.coe.int pressbild

Text och kommentar: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Europarådet