Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Svenska företag som utnyttjar invandrare och ger slavlöner

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2013
- Torbjörn Sassersson
P1 Kaliber

slavlönerKaliber är Sveriges Radios P1-kanal för undersökande journalistik. Redaktionen avslöjar och granskar samhällsfenomen i Sverige. Nu har Kaliber undersökt hur svenska företag utnyttjar invandrare som söker uppehållstillstånd eller bara åker hit på ett svenskt falskt visum för att chansa.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: SR

De är laglösa. De är tysta och ifrågasätter inte sina arbetsgivares egna hittepåregler. De får inga skäliga löner, kanske bara 20 kr i timmen. Svenska myndigheter gör ingenting trots vetskap om vad som sker.

Kaliber:

“De beskrivs som superbillig arbetskraft. De är uthålliga och de klagar aldrig. På ett falskt visum går det att ta sig till Sverige. Väl här finns arbetstillstånd att få – men priset kan bli högt. Kaliber har granskat vägen från gränsstationen i Kazakstan, där tusentals uzbeker passerar varje dag, till jobbet i Sverige där svarta pengar väntar, och ibland ingen lön alls.”

Källa: Kaliber 28 april 2013: Jobb till varje pris


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: slavlöner