Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Johan Linander om fildelning: Sverige bör göra som Tyskland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 augusti 2008
- NewsVoice redaktion
Johan Linander - Foto: Johannes Jansson
Johan Linander - Foto: Johannes Jansson
Johan Linander – Foto: Johannes Jansson, Norden.org. Licens: CC BY 2.5 dk, Wikimedia Commons

Det tyska rättsväsendet har beslutat att inte åtala personer som laddar ner musik och film för privat bruk. Sverige bör följa det tyska exemplet, skriver idag centerpartiets rättspolitiske talesman Johan Linander.

Text: Johan Linander (Linkedin), kanslichef och kommunjurist på Tomelilla Kommun samt tidigare riksdagsledamot och Centerpartiets rättspolitiska talesperson. | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill 2008-08-31. NewsVoice fick Linanders tillstånd att återpublicera artikeln.

Åklagarna i de fem tyska delstaterna Nordrhein-Westfalen, Bayern, Baden-Württemberg, Sachsen och Sachsen-Anhalt har bestämt sig för att inte väcka åtal för fildelning för eget bruk. De betonar att det fortfarande är olagligt att ladda ner men att deras resurser kommer att koncentreras på fildelning som sker för kommersiellt bruk. Nivån som en tysk överåklagare gått ut med är ca 3000 låtar eller 200 filmer, upp till den nivån skulle det alltså vara fritt fram att ladda ner utan risk för åtal.

Det tyska exemplet är välkommet för att nyansera den till och från hätska debatt om fildelning som pågår i Sverige. Många inom musik- och filmbranschen har hävdat att Sverige skulle vara unikt i sin ”slappa inställning” mot fildelningen, men det är uppenbarligen inte så. Förhoppningsvis kan diskussionen nu gå från hur den vanliga fildelaren ska sättas åt till hur vi kan skapa en upphovsrättslagstiftning som är anpassad till modern teknik och som kan göra en rimlig avvägning mellan upphovsrättsinnehavarnas skyddsintresse och nedladdning för privat bruk.

För mig finns det fortfarande många oklarheter kring det tyska åklagarbeslutet, t.ex. hur reglerna är för tillgängliggörande i fildelningsnätverk, under hur lång tid begränsningen 3000 låtar respektive 200 filmer gäller och varför de stannat vid att just 3000 låtar/200 filmer är vad som kan anses vara eget bruk. Jag är alldeles övertygad om att väldigt många svenskar har betydligt mycket mer än 3000 låtar eller 200 filmer i sin dator och att det ändå enbart handlar om eget bruk. Själv har jag genom åren säkert samlat på mig totalt över 10,000 låtar på gamla singlar, LP- och CD-skivor, enbart för eget bruk såklart.

Men det intressanta med det tyska åklagarbeslutet är inte varför de hamnat på en viss nivå utan att de faktiskt går ut med att det inte blir något åtal för fildelning för privat bruk upp till den nivån och att de anser att fildelning för mindre belopp inte leder till kommersiell skada för upphovsrättsinnehavarna.

Här i Sverige finns det ingen uttalad åtalsnivå, men det vore fullt rimligt även för svensk polis och svenska åklagare att koncentrera sina resurser på storskalig fildelning som inte sker för eget bruk. Det säger sig själv att det inte finns någon som helst möjlighet för varken tyska eller svenska åklagare att åtala alla som fildelar för privat bruk.

Den som sitter vid sin dator och laddar ner någon låt då och då för att provlyssna på nya artister borde även i Sverige kunna känna sig säker och inte behöva oroa sig för polisutredning och åtal.

Text: Johan Linander (Linkedin)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Fildelning