Sven-Erik Alhem: Jävsdebatten skadar svenska domstolars internationella rykte

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 april 2009
- NewsVoice redaktion
Sven-Erik Alhem - Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons
Sven-Erik Alhem - Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons
Sven-Erik Alhem – Pressfoto: Brottsofferjouren, Creative Commons

Domaren i Pirate Bay-målet borde ha berättat om sitt medlemskap i olika intresseföreningar. Risken är stor för att uppmärksamheten skadar svenska domstolars anseende internationellt, skriver förre överåklagare Sven-Erik Alhem.

Text: Sven-Erik Alhem (blogg), fd överåklagare | Artikeln publicerades ursprungligen i Newsmill den 23 april 2009 | NewsVoice fick tillstånd av Alhem att återpublicera artikeln.

I allmänhet går det inte i längden att undanhålla mer eller mindre kontroversiella uppgifter. De brukar förr eller senare poppa upp till ytan. Det har blåst upp till storm eller i alla fall kuling efter Pirate-Baydomen.

Nu är det rättens ordförande som plötsligt försatts på den anklagades bänk. Inte för att han skulle ha en naturlig plats där utan för att han hållt tyst om att han är med i några upphovsrättsliga föreningar, i vilka också motpartens ombud, de som företräder upphovsrättsintressena i målet är engagerade. Det har en redaktion inom Sveriges Radio avslöjat. Åtminstone en av de tilltalades advokater hävdar att ordföranden därmed varit jävig att döma i målet och vill att domen undanröjs och att målet återförvisas till tingsrätten för helt ny handläggning.

Det är inte enkelt att avgöra om föreningssamhörigheten verkligen kan utgöra delikatessjäv. Känns onekligen lite svajigt. Men det är desto enklare att slå fast att ordföranden självfallet själv öppet borde ha upplyst parterna om förhållandena och därmed berett dem möjlighet att ta ställning till frågan innan den stora rättegången började. Så hade SR-redaktionen sluppit den uppgiften i efterhand. Öppenhet lönar sig i längden.

Uppmärksamheten riskerar nu – alldeles i onödan – att skapa onödig uppmärksamhet över hela världen om ifrågasatt opartiskhet i de svenska domstolarna. Tänk vad bara några enkla ord om föreningstillhörigheten före förhandlingen hade kunnat betyda!

Text: Sven-Erik Alhem

Sven-Erik Alhem (1942-) är en svensk samhällsdebattör och fd överåklagare. 1994 tillträdde han som överåklagare i Stockholm. 1996-2008 var han överåklagare i Malmö. Som pensionerad är Alhem ofta anlitad rättsexpert och expertkommentator i rättsfrågor, med egen blogg i Expressen sedan 2008. Han gav 2008 ut rättsromanen Advokaten & fru Justitia. Alhem är sedan 2017 förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • 675 st frimurare jobbade samtidigt inom rättsväsendet i december 2013. Domare, åklagare och advokater, även poliser och polischefer är medlemmar i frimurarna och där svär de 100% lojalitet till frimurarna. Denna ceremoni går ovanför svensk lag och religion. Frimurarna svär att lyda föreningen samt alla andra frimurare med högre grad. Vad är detta om inte jäv…?

  Ett nytt lagförslag behövs där riksdagen beslutar att inga tjänstemän eller politiker får vara medlemmar i hemliga sällskap, speciellt inte om de anser sig stå ovanför lagen.

 • 675 st frimurare jobbade samtidigt inom rättsväsendet i december 201. Domare, åklagare och advokater, även poliser och polischefer är medlemmar i frimurarna och där svär de 100% lojalitet till frimurarna. Denna ceremoni går ovanför svensk lag och religion. Frimurarna svär att lyda föreningen samt alla andra frimurare med högre grad. Vad är detta om inte jäv.

  Ett nytt lagförslag behövs där riksdagen beslutar att inga tjänstemän eller politiker får vara medlemmar i hemliga sällskap, speciellt inte om de anser sig stå ovanför lagen.

 • @ Linda,

  Tack för dina sanna ord!

  @ Jan Norberg,

  Som vanligt levererar du en klok och trovärdig analys. Särskilt dina sista två stycken gör jag vågen för. Såå sant!

 • Det kommer inte att räcka med ett tjänstemannaansvar. Oavsett om en ämbetsman eller kvinna blir anmäld kommer inget att hända eftersom majoriteten eller i stort sett alla jurister per automatik har samma förbund i ryggen, personifierad av Ramberg. Alternativt har de också lämnat löften till organisationer inom exv frimureri där de i första hand skyddar sina ordenskamrater. Vad som måste krävas är alltså deklarationer om medlemskap i dessa sammanslutningar innan man kan bli aktuell som jurist i bolaget SWEDEN, KINGDOM OF. Varför hymla i skägget om bolagsstaten, är de rädda för avhopp från det politiska stödet i form av skattepengar som jurister nu fyller sina fickor med när man rört till migrationspolitiken så det står härliga till? Plus allt annat systemjox som verkar ha sett bättre tider när demokrati var verksamt.

 • Varför skulle en svensk domare bry sig om sådana futtigheter som jäv?

  Beskyddarverksamheten som svenska rättstjänare utövar omhändertar med lätthet de ev besvär som väcks mot dessa korrupta rättstjänare.

  Precis som i alla andra beskyddarverksamheter så kan de kriminella rättstjänarna helt strunta i lagstiftningen, de åtnjuter ju straffimmunitet.

  Åtminstone så länge vi inte återinför det personliga ämbetsmanna och tjänsteansvar som togs bort av den Palmeledda sosseregeringen 1975.

  Hela det svenska rättsväsendet utses ju av sittande regeringar och vi vet ju alla vilka regeringar som suttit de senaste 70-80 åren.

  Debatten om Polens korrupta rättsväsende har väckt EU:s vrede, men de gör ju bara som alla andra länder. Dvs tillsätter till den sittande regeringen lojala domare, precis som tex Sverige gör.

  I en annan slinga har jag ju klarlagt hur nepotism och icke pekuniär korruption påverkar rättsväsenden i tex Polen och Sverige, det är inte så illa som folk tror. Det är mycket värre!!

  https://newsvoice.se/2018/04/24/sverige-polen-nepotism/

  Lite besynnerligt att S-E Alhem först när han blivit pensionär på sitt vanliga försynta sätt nu uttalar sig, om än i mycket inlindade former.

  Kan det bero på att han själv i alla högsta grad varit en del av detta korrupta system?

  Granskar man rättsväsendet lite närmare och det har jag gjort, tex som nämndeman, så ser man ju hur skrämmande dålig rättsutövning såväl åklagare som domare tillämpar.

  Försvarsadvokater medlemmar i den genomkorrupta sammanslutningen Advokatsamfundet lett av den bisarra figuren (Anne Ramberg) utövar ju en policy som ligger helt i linje med vad som optimerar plånböckerna hos dessa advokater. Helt lojalt med för dagen gällande pk-koncept så uppfyller hon med alla sina advokater de förväntningar som ställs på henne och hennes advokater.

  Vi måste rösta på SD som är det enda parti vilka nu under flera år försökt verka för ett återfört ämbetsmanna- och tjänstemanna ansvar. Att nu sittande sjuklöver i en mycket urvattnad version vill se över detta allvarliga missförhållande är bara vanligt skådebröd utan seriös avsikt att verkligen strama upp det personliga ansvaret hos alla myndighetsutövare.

  Sverige är en veritabel bananrepublik!!

 • Sveriges Domstolar är inte oberoende. Det är ett statligt bolag och SKATTEVERKET, REGERINGSKANSLIET, MIGRATIONSVERKET, TRAFIKVERKET, LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN är deras största kunder. Man ska helt enkelt vägra att frivilligt infinna sig där. JÄV gäller att de i första hand tjänar staten och som alla Newsvoiceläsare vet tillhör domarna et al Hilda och Ruben och fan och hans moster. De skiter helt och fullt i lag och rättvisa och de är inte oberoende sedan läääänge om de nu någonsin varit det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *