Thomas Bodström om sexualbrottslagen: P-pilleråklagaren kan inte läsa lagboken

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 16 april 2009
- NewsVoice redaktion
Thomas Bodström, 2011 - Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons
Thomas Bodström, 2011 - Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons
Thomas Bodström, 2011. Foto: Peter Jonsson, Wikimedia Commons

Att en åklagare har läst lagboken så dåligt är inte bara slarvigt utan farligt för de flickor som riskerar att drabbas av oönskade graviditeter på grund av den oro som uttalandet väcker, men om lagen kan tolkas så illa välkomnar jag att den förtydligas. Det skriver förre justitieministern Thomas Bodström (S).

Text: Thomas Bodström, advokat och innehavare av Advokatbyrån Thomas Bodström, tidigare ordförande i riksdagens justitieutskott samt justitieminister (S). | Artikeln publicerades i Newsmill den 16 april 2009. Den återpublicerades i NewsVoice med tillstånd. 

En debatt om sexualbrottslagen har tagit fart efter att åklagare Mikael Hammarstrand hotat om att åtala de som skriver ut p-piller till flickor under 15 år. Han påstår sig finna grund för detta i sexualbrottslagen och åldersgränsen för våldtäkt mot barn på 15 år. Påståendet är helt befängt. Att en åklagare har läst lagboken så dåligt är inte bara slarvigt utan farligt för de flickor som riskerar att drabbas av oönskade graviditeter på grund av den oro som uttalandet väcker.

För det kan väl inte vara medvetet som en jurist, med det viktiga uppdraget att skydda unga personer mot sexuella övergrepp, gör ett så felaktigt antagande? Lagen har rakt motsatt uppgift mot vad Hammarstrand påstår, den stärker skyddet för unga och deras sexuella integritet. Det innebär även att den värnar deras frivilliga sexuella kontakter mot oönskade ingripanden från rättsväsendet.

Det är inte förbjudet för unga personer att ha frivillig sex med jämnåriga. Tvärtom står det uttryckligen i lagen att ungas sexualitet ska värnas och deras rättssäkerhet stärkas så att de inte riskerar att utsättas för misstanke om brott vid frivilligt sexuellt umgänge med jämnåriga.

De ungdomsmottagningarna, barnmorskor, läkare och rådgivare som hjälper våra ungdomar är värda en eloge och stöd i sina ansträngningar att möta och informera våra ungdomar om preventivmedel, hälsa och annat som rör deras intima sfär. Om dessa skulle lyssna på åklagare Hammarstrand skulle det kunna få kontraproduktiv verkan eftersom det inte finns något som säger att unga personer inte har sex bara för att de inte får preventivmedel.

Unga mognar olika till kropp och själ och man kan självklart diskutera lämpligheten i att de gör tidig sexuell debut. Men det är inte en fråga för rättsväsendet utan för dem och deras föräldrar.

Det är när personer utnyttjar deras ungdom, utsatthet eller bristande erfarenhet som vuxenvärlden och rättsväsendet måste skydda och hjälpa. Givetvis mot ofrivillig uppvaktning, övergrepp, hot och våld. Men vi vuxna måste också finnas där för våra unga med skydd mot ofrivilliga graviditeter och information om smittskydd med mera.

Den Svenska sexualbrottslagen ger ett unikt skydd för unga människor. Men vi socialdemokrater välkomnar att lagen utvärderas för att se om det behöver göras ytterligare justeringar.

Text: Thomas Bodström, advokat och innehavare av Advokatbyrån Thomas Bodström


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det är väl endast svenska pensionärer som är helt oskyddade i den svenska sagoboks-lagboken. Vi kan ju bara titta på Socialdemokraterna Göran “trolla bort 250 miljarder” Persson och inte att förglömma Thomas “Allra” Bodström. Gamla människor kan man tydligen pippa hur man vill utan att ens behöva be om samtycke inför varje nytt förnedrande moment. Göran och Thomas mödrar borde ha besparat oss dessa oönskade graviditeter.

 • Skulle barnet vara”sexuellt aktivt” så finns det faktiskt kondomer.
  Varför ska småtjejer behöva ta en tablett om dagen och kanske få sitt liv förstört för att ge fri tillgång till sin kropp när som helst ifrån ung ålder? Det är inte heller bra.” Eftersom man ändå har p-piller så kan man lika gärna säga ja till killarna ALLTID.”
  Inte heller bra för självkänslan och integriteten. Och den ska man sen leva med hela livet.

 • Jag håller med åklagaren om att skulle vara brottsligt att skriva ut p-piller till så unga. P-piller är faktiskt livsfarliga men det har man inget hum om i den åldern.
  Pillren förstör helt och hållet den egna menscykeln och man kan bli djupt deprimerad (inte ovanligt). Hormonproduktionen är knappt påbörjad i den åldern och ska vilket fall inte störas av något så djupgående som hormontabletter.
  Ja det är ju lätt för män som Bodström att säga att det är självklart att småtjejerna ska ha p-piller utskrivna. Han har ingen kvinnokropp eller vet hur viktiga de egna hormonerna är för måendet och utvecklingen!
  Jag tycker ungdomsmottagingarna ska vara mycket mer restriktiva när det gäller p-piller. Dom borde inte få skrivas ut alls.
  En av biverkningarna med pillren är att man får större bröst och rumpa. Det är idealet idag bland ungdomar. Därför ljuger många tejer och säger att de är sexuellt aktiva, fast dom inte är det, bara för att få pillret utskrivet.
  Här är kanske en del av svaret till att så många unga tjejer mår dåligt idag. Varför har ingen undersökt det här?
  P-piller är enormt påverkande för kvinnors mående men det är tydligen inte så viktigt för män. Det borde det verkligen vara.
  Dessutom borde föräldrarna få bestämma över vad ett barn stoppar i sej fram tills det är 18 år och blir myndig. Ungdomsmottagningarna skriver ut skittabletter till småtjejer utan föräldrars vetskap. Fruktansvärt tycker jag. Vems är egentligen barnet?

 • Saknar Newsvoice vettigt material att publicera? Visserligen håller vi alla med om att återbruk är bra men detta kan jag inte hitta någon motivation för. Den tanke som kommer för mig är att det handlar om att återställa Bodströms solkade renommé. Nåväl, -det här blev en spontan reaktion utan att jag har åsikt i sakfrågan.

 • Sodom å gomorra är här, varför inte avhållsamhet, det har inte skadat någon. Men p-piller har biverkningar och reningsverken kan inte skilja ut p-pillerresterna så de hamnar i slutändan i den fisk som lever i dessa utsläpp och blir skadade.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *