Unga behöver ledarskap

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 december 2009
- Torbjörn Sassersson

Konflikt är nödvändig för utveckling. Problem med konflikt är inte konflikten. Problemet är istället “Skygglappen” som undviker att se eller ta tag i konflikten.
Den konflikträdda och konfliktundvikande förlänger problemet och förorsakar därmed mer lidande. I samband med skygglappsseende hos ansvariga och ledare uppträder ett flyktbeteende som kan få väldigt destruktiva konsekvenser för dem som drabbas.
Skolledare anser ibland att det varken förekommer  rasism, våldtäkt, mobbing eller droger på den egna skolan. Ändå är det vardag för eleverna. När de värsta fallen uppdagas blir det  offren som angrips och som anses ha orsakat sitt eget lidande.
Om en större grupp börjar agera mot hemskheterna så betraktas de ibland som hot istället för som de hjältar de är. De vågar ta tag i rötan och vill förbättra.
Ledare som länge gått med skygglappar försöker sopa under mattan och vill inte se. Om de inte är psykopater lider de av problemen. Men hellre det än att ta tag i konflikten och riskera ett krig.
Konflikter har dock en tendens att komma ifatt hur mycket man än springer ifrån dem. Plötsligt måste man acceptera en verklighet som man minst av allt vill tillstå.
Det märkliga är att “Skygglappar” startar krig med dem som vill att man ska öppna ögonen. Och så fortgår det tills några får nog.
Mitt uppe i de värsta problemen ropar politiker på beprövade metoder. De finns och är urgamla. Vuxna som vägleder och där så behövs markerar med tydliga gränser. Socialt engagemang från ledare, lärare och vuxna som ger tid och visar att man bryr sig och respekterar unga.
Lösningen är en stimulerande och inspirerande skola och fritid med vuxna som vågar engagera sig och ta ansvar

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq