Dags för Föreningen Vetenskap och Folkbildning att utse sig själva till decenniets förvillare

Publicerad

Författare

Ämne

Det är bra att Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) nu ifrågasätts från flera håll. Man får en ganska förfärande bild av VoF via deras webbplats www.vof.se. Texterna innehåller ofta utpekanden och gravt onyanserad och på gränsen till fundamentalistisk personkritik.

Text: Newsmill-artikeln: ”Dags för Föreningen Vetenskap och Folkbildning att utse sig själva till decenniets förvillare” från 2010-02-11 skriven av Ursula Flatters

Det här är en förening som utgår från en stark TRO på att allt som är lätt att mäta är bra, och att allt annat (och det är i verkligheten väldigt mycket) helst inte ska få finnas. VoFs självpåtagna roll som en sorts” oberoende och saklig” utvärderare av organisationer och personers nivå av vetenskaplighet är präglad av fundamentalistiska och otidsenliga vetenskapsteoretiska resonemang (reduktionistisk positivism) som för tanken till forna tiders inkvisitioner. På senare tid har det också rapporterats att den framträdande VoF medlemmen Dan Larhammar har koppling till läkemedelsindustrin genom Larhammar Consulting AB.

Idag är den individualiserade medicinen på stark frammarsch och används i praktiken på många håll, exempelvis vid Karolinska Universitetssjukhuset. Allt fler inom skolmedicinen vet mycket väl att olika individer svarar olika på olika behandlingar. Det duger helt enkelt inte med enbart populationstestade metoder och substanser i vissa doser per kilo människa, dvs. ”one size fits all” tänkande.

Det är vetenskapligt klarlagt att en betydande del av befolkningarna i världen vill ha tillgång till komplementär medicin och även inom den vanliga sjuk- och hälsovården finns ett betydande intresse för detta gränsområde. Inom Föreningen Vetenskap och Folkbildning har man på ett pseudovetenskapligt fundamentalistisk sätt förhållit sig helt avvisande till hela området komplementärmedicin. Under mer än ett decennium har man i det närmaste bedrivit häxjakt på forskare, kliniker, journalister, m fl som pekat på några av de positiva aspekterna inom den heterogena komplementära medicinen. Å andra sidan har man genom utmärkelser hyllat sådana som ensidigt påpekat de negativa aspekterna, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på Larhammars potentiella jäv.

Jag är läkare och förespråkar en adekvat integrering av skolmedicin och komplementär medicin. Jag och Vidarkliniken är en av dem som föreningen tidigare utsett till ”årets förvillare”. Det är bedrövligt att se hur lätt massmedia år efter år luras att återrapportera dessa löst grundade personangrepp från en självutnämnd tyckarförening som råkar ha ett objektivt klingande namn och skickar ut ett pressmeddelande.

Vidarkliniken i Järna har under myndighetstillsyn verkat i flera decennier med mycket bra resultat för patienterna. Och i övriga Europa är den antroposofiskt inriktade vården stor. Exempelvis finns där omkring 30000 läkare som förskriver antroposofiska medel och cirka 2200 vårdplatser. I tillägg till flera internationella och generellt positiva forskningsrapporter kring den antroposofiska vården, har patientutvärderingar som landsting genomfört gett oss toppbetyg som är ovanliga inom vården. Varje år har vi också cirka 2000 intresserade läkare, sjuksköterskor och andra från vård-Sverige på besök här för att se hur vi arbetar. Vi har en egen forskningsavdelning och vi driver en godkänd vidareutbildning för läkare, för fulla hus. Vi har avtal med landsting som täcker in halva landets befolkning. Och framför allt har vi tusentals väldigt nöjda patienter.

Allt detta åstadkommer man inte om man är en pseudovetenskaplig fuskare eller ”förvillare”. Att påstå något sådant visar att Föreningen för Vetenskap och Folkbildning inte har fötterna i verkligheten och att man egentligen inte är intresserade av patienternas bästa, utan mest vill försvara föreningens pseudovetenskapliga och reduktioniska inställning och retorik. Därmed har föreningen med råge kvalificerat sig själv till utnämningen ”decenniets förvillare”.

Men sådana utmärkelser är inget vi tänker ägna vår kraft åt. Vi tänker istället fortsätta att lägga all energi på att vidareutveckla, utbilda och beforska vår vård och våra terapier och ge de patienter som av olika skäl vill komma till Vidarkliniken en bra och individuellt utformad vård, med en kombination av skolmedicin, konventionella läkemedel, naturläkemedel, olika terapier, bra bemötande samt bra kost och miljö.

Vi har sedan decennier tillbaka uppdraget från olika regeringar att vara en del av den allt mer framväxande pluralistiska och ofta idéburna, icke vinstdrivande hälso- och sjukvården i Sverige, Vi ska vara ett komplement till den konventionella vården, för alla de människor i Sverige som har behov av just det helhetsperspektiv med hälsa och helande i fokus som Vidarkliniken står för.

Text: Ursula FlattersMer läsning

Covid-19-bubbla

Personlig skyddsbubbla mot Covid-19 testas

2
CORONAKRISEN. NewsVoice skrev tidigare om ett företag som tagit fram en bacilltrygg hjälm så att du kan röra dig fritt i samhället utan oro,...
Fiat Camper. Produktfoto: Fiat.com (via Newatlas.com)

Visionen: Att vara bästa bilverkstad för Fiat i Stockholm

0
FÖRETAGANDE & BILAR. Det finns en bilverkstad i Stockholm-Bromma grundad på 1960-talet, som kan vara bästa bilverkstad för Fiat i Stockholm. Verkstaden är komplett...
Alex Clare - Foto: Materialy Prasowe

Alex Clare – Open My Eyes

1
Lyssna på mer av Alex Clare på NewsVoice | Hemsida: Alexclare.com
Brian Stelter (chief media correspondent på CNN). Montage: NewsVoice. Foto: Project Veritas och CNN

Brian Stelter på CNN knyter näven åt Project Veritas: “I feel really bad for...

0
https://www.youtube.com/watch?v=rS9gGU3TBtQ MEDIA. Project Veritas konfronterar Brian Stelter "chief media correspondent" på CNN efter att kanalen tekniska chef Charlie Chester berättat att CNN medvetet försöker få...
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: IMFC

Magdalena Andersson: “Alla länder ska vaccineras och vara med på den ekonomiska omstarten”

1
VÄRLDEN. Finansminister Magdalena Anderssom gör den 8:e april ett anmärkningsvärt uttalande på Facebook där hon tar ställning för den globala ekonomiska omstarten som uppges...
Bild: mRNA-vaccin. Foto: Spencer Davis. Licens: Unsplash.com

Ett mRNA-vaccin kan förändra ditt DNA för all framtid

3
GRANSKNING & OPINION. Ett mRNA-vaccin mot Covid-19 levererar syntetiska och kemiskt modifierade ”budbärare” (mRNA) som injiceras i kroppen vid vaccinering. De ska sätta igång...
Bildmontage med: Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M). Pressfoto: Axel Adolfsson

Moderaternas stigmatiseringspolitik är hets mot folkgrupp

0
OPINION. Moderaterna migrations- och integrationspolitik är oseriös. Den vilar på en stigmatiseringspolitik, hets mot folkgrupp och inte på fakta. Det är utbildningsnivån som är...
Sumererna. Persepolis, 60 km nordost om Shiraz i provinsen Fars, Iran. Foto: Morteza Yousefi. Licens: Shutterstock.com

En exposé om ondskans ursprung – Del 2: Sumerernas mytologi från Mesopotamien och framåt

9
KULTURHISTORIA & MYTOLOGI. Jag medger att artikeln är ett ytterst snävt urval ur ett gigantiskt material, nämligen de äldsta kända litterära verken och myterna...
Extern Skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.
0 0 rösta
Artikelbetyg
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
0
Kommentera gärnax
()
x